Продължете към съдържанието

StartUP Conference 2012 – важното, за да стартирате

StartUP Conference винаги е било едно от любимите ми събития. Бях още на първата конференция през 2007 г., когато все още не бях никак сигурна кое как се прави, когато стартираш бизнес и дали изобщо ми е по възможностите, силите и знанията. Там видях и чух нещата, които ме убедиха, че стартирането е нещо напълно възможно и изобщо не е толкова страшно, колкото ми се струваше. Тогава обаче, по ред причини, така и не стартирах нещо сама, но идеята за това така и не ме остави на мира.

И… ето ме в 2012 г., месец ноември. Все още работя в офиса на „Глоб@лни библиотеки“ на пълен работен ден, но времето ми след работа е ангажирано с още един уеб проект (и с много готин екип). 🙂 От няколко месеца работим по идеята за Kibti.com във всеки свободен час, изчистваме я, търсим източници на финансиране… Идва време за StartUP и решавам, че там ще получа доста полезни насоки за това как да се развиваме оттук нататък. Оказа се, че не съм сгрешила – StartUP Conference 2012 беше най-полезната конференция, на която съм била от много време насам и от нея взех много знания и идеи, които веднага приложихме в работата ни. Вместо в обичайния формат на описание на това кой за какво е говорил, ще споделя бележките си от различните панели и уъркшопи, които се проведоха на 17 и 18 ноември.

Тъй като в момента сме на етап набиране на финансиране, за да стартираме реалната работа на сайта, обърнах особено внимание на съветите за кандидатстване пред инвестиционни фондове и за включване в акселератори. (Накратко, разликата между едните и другите е, че първите просто инвестират някаква сума във вашата компания, а вторите ви включват в неколкомесечна програма на интензивно обучение и менторство с цел да подпомогнат максимално бизнеса ви да расте и да се развива успешно.)

За да кандидатствате за финансиране, трябва да имате:

  • Силен екип – възможно е инвеститорът да не хареса особено идеята ви, но ако екипът е добър, да пожелае да работи с вас само заради това. Хората в добрия екип са мотивирани, харесват идеята, по която работят и имат предишен опит с проекти, които са започнали по своя инициатива и са ги завършили успешно (последното е особено важно – много хора започват разни неща с ентусиазъм, но доста по-малко са тези, които успяват да ги доведат до успешен край въпреки всички трудности).
  • Идея, която може да се монетизира и да достигне до пазара бързо (в идеалния случай – до 2-3 месеца). Трябва да имате и представа как ще растете и как ще изглежда и работи вашият продукт, когато се развие и се сдобие с няколко хиляди (а защо не и милион) потребители.
  • Яснота кои са вашите потенциални потребители и какъв техен проблем решавате. Възможно е те все още да не знаят, че този проблем съществува или че има решение – важното е вие да сте убедени, че не правите нещо просто защото е готино, а защото ще има кой да го ползва (освен вас самите и вашия екип). Запитайте се също кои са вашите конкуренти и защо клиентите биха предпочели вас пред тях. С какво сте по-добри? Какво е онова уникално нещо, което е ценно за клиентите и което само вие можете да им предложите?
  • Ако все още сте на етап идея и нямате работещ прототип, много е важно да знаете кой е вашият minimum viable product, т.е. възможно най-базовата идея за вашия продукт, с която да тръгнете, за да тествате пазара. Възможно е дори да нямате продукт, когато правите валидирането на идеята – просто разкажете на максимален брой потребители за това, което смятате да направите, по лесен и достъпен начин, дайте им възможност да заявят интереса си към вашия продукт или услуга и чуйте мненията им за това дали биха го ползвали и какво можете да подобрите. Дилян Димитров от акселератора Eleven даде пример с историята на Dropbox, които представили продукта си чрез видео, обясняващо как работи, още преди да започнат работа по него. Реалния продукт създали, едва след като набрали критична маса от заинтересовани потребители, които се записали в списък на чакащите.
  • Добра презентация, която да разказва история, а да не е само сухи и скучни слайдове. Luca Sartoni от Kompany.com ни говори за майсторите в презентирането: те структурират презентациите си като истории, в които най-напред разказват за проблема на потребителите, а след това се появява героят (техният продукт), който спасява положението. 🙂 Luca използва за пример стила на презентиране на Стив Джобс, който е резюмиран в това доста полезно ревю на една добра книга за неговия начин на презентиране в Amazon.

След като сте се подготвили по основните точки, ето къде можете да потърсите финансиране, ако имате идея, свързана с иновации и с потенциал да се развива глобално, а не само на българския пазар:

Инвестиционни фондове

  • VoiVoda Ventures – базирани са в САЩ. Ако видят във вашата идея възможност да се продава успешно на глобалния пазар, ще преместят вашите CEO и CFO в Калифорния за няколко месеца и ще започнете да набирате финансиране. Досега не са открили българска компания, която да отговори на техните критерии, но един от основателите на фонда е българин и вярва, че сред българските предприемачи ще се намерят такива.
  • Vivacom Фонд – от сайта им това не става много ясно, но биха финансирали и бизнес начинания, ако са стойностни и съвпадат с техните ценности. Интересуват се най-вече от мобилни приложения и идеи, които използват и/или развиват мобилните технологии.
  • NEVEQ работят от 7 години и предстои да излязат от първите инвестиции, които са направили. Търсят уникални идеи с потенциал за развитие и добър екип. Създават международни компании с български екипи – досега тези фирми са 10.

Акселератори

В България има два работещи акселератора – Eleven и LauncHub. Eleven вече преминаха първата си тримесечна програма с 11 стартиращи компании и през януари ще приемат нови девет. LauncHub също финансираха един „пакет“ от шест компании, а до 6 януари 2013 г. набират пореден кръг от нови кандидатури.

Общото между двата акселератора е, че инвестират в стартиращи компании, най-вече в областта на информационните технологии. Докато Eleven са по-склонни да разглеждат и проекти на етап идея, този компонент при LauncHub е по-малък и те предпочитат да видят бизнеси, които вече имат сформиран екип и някаква, макар и първоначална и много груба, версия на продукт. И двата фонда отварят „прозорци“ за кандидатстване на всяко тримесечие, като програмите им продължават между 3 и 6 месеца, в зависимост от това как ще се развие вашият бизнес. Кандидатстването и при двата става чрез онлайн формуляри, достъпни на сайтовете им, в които се изисква да опишете най-общо идеята си за бизнес и екипа. Не си и помисляйте обаче да започнете попълването, ако нямате ясни отговори на точките, посочени по-горе – казвам ви го не само заради съветите, които чух на StartUP Conference, а и от опита на нашия екип с кандидатстване за включване в програмата на Eleven. Kibti.com беше сред 25 от близо 300 екипа, избрани да представят проектите си на лична среща с хората от Eleven при последния им прозорец за финансиране и макар че имаме още какво да подобрим, със сигурност идеята ни нямаше да стигне до това ниво на селекция, ако не бяхме взели предвид гореописаните важни неща.

Ако ви се чете още нещо за конференцията, вижте тази публикация в блога на Бат’ Тони. Ако искате да разберете нещо повече за хакатона в неделя, който вървеше паралелно с уъркшоповете, вижте статията по темата в ComputerWorld. Ако искате снимки, ето ги и тях. А ако се чудите дали да стартирате бизнес – спрете да се чудите и започнете да действате! Има откъде да получите подкрепа и финансиране, но никой освен вас не може да направи първите крачки. Пожелавам ви успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.