Продължете към съдържанието

Pinterest – новата мания

Харесвате ли красиви изображения? Можете ли с часове да разглеждате снимки, да ги подреждате и да ги ползвате за вдъхновение? Ако отговорихте с „да“ на някой от тези два въпроса, има нещо, по което си приличаме. 🙂

От момента, в който разбрах за него, Pinterest стана един от любимите ми сайтове. Pinterest е нова социална мрежа, която стана популярна за рекордно кратко време и само седем месеца след старта си успя да набере 26 милиона щатски долара рисков капитал. Не е зле като за стартираща компания, която предоставя общи линии едно-единствено нещо: функция за споделяне на снимки.

Сайтът все още е в началото на развитието си и не е отворен за свободна регистрация. За да станете негов член, можете да се запишете в списък на чакащите и да се въоръжите с търпение или да поискате покана от вече регистриран потребител (ако искате да ви изпратя покана, моля, оставете коментар с данни за контакт с вас или ми пишете).

След като се регистрирате, можете да взимате изображения от всеки сайт (или да ги качвате от компютъра си) и да ги подреждате на онлайн коркови дъски. „Закачането“ може да стане или през интерфейса на сайта, като посочите адреса на изображението онлайн или го качите от компютъра си, или чрез бутон, който можете да инсталирате във Firefox и да използвате, за да грабнете всяко изображение, което виждате в прозореца на браузъра. Ако сте се учудили как подобен сайт съществува, без да нарушава авторските права, отговорът е лесен: технически погледнато, той публикува само връзки към изображенията, което е по-скоро от полза за техните автори – а и едва ли някой би бил против негова снимка да се разпространи сред потребителите на една от най-нашумелите онлайн социални услуги в последните месеци.

Освен  да „закачате“ свои снимки, можете да следите дъските на други потребители и да виждате събрани на едно място последните добавки на своите приятели. Можете и да отбелязвате, че харесвате „закачени“ от други потребители изображения, да ги коментирате и да ги копирате на някоя от своите дъски, подобно на ретуитването в Twitter и споделянето във Facebook. Pinterest все още не предлага тагване или други „по-така“ функции, каквито бихте намерили в други популярни сайтове за споделяне на изображения, но по мое мнение именно в това е чарът му – чиста красота, вдъхновение и наслада за окото без нищо, което да ви разсейва.

Ако вече ползвате сайта (или сте на път да се включите), ето няколко съвета и трика:

  • Ако нещо „закачено“ не се види веднага, бъдете търпеливи. Някои изображения на първата дъска, която създадох, станаха видими едва десетина дни, след като ги „закачих“ –  дотогава се виждаха само като връзки към оригиналите, но не и като изображения. Забелязах същото и при други потребители, които следя, така че явно не е било и лично отношение към мен. 🙂
  • Правилата на сайта позволяват да рекламирате себе си или своя бизнес, но без да се увличате и да правите присъствието си изцяло подчинено на това, което работите. Някоя и друга снимка на ваш продукт от време на време е ОК, но да пренесете каталога си в Pinterest не е.
  • Като продължение на предишното правило, ако все пак искате да покажете свой продукт, имате възможност да посочите и цената му в щатски долари или британски лири в описанието на pin-а, като изпишете знака за избраната валута, следван от цената, след което той ще стане видим в категория Gifts и ще се подреди в съответна подкатегория в зависимост от цената си. Например, ако сте нарисували картина, която бихте продали за 100 долара, въведете „$100“ в описанието й и ще я видите със съответната й цена.
  • Ако сте внимателни и не прекалявате, можете да използвате Pinterest и за SEO цели. Ще бъдете сред първите в България, които ще пробват – само не прекалявайте, за да не рискувате акаунтът ви да бъде изтрит.

Интересно дали и за колко време тази нова социална мрежа ще набере критична маса от потребители в България и дали скоро ще използваме редовно думите „закачам“ и „pin“, когато говорим за снимките, които сме публикували онлайн…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.