Продължете към съдържанието

OpenFest 2010: 20 и 21 ноември, Интерпред, София

Ако четете този блог редовно или ако ме познавате лично, навярно знаете, че помагам, с каквото мога, в организацията на OpenFest от доста време. Ако за първи път чувате какво е това, ще обясня накратко, че OpenFest е празник на свободния софтуер, свободната култура и свободното споделяне на знания. В продължение на един уикенд всяка есен от осем години насам българските ентусиасти по тези теми се събират, за да изнасят и слушат презентации на тема свобода, да участват в уъркшопи, да вземат изпити, с които да докажат, че ги бива в администрирането на операционни системи с отворен код…

Тази година OpenFest ще се проведе на 20 и 21 ноември в „Интепред“ в София. Пълната програма ще излезе скоро на официалния сайт на събитието, а междувременно – ето акцентите от нея, взети от официалния ни press release за OpenFest 2010:

Сред акцентите на феста ще бъде лекцията на Браян Кинг, който е програмист и разработчик за Mozilla от 1999 г. Президент е на Mozdev.org и е автор на две книги: „Firefox Hacks: Tips & Tools for Next-Generation Web Browsing“ и „Creating Applications with Mozilla“ (O’Reilly). Бил е част от проекта KOMODO за разработка на IDE за повечето програмни езици, базиран на технологии на Mozilla. Браян ще говори за програмиране и уеб разработване.

Александър Керемидарски ще ни разкаже защо поддръжката и услугите са жизненоважната основа за успешен бизнес с продукти с отворен код. Като един от петимата поставили началото на отдела по поддръжка на клиенти на MySQL, той ще ни покаже как се изгражда ефикасна организация чрез използване на естествените за свободния софтуер стил, средства, продукти. В духа на традицията да показваме свободни алтернативи, Богомил Шопов ще ни запознае с Kolab – пълноценен заместител на скъпите затворени решения от типа Exchange. А за изненада на всички, в програмата ще чуем и нещо за Майкрософт, но този път не само как да избягаме от техните продукти. Дончо Ангелов ще ни разкаже какво и как се променя в компанията, за да стане тя по-отворена, а светът на софтуера – по-съвместим, по-приятелски и по-човешки.

Можете да свалите целия OpenFest 2010 Press Release в PDF формат, за да научите повече, да следите редовно сайта на събитието или да се свържете с мен – както сигурно вече сте се досетили, и тази година съм част от медийния екип на феста и отговарям на всякакви въпроси, свