Продължете към съдържанието

Новости във Facebook

Преди няколко часа ми се случи нещо много интересно онлайн, което бързам да споделя. 🙂

В момента се намирам във Велинград на обучение на обучители по Програма „Глоб@лни библиотеки – България“. В 9:00 ч. сутринта заедно с групата, с която се обучавам, ни предстои презентация на тема „Социални мрежи“, в част от която ще демонстрирам възможностите, които Facebook дава на библиотекарите за създаване на фен страници за техните библиотеки. Презентацията ми беше готова и репетирана, но все пак реших да вляза още веднъж във Facebook за последна проба около 23:00 ч. и… що да видя: в администрирането и създаването на страници имаше доста промени! Започнах да разглеждам, като едновременно се ядосвах и се радвах на полезните нови функции. Тъкмо се тюхках как можаха от всички възможни дати Facebook да изберат точно тази, когато ще презентирам определена възможност, за да я променят изцяло, когато Facebook изчезна! Началната им страница изглеждаше така:

Facebook го няма!

В кода й нямаше нищо друго освен <html></html> или, в превод на български: „Нещо сериозно не е наред!“

Разбира се, Twitter също беше на път да „гръмне“ от трафика на недоволстващи хора, оплакващи се от това, че не могат да влязат във Facebook. И… тъкмо когато вече бях готова с резервна версия на презентацията си, Facebook възкръсна, но без нито една от новите възможности, с които бях започнала да си играя.

Порових се малко и намерих обяснение на случката в mashable.com. Когато го прочетох, осъзнах, че явно не само не успявам да уловя точния момент за снимка с фотоапарат, а и този за снимка на екрана ми убягва. 🙂 От това, което чета в mashable.com, излиза, че изглежда съм си поиграла с прототип, който не е трябвало да виждам и съм пропуснала шанса да публикувам тук снимки от него, преди администраторите на Facebook да спрат целия сайт, за да овладеят положението и да скрият въпросните опции. 🙂 Единственото, което ми остана за спомен от видяното, е в history на Firefox (ако щракнете върху картинката, ще я увеличите достатъчно, за да видите странните URL адреси, които в момента не водят натам, накъдето би трябвало):

Следите от новите възможности на Facebook

Ето и какво от новостите успях да видя:

  • Функцията Memories представлява допълнителен таб в личния профил на потребителя, който показва информация за активността му във Facebook по години – нещо като виртуален фотоалбум, който освен снимки показва и колко често и какви активности е имал потребителят, с кои хора се е сприятелил през съответната година и т.н. Това, което успях да видя и да запомня за себе си, например, е, че през 2007 г. не съм била фен на нито една страница, но съм имала 47 приятели и последните снимки, които съм качила, са били от празнуване на рождения ден на Бого в Търново.
  • Създаването на фен страници е доста по-лесно за начинаещите – многото възможности за избор са обяснени с подходящи и достатъчно големи икони, които илюстрират всеки тип страница, а създаването на страница вече изисква само няколко щраквания.
  • Самите фен страници изглеждат и се държат по-различно – като тези, които са показани в публикацията на mashable.com по темата отпреди около седмица.
  • В момента администраторът на дадена страница може да прави публикации на нейната стена само в ролята на „страницата“. Например, аз не мога да напиша коментар на страницата на Програма „Глоб@лни библиотеки – България“ със собственото си име, тъй като я администрирам – вместо това, всичко, което пусна, излиза като публикация на „Глобални библиотеки“. В „новия Facebook“, който имах шанса да видя, по подразбиране „пишех като себе си“ дори и в страниците, които администрирах, а в менюто с настройките на профила си имах опция Log in as page. Едва когато я избрах, преминах в стария режим, при който всички мои публикации на страницата излизаха от нейно име. Освен това обаче едва сега имах възможност да видя всички опции за администриране на страницата, а news feed за събитията вече съдържаше новини, свързани със страницата, а не с моя личен профил – например, колко пъти и от колко лица дадена снимка на страницата е била харесана. Изключително удобни възможности, които отдавна чаках да се появят, но… за съжаление ги имаше само докъм полунощ (изчезнаха точно когато потривах ръце от радост, че именно утрешната група обучаеми ще са първите хора в България, които ще бъдат обучени да използват чисто новичките опции на Facebook…). Доказателството, че не съм ги сънувала, е в адреса http://www.facebook.com/identity_switch.php, който представляваше мястото, от което се преминаваше от ролята на човек към тази на страница.

Случката погъделичка любопитството ми и нямам търпение да разбера дали и в какъв вид тези прототипи ще се появят във всички Facebook профили. Надявам се да заработят скоро…

Update: mashable.com са пуснали допълнителна публикация по темата със снимки на екрана, показващи работата на новите възможности.

7 коментара за “Новости във Facebook”

  1. Pingback: Silvina: Какво му стана на Facebook преди малко .. - edno23.com

  2. Pingback: Tweets that mention Новости във Facebook | Блогът на Силвина -- Topsy.com

  3. Тази връзка съм цитирала в публикацията – всъщност, именно от нея разбрах, че проблемът не е в моя телевизор. 🙂 Виждам обаче, че към нея е пуснато допълнение и споменах и него – благодаря, че ме насочи!

  4. повече ме заинтригува обучението на обучители по програма “Глоб@лни библиотеки – България”. това наистина звучи страхотно …….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.