Продължете към съдържанието

Велосипедисти за мир по пътищата

Покрай „Глоб@лни библиотеки“ наскоро се запознах виртуално с една дама, която ме вдъхнови да направя следващото си интервю именно с нея.

Катя Белчева е активна спортистка, развива собствен бизнес в Лондон и е основен организатор на Европейския Вело Маратон за безопасност по пътищата. Официалната информация за това интересно събитие, което ще стартира у нас на 2 юни, за да обиколи Европа, можете да намерите на официалния му сайт. Ето какво още сподели Катя с мен за маратона.

Ще разкажете ли нещо повече за Европейския Вело Маратон 2012 – може би нещо, което не е споделено все още в официалната информация за него? 

Европейски Вело Маратон за безопасни пътища (ЕВМ) ще стартира в София на 2 юни и ще финишира в Лондон на 25 юли 2012 г. ЕВМ е с обща дължина от 4000 км и с цел да популяризира колоезденето, велотуризма, олимпизмa и правилния начин за придвижване по пътищата.

Ръководител на проекта съм аз – Екатерина Белчева, а моят баща Младен Белчев е вдъхновителят на ЕВМ. Той е участник в Първия благотворителен веломаратон на България през 2011 г. – също организиран от Фондация „Фактор”.  Два дни след завършването си на Първия благотворителен веломаратон 2011, Младен бе блъснат от мотоциклет и лошо осакатен. Съдбата на баща ми е жив пример за това, което искаме да предотвратим – безсмислено страдание, осакатяване и смърт – и за това, към което се стремим – сигурно и хармонично придвижване на всички участници в движението по пътя. Баща ми ще участва във вело маратона! Неговата история вече трогва много хора в България и Европа с публикациите в българските медии и чрез социалните мрежи. Примерът му вдъхновява хората да се борят за осъществяването на мечтите си независимо от трудностите в живота.

ЕВМ е най-голямото предизвикателство дори след почти фаталната трагедия с баща ми миналата година. За цялото ни семейство това е едно невероятно преживяване, защото от нещастието досега ние говорим само за доброто, което произлезе от него. Но не е лесно и организацията на такова мащабно мероприятие е много, а в комбинация с всичко, което се случва с мен лично, е направо изтощаващо. Само най-близките ми и колегите на работа знаят за високото напрежение и непрестанния труд! Не го казвам с цел да предизвиквам симпатия или възхищение, но всяко нещо си има цена и в този случай това е работа по 20 часа на ден, безсънни нощи, стрес и… стига толкова!

В  момента нещата започнаха да се нареждат, очакваме триколките за баща ми и майка ми другата седмица и се надяваме да пристигнат навреме. Благодарим на „Веломания“ за помощта!

Европейският Вело Маратон е 4000-километров пробег от България до Лондон от 2 юни до 25 юли, два дни преди началото на Олимпийските игри. Групата носи алтернативен олимпийски огън за кмета на Лондон като символ на силата на спортсменския дух и издържливост и за пострадалите и загиналите по пътищата. Затова го наричаме „за мир по пътя“ и апелираме за по-стриктно спазване на правилата за движение и за хармония между превозните средства, велосипедистите и пешеходците.

Затова ние искаме да постигнем повече от едно обикновено колоездене:

  • Докато прекосяваме 11 европейски страни, ще организираме 11 събития, за да вдъхновим хората да карат колело и да претендираме за по-добри условия за безопасност по пътищата, каране на колело и пешеходство.
  • С преминаването на 4000 км ще отпразнуваме едни от най-екологично организираните Олимпийски игри.
  • Искаме да предадем Алтернативния олимпийски факел на всички кметове от София до Лондон и да ги призовем да обещаят да направят необходимите промени, за да подобрят условията за един от най-устойчивите начини на транспорт – колелото.
  • Искаме да провокираме  дискусии относно това какво вдъхновява хората да карат колело и какво ги спира. Искаме да говорим за устойчиви методи за пътуване, вело туризъм и да промоцираме ЕвроВело мрежата от маршрути.
  • Ще произведем документален филм за вело маратона и за любителското колоездене, какво означава то за различните хора и ще съберем вдъхновяващи истории за победа, успехи и мъдрост. Ще отговорим и на въпроса: какво е бъдещето на велосипеда?
  • Ще пропагандираме мобилност отвъд инвалидност.
  • По време на маратона искаме да бъдем медийната възможност за местните организации да пропагандират своите кампании за по-добри условия за колоездене, безопасност по пътищата и за по-добър, по-безопасен и здравословен свят.
  • Маратонът ще отвори възможност за хората, които имат билети за Олимпийските игри, да пристигнат на колело.

Каква подкрепа имате до момента от България?

От март 2012 – седмица след като се свързах за първи път с вас – Европейският Вело Маратон е проект на Фондация „Фактор”. В момента това е една от най-прогресивните организации с нестопанска цел в сферата на вело и еко туризма в България. Основен предмет на дейност е насърчаването, разработването и реализацията на еко инициативи в областта на туризма, екологията, възпитанието на подрастващите и промяна на съвременната градска среда. В организационото си портфолио Фондация „Фактор” с гордост може да представи 15 кампании и мероприятия с над 10 000 редовни и спонтанни участници. Фондация „Фактор” е регистрирана на 13.08.2009 г. по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Софийска община ни разрешиха да стартираме до НДК.

Голяма помощ ни оказаха и БАЗК – те дариха 1000 лв.

А от други европейски държави?

Във Великобритания ни подкрепиха „РоудПийс“, които са и кръстниците на ЕВМ, но основно помощ дойде от СТС („Вело Тур Клуб“) и  Wheels for Wellbeing, които ни помогнаха с организацията на посрещането и ни свързаха с много полезни контакти. Също имаме подкрепата на Българското посолство в Лондон и очакваме потвърждаващото писмо в най-скоро време!

Каква помощ все още ви е нужна?

Имаме  нужда от дизелово гориво и газ – да стигне за кемпъра от България до Лондон и обратно – към 2500 лв. Бихме искали да представляваме няколко български компании. Аз представям моята – „Ултиматли Еко“, Джон Хезълууд представя своята – „ТравълСторМейкър“. Също имаме нужда от хранителни дарения – търсим мед, боб, леща и ориз! Знам, че това ще ви звучи налудничаво, но когато кара по 100 км на ден, човек може да мисли само за храна и подслон и за някого, който да му носи тежките дисаги!

Как виждате развитието на Европейския Вело Маратон? Ще има ли и следващи издания?

Тъй като тази година бях много заета с други проекти и ми беше невъзможно да осъществя идеите и замисъла, както го виждам, ми се иска да направим още няколко издания, но със спонсори и с подкрепата на цялата българска нация и на вело обществото на Европа!

Предвиждам невероятно развитие на велоспорта, велотуризма и велотранспортната инфраструктура. Дори част от нашата мисия включва посещение на конференцията в Щутгарт за мобилност в градовете, за да предадем посланието, че велосипедът е най-добрият начин за придвижване в големите градове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.