Продължете към съдържанието

Повече работа за по-малко време

Преди доста време бях се зарекла да пиша редовно публикации с полезни съвети на различни теми. Тъй като напоследък чета много книги на тема личностно развитие и продуктивност и пробвам доста от прочетеното, реших да започна и да споделям нещата, които действат при мен. Този път няма да се заричам да го правя редовно и да видим – току-виж съм станала по-редовна от преди. 🙂

Един от първите т.нар. life hacks, които прилагам успешно вече около половин година, е работният цикъл 30/30. Открих го, когато се наложи за пореден път да пиша дълъг и скучен текст за редовен клиент, за да се стимулирам да го завърша навреме и ако може, задачата да ми бъде и по-приятна от обикновено. 🙂 Най-общо казано, методът изисква да работите концентрирано 30 минути, след което да си почивате още 30 минути, като правите нещо, което ви е приятно и отвлича вниманието ви от работата. Двете 30-минутки се редуват през целия работен ден и представляват „морковче“, което ви стимулира да поработите „само още половин час“, като така да свършите доста повече работа (и да похабите по-малко нерви), отколкото във варианта, при който прекарвате над половината ден във Facebook, а в късния следобед отчаяно се опитвате да наваксате всичко, което сте отложили за „след малко, ей сега го започвам“. 🙂

На пръв поглед този метод изглежда странно, но действа и особено при задачи, за които си знаете, че ще ги отлагате до последно, позволява да излъжете себе си и да свършите доста работа за един ден. Ако искате да го пробвате, вероятно в началото ще ви бъде трудно да спазвате времевите интервали, но и за това има подходящо помощно средство. Сайтът www.magicworkcycle.com представлява таймер, който отброява времето, което ви остава за работа или за почивка и на всеки 30 минути издава звуков сигнал, който ви напомня да преминете от единия режим към другия.

Какво да правите обаче, ако имате прекалено много и прекалено спешна работа, която не позволява да пропилеете половината си работен ден в забавления? И това пробвах – когато не работя по проекти за клиенти вкъщи, а съм в офиса, работата е не само много, а и в повечето случаи е достатъчно интересна и увлекателна, за да не ми се налага непременно да прибягвам към цикъла 30/30. И все пак, има начин да го приложите – ето още някои варианти и съвети:

  • Не е задължително двете фази да са точно по 30 минути. Могат да бъдат и 60/60, 90/90 или с различна продължителност, например 60/30 (в полза на работата, иначе ще загубите прекалено много време в странични занимания ;)). Важна е идеята, че на равни интервали  ще се занимавате с това, което искате, а не с това, което трябва.
  • Ако мислите, че работата ви е интересна и нямате нужда от допълнителни стимули, за да я вършите… помислете пак. Всяка работа има и досадни страни – опитайте да следвате цикъла поне през част от работния си ден, като прехвърлите всички досадни задачи в едната фаза. Ще ги свършите доста по-бързо от обичайното и дори няма да усетите кога сте ги отхвърлили. А може би рутинната работа ви е приятна, но поглъща цялото ви време и не успявате да планирате стратегически или да отделите време за обмисляне и изпробване на нови идеи? Цикълът 30/30 е начин да вмъкнете и тези занимания в графика си за деня.
  • А ако имате наистина спешна работа и нямате дори минутка за почивка? Дори и тогава опитайте да отделите поне 15 минути за почивка на всеки час – колкото и важна и спешна работа да имате, ако я вършите цял ден без прекъсване, рано или късно ще „зациклите“ и скоростта и качеството ви на работа ще намалеят. 15 минути за презареждане могат да направят чудеса за тонуса и нервите ви дори в най-напрегнатия ден, стига напълно да се откъснете от работата за това време.

Не се изкушавайте да работите без никаква почивка – и това съм изпробвала и мога да твърдя, че е не само по-непродуктивно, а и доста по-стресиращо. Както казва Мечо Пух, „не подценявайте стойността на това Да Не Правите Нищо“. 🙂

Картинка към публикацията – автор: Doug Belshaw, лиценз: Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.