Продължете към съдържанието

Модерните библиотеки – в Сиатъл и у нас

В края на септември инициативата „Глобални библиотеки“, от която Програма „Глоб@лни библиотеки – България“ е част, организира събиране на екипи, работещи във всички държави по света, където библиотеките са „глобализирани“. За седемте дни в Сиатъл в края на септември мога да пиша доста, но ще се огранича до няколко ресурса, които могат да са полезни и интересни и за други организации, освен за библиотеките.

На събирането беше обърнато сериозно внимание на социалните медии, на начините за тяхното използване, на това, че е важно да имаме стратегия и поставени цели, преди да започнем да ги използваме. Разгледахме и няколко полезни инструмента – ето тези, които ми допаднаха най-много:

  • Twellow – директория на Twitter потребители, от която можете да изберете кого има смисъл и би ви било интересно да следите. Можете да добавите и себе си, за да си намерите нови последователи.
  • SocialBro – настолно приложение (с версии за най-популярните операционни системи, налично е и като добавка за Google Chrome), което дава полезна статистика за последователите ви в Twitter и дава възможност да намерите хора, които да следите, чрез богат набор от филтри.
  • Ning – онлайн платформа за създаване на социални сайтове, която позволява да изградите собствена социална мрежа. Не е особено популярна в България, може би и защото е платена, но е богата на възможности и ако можете да си я позволите (цената й е около 250 щатски долара годишно за приемлив пакет от функционалности), си струва да я пробвате.

Говорихме и за мобилни услуги:

  • Frontline SMS е софтуер с отворен код за групова комуникация чрез SMS (позволява да изпращате SMS-и до голяма група от хора едновременно). Заплащате единствено стойността на изпратените съобщения – софтуерът е безплатен.
  • Някои от библиотеките в САЩ използват успешно добавена реалност, за да привлекат вниманието на хората и да им предоставят информация, най-често чрез QR кодове. Пример за такъв проект е Scan Jose на библиотеката в Сан Хосе: на различни места из града са поставени QR кодове, които минувачите могат да сканират, за да получат допълнителна информация за даденото място от специален мобилен сайт, създаден от библиотеката. Създаването на QR кодове е лесно – има много безплатни генератори онлайн, достатъчно е да потърсите „QR code generator“ в Google. А ако темата за добавената реалност ви е интересна, добри български ресурси са блогът на augmentedreality.bg и Facebook групата „Аугментед Реалити България“ – поради липса на български примери за приложение на тази технология, съдържанието е на английски, но групата се поддържа от българи, които имат опит в работата с добавена реалност и се опитват да я предлагат и развиват в България.

Останалото: споделихме опит с колеги от останалите държави, презентирах тестовете на ползваемостта, които направихме на портала на „Глоб@лни библиотеки – България“, пред колеги, които се грижат за сайтовете на останалите програми и направих много снимки на Сиатъл, които ще кача скоро. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.