Продължете към съдържанието

Домашният офис – начин на употреба

Ех, че хубаво нещо е свободата. 🙂 Да не ходиш в офис, да разполагаш с цялото си време през деня… Кой не мечтае за това?

Вече един месец работя от домашния си офис. Работа не липсва, но вече нямам шеф, който да организира деня ми, нито работно време, през което трябва задължително да присъствам  някъде. Преди десетина години работих известно време (две години) по този начин, но тогава нещата бяха съвсем различни: тепърва прохождах и правех първите си проекти за клиенти, които далеч не бяха нито толкова много на брой, нито толкова обемисти, колкото са днес. След това нещата се завъртяха така, че прекарвах деня си в офис, а вечер поработвах допълнително. До началото на този месец, когато проектът, по който работех със стандартно работно време, приключи. И… ето ме отново в домашния офис, но вече с поне 2-3 активни проекта през цялото време. Освен това, десет години по-късно имам и някои ангажименти, свързани със здравето, които вече приемам сериозно, като ежедневен спорт и готвене на здравословни храни вместо ядене на сухоежбина. Като не съм внимавала по-рано, ще наваксвам сега. 🙂

В офиса се мислех за организиран човек, че май и наистина бях такъв. И все пак, от опит ви казвам, че първата работа на човека, който премине от офисно ежедневие към свободна практика, е да го удари през просото. Спи до обяд, разхожда се посред бял ден, подсмихвайки се доволно на робуващите на часовника, които си подават носа от офисите само за няколко минути по обяд… и привечер се втурва да навакса със задачите, които е трябвало да свърши през деня. Ако е по-недисциплиниран, си казва, че „и утре е ден“ и повтаря горния сценарий от следващата сутрин. Ако е маниак на тема срокове, си посипва главата с пепел и стои буден до малките часове, което бързо се превръща от изключение в редовна практика.

Естествено, и аз преминах през описаното по-горе. Да не говорим за диетата, която уж трябваше да пазя – в домашния офис ядях повече сандвичи, отколкото когато съм работила в който и да е офис на фирма или организация. А уж щях да си приготвям здравословни храни, като имам подръка печка и хладилник… За две седмици вече се чувствах тежка, уморена, болна и нервна. Трябваше да взема мерки.

В края на февруари мога да се похваля с това, че всеки ден ми минава добре, свършвам си задачките, остава ми време и да хапна, и да спортувам. Реших да споделя правилата, събирани от най-различни източници, които започнах да спазвам, за да постигна това. Пробвайте ги и вие, ако ви предстои да започнете работа на свободна практика. До едно са проверени от личен опит – от ранните ми години като фрилансър, а и в днешно време са си все така валидни.

Работното пространство

 • Отделете си пространство, което да ползвате само за работа. Помага на продуктивността, защото не се разсейвате с нищо друго.
 • Въпреки че работите вкъщи, не го правете по пижама или в домашни дрехи. Обличайте се като за работа – нямам предвид костюм, а нещо удобно за вас, но такова, което определяте сами като „работно“. Помага за мотивацията и концентрацията. Звучи нелогично на първо четене, но действа.
 • Аз обожавам по цял ден да съм сама и да работя на тишина – така се концентрирам най-добре. Ако вие имате нужда от присъствието на други хора, опитайте да си наемете малък офис, който да делите с други хора или да работите в co-working пространство като betahaus или SOHO.

Здравето или как да не се сраснем със стола пред монитора

 • Първият приоритет трябва да бъде всичко, свързано с физическото ви здраве. Обикновено то е първото нещо, което пренебрегвате, когато ви налегне уплахата, че няма да успеете да свършите всички задачи за деня. Така обаче тръгвате по пътя към затлъстяването, проблемите със зрението и далеч по-сериозни неща. Всеки си има различни задачи, свързани със здравето: прегледи при лекар, взимане на някакви лекарства и т.н. Докато не свършите тях, не правете нищо друго. Дори и да не ви пука, че известно време може да се чувствате леко болни, докато довършите супер важния и спешен проект, приемете това правило така: колкото по-здрави и бодри сте, толкова по-качествено и бързо ще свършите работата. За история от горчив опит вижте следващата точка.
 • Ако сте болни, почивайте си. И без това няма да свършите нищо, ако седите пред монитора с мигрена например – най-много да направите някоя беля. Веднъж, работейки болна, за да довърша един превод в срок на всяка цена, без да искам (и без дори да осъзнавам какво правя), изтрих 20 страници от готовия файл, тъкмо когато приключвах работата по него. Разбира се, размътената ми от грипа глава не беше се сетила да направи резервно копие. Познайте дали успях да спазя срока, като трябваше да преведа почти целия текст отново.
 • Дори да сте в перфектно здраве, трябва да се храните добре и да се движите всеки ден. Имайте предвид, че вече се движите доста по-малко от преди, защото го няма задължителното отиване до офиса и връщането в края на деня. Ако не полагате съзнателно усилие да се движите, може неусетно да замените ежедневието „от вкъщи в офиса и обратно“ с „от леглото до бюрото и обратно“.  Тъй като прекалено дълго пренебрегвах точно това правило (ядях, каквото ми падне и почти не се движех с извинението, че нямам време), сега се боря и с килограми, и със здравословни проблеми. И точно спазването на този принцип ми помага най-много да се оправя с тези проблеми – повече от редовните прегледи и лекарствата.
 • За да спестите максимално време от спорт, правете го вкъщи. В повечето фитнес зали можете да си поръчате изготвяне на индивидуална фитнес програма от треньор. След като ви я направят, помолете за съвет как можете да изпълнявате упражненията вкъщи. Би трябвало това да е възможно, ако не тренирате сериозно за мускули, а искате просто да поддържате тонус и добра форма. Можете да проверите и онлайн – има достатъчно места, където можете да се консултирате какви фитнес уреди да си вземете за вкъщи, как да не ви излязат скъпо и как да постигнете ефект, подобен на този при трениране в залата. Препоръчвала съм Даниел Славов и преди и пак ще го направя, защото от работата му наистина има резултат при мен, потвърден и чрез редовни медицински прегледи. Дани предлага изцяло онлайн консултации или такива на място в спортна зала – както ви е по-удобно. По негова препоръка си поръчах степер, гирички и постелка за йога на цената на една месечна карта за добър фитнес. Ползвам ги за всички упражнения в програмата си и пестя време за пътуване от вкъщи до фитнеса и обратно.
 • Задължително включете в програмата си и излизане навън поне за половин час всеки ден – да подишате свеж въздух и да не се чувствате като затворник.
 • Гответе си, правете си салати, яжте плодове за десерт. Кухнята и пълният хладилник са ви в съседната стая, пестите време от пътуване до офиса, така че извинението „нямам време да се нахраня“ не върви.

