Продължете към съдържанието

Дизайн на бартер – струва си да опитате

Преди известно време Маргарит Ралев – много добър дизайнер, с когото сме работили успешно, – ми разказа за новия си проект, наречен desbar.com. Идеята ми хареса толкова много, че вместо да описвам какво представлява, реших да направя интервю с Маргарит и да го оставя да разкаже подробностите лично.

Маргарит е дизайнер, уеб предприемач и фотограф. Обича разнообразието във всички негови проявления. Интересуват го новите технологии и трендове; това, което ще се случи утре. Обича да комуникира с хора. Ето какво се получи, когато го разпитах за новия му проект.

Би ли представил накратко проекта desbar.com и идеята за дизайн на бартер, която стои зад него?

Desbar.com е форум от нов вид, в който хората могат да комуникират с дизайнери и други творци, място, на което да поискат дизайн услуги от тях на бартер, без да се притесняват, че нямат точно пари. Сайтът има за цел да развие мрежа от хора, които биха работили на (дизайн) бартер начала.

Пример: някой иска да направи сайт за защита на горите. Като с всяка кампания този някой има нужда от поне няколко неща, ако иска да постигне резултати: лого, сайт, няколко банера, дизайн за флайер. Човекът пуска запитване и казва какво може да предложи – 5 безплатни урока по сноуборд, 10 кила мед или нещо друго. Съответно ако има дизайнер, който по това време има прозорец между други „платени“ проекти или просто гората и Витоша са му приоритет – той може да откликне. Може да откликне и само за един дизайн, а други дизайнери да откликнат за другите неща.

Друг по-комерсиален пример: някой програмист иска да направи „българския фейсбук“. Направил е платформата, но за целта му трябва и дизайн – лого, индекс, 20-ина икони, няколко банера… Неща, от които не разбира. Така той решава да вкара в играта дизайнер, който срещу бартер (от примерно 10% от проекта) ще му помогне да пуснат платформата. Т.е. – бартерът може да бъде и стратегически дял от даден проект, който да се монетизира на по-късен етап.

Веднъж след като се е регистрирал човек вътре и е заявил, че има желание да прави проекти на бартер или има идеи за такива – това само по себе си е достатъчно да бъде намерен от себеподобни. По-пълният профил със сигурност би ускорил нещата.

Кога и как ти дойде идеята за този сайт?

Беше преди няколко години – тогава бартер концепцията не беше толкова популярна и нямаше такова място, та реших да се пробвам да направя нещо, което да се вписва в моята идея.

Ще споделиш ли кои са любимите ти дизайни, създадени с помощта на desbar.com?

Kaчил съм няколко проекта в портфолиото в профила ми. Любимо ми е логото за иновативните снегоходки SmallFoot, фото сесията за пънк-рок групата Perfect Skies… Правил съм много бартери през годините. Някои от тях са били благодарение на платформата, но и хората са ме контактвали офлайн именно защото знаят, че съм ангажиран с Desbar.com. Като цяло може да се каже, че така съм стартирал и кариерата си на дизайнер – в самото начало често съм правил дизайни само за да правя дизайн, само за да се развивам в посоката, в която искам. След няколко стотици проекти – признанието идва лесно. Ако е трябвало да чакам някой да ме ангажира, за да работя… едва ли щях да постигна и половината.

Как виждаш развитието на проекта в бъдеще?

Виждам го органично. Хората на някакъв етап ще се сетят за какво иде реч, ще прозрат колко лесно се работи на бартер в условия на криза и ще започнат да ползват по-активно сайта. Всичко обаче става бавно. По-бавно, отколкото ми се иска. 🙂 Надежда ми дава логиката , че бартерът дава шанс на хората да си изберат проектите, по които искат да работят. Бартерът често пъти е по-изгоден от конвенционална сделка. Бартерът не те задължава до такава степен. Дизайнерът има повече свобода… Все неща, които ще върнат бартера на мода в творческите и предприемачески среди.

С какво друго се занимаваш в момента, освен с desbar.com?

Карам една интересна магистратура, в основата на която е курсът „Cisco Entrepreneurs Institute“, уча испански… Като проекти: развивам портфолиото на студиото, блога за лого и бранд дизайн www.logoblink.com, един бранд за тениски е в процес. Банер портфолиото е почти готово. С една приятелка разписваме в www.eitaka.com. Има и няколко други проекти на опашката, но всичко по реда си. 🙂

5 коментара за “Дизайн на бартер – струва си да опитате”

  1. Определено си струва да се пробва този дизайн на Бартер! Има доста нови неща. и за хората които се занимаваме с подобно нещо е полезно!

  2. Красимир Кривчев

    Силви, идеята е на Маргарит чудесна . Благодаря и на теб. че я сподели. Но се чудя защо сайта (проекта) е само с английски интерфейс ?

  3. Привет Красимир,

    за съжаление нямаме капацитет да го поддържаме на повече от 1 език и е точно така, както казва Силви – той покрива максимално широка аудитория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.