Продължете към съдържанието

Facebook фенове – да си купим или не?

Днес видях в блога на Камелия Нинакова едно разпространено съобщение, което доста и от моите клиенти рано или късно получават, когато Facebook страниците им се развият.

Офертата звучи доста изкушаващо на първо четене: до 10 хиляди фена само за 170 лева (максималната цена, има и по-ниски), при това с гаранция, че профилите им не са фалшиви. Ако опитате да пуснете рекламна кампания във Facebook или да промотирате публикации, сами ще видите, че цените са по-високи от така примамливото обещание в това съобщение. Но, както е казал народът, евтиното в крайна сметка излиза скъпо. Защо?

Преди всичко, купуването на фенове противоречи на правилата на Facebook. Ако ви хванат, рискувате сериозно наказание: бутонът „Харесвам“ на страницата ви може да бъде временно деактивиран (все едно да ви кажат: „Фенове ли искаш? Ха да видиш сега – като добавяш фалшиви, за наказание вече не можеш и реални да имаш. 😛 Може и да ти пуснем пак бутона след време, а дотогава марш в ъгъла да се срамуваш!“) Друг, още по-сериозен вариант на наказание, е да премахнат цялата страница, в която сте вложили немалко усилия досега. За капак на това, всички купени фенове ще бъдат изтрити от страницата, ако ви изловят. Е, ако се е стигнало дотам, както вече прочетохте, това ще е най-малкият ви проблем…

Освен че Facebook доста силно могат да ви дръпнат ушите, го има и въпроса: доколко тези хора, чието „харесване“ сте купили, наистина се интересуват от вас и вашия бизнес? Дори и да са напълно реални, те отговарят ли на целите, които искате да постигнете със своята страница? Ако продавате електрожени в София например, наистина ли млади майки, тийнейджъри и бизнесмени от Варна са сред вашите потенциални клиенти? Човек никога не знае със сигурност, но колкото и да не обичам да дискриминирам и да поставям хората в рамки, някак не ми се струва много вероятно точно тези хора да ви станат клиенти. 🙂 А досега не съм виждала продавач на „харесвания“, който да може да ви продаде аудитория с определен профил – обикновено в „пакетите“ има максимално разнообразие, така че уж да привлечете максимално много хора.

А каква полза от голям брой хора, които ще харесат страницата веднъж и повече няма да се върнат на нея? Една страница се развива, когато е поддържана добре и когато хората, които са я харесали, са реални, имат емоционална връзка с тематиката на страницата и това, в комбинация с интересното за тях съдържание, което публикувате, ги кара да са активни. Вижте например страницата на „Глоб@лни библиотеки“ – всичките й фенове са свързани по някакъв начин с библиотеките в България, обичат ги и това се пренася и върху страницата. Хората харесват и коментират публикациите, качват собствено съдържание, увличат и свои приятели, в резултат на което харесванията на страницата бавно, но постепенно растат по естествен път. Дори и сега, когато програмата вече е приключила и страницата се обновява по-рядко, всяка седмица поне по двама-трима души се присъединяват към вече харесалите страницата.

Струва си да инвестирате в качествено съдържание и във време за развитие на страницата си. Това е бавният, но далеч по-сигурен и изгоден за вас начин да се сдобиете с истински фенове.

Снимка: Spencer E Holtaway, използвана под лиценз CC BY-ND 2.0. Изображението не е редактирано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.