Задачите – кое по-напред?

 • Всяка сутрин степенувайте задачите по важност. Не вечерта – тогава обикновено сте уморени, изнервени и се взирате в планина от неща, които трябва да свършите утре. В такъв момент всичко изглежда спешно. Наспете се и поставете приоритетите в началото на следващия ден.
 • „Изяжте жабата“, т.е. определете коя е най-тежката задача за деня и свършете първо нея.
 • Оттам нататък, тъй като не съм с фиксирана заплата, аз следвам правилото на най-високата стойност. Преглеждам списъка си със задачи за деня, определям коя ще ми донесе най-много средства и върша нея. Когато я свърша, преглеждам отново списъка и т.н.
 • Когато работите с клиенти, повечето от тях ще искат цялото ви внимание. Водете си календар на поетите ангажименти и на сроковете на всеки и винаги се консултирайте с него при разговор с клиент, за да сте сигурни, че можете да свършите всичко. Казвайте „не“, когато се налага. Клиентът може да се нацупи в момента, но истински разочарован ще бъде, ако вместо „не“ му кажете „да“, поемете ангажимент, за който той разчита на вас и когато крайният срок дойде, му сервирате изненада: не сте готови. Така ще си гарантирате, че клиентът ще ви обяви за несериозни и повече няма да ви потърси за нищо. Още нещо, което звучи очевидно, но клиенти често ми споделят, че много колеги не го спазват.
 • Помнете, че вече вие определяте работното си време. Нямате шеф, който да управлява това вместо вас, нито асистент. Следете то да не е прекалено кратко, така че от пиене на кафета и четене на книжки (примерно :)) във времето, което преди ви е било работно, да не пропилеете целия си ден. Не се и увличайте. Не допускайте да работите редовно повече от общо 10 часа дневно и си оставяйте поне два почивни дни в седмицата (по изключение по един, когато имате наистина много работа, но не го превръщайте в практика). Преумората на никого не е помогнала досега, напротив – само може да навреди и на вас, и на качеството на работата ви.
 • Липсата на шеф и на HR отдел означава, че сами отговаряте и за обучението и развитието си. Не пропускайте да си поставяте и задачи, свързани с научаването на нещо ново, посещавайте обучения и семинари, свързани с вашата област на работа, четете професионална литература. И тук оправданието „имам много работа“ не важи. Когато колегите ви, които са поддържали знанията си актуални, започнат да предлагат новости на клиентите си, а вие не можете, бързо ще останете без много работа, но тогава вече ще е късно и по-трудно да наваксате.
 • Същото важи и за рекламата. Рекламирайте се сами – няма кой да го прави вместо вас. И никой няма да ви остави свободно време да се занимавате със самореклама, ако сами не си го отделите. Бъдете активни в социалните медии, не пропускайте браншови събития, използвайте всяка възможност да създавате нови контакти. Ако е удачно за вас, направете си личен сайт и/или блог. Можете дори да си пуснете платени реклами във Facebook, в Google AdWords или някоя от аналогичните български мрежи за PPC реклама. Друга стратегия, която действа, е да създадете партньорства с фрилансъри или фирми, чиито дейности допълват вашата и да се препоръчвате един друг сред клиентите си. Например, аз препоръчвам моята счетоводителка на хората, на които правя сайтове или онлайн реклама, а тя изпраща при мен хора, чието счетоводство води и които имат нужда от онлайн присъствие.

Пожелавам ви успех, ако тръгвате по пътя на фрилансъра, а онези от вас, които вече отдавна са на него, каня да споделят и своите коментари и съвети.

Снимка: Johan Larsson, използвана под лиценз Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0). Снимката не е променяна спрямо оригинала, предоставен от автора.

2 коментара за “Домашният офис – начин на употреба”

 1. Много хубави съвети! 🙂

  P.S. Това за жабата… някои правят обратното – първо всички лесни задачи, после най-трудната… то си зависи. 😉

 2. Благодаря. Радвам се, че и на теб като човек с доста по-дълъг фриланс стаж ти допадат съветите. 🙂
  За жабата при мен действа, защото ми се маха от главата още сутринта и след това ми предстои цял ден на леки и приятни неща. Ако си я оставя за накрая, постоянно съм с мисълта какво ме чака привечер и ако е особено голяма и грозна жаба, може да ми развали целия ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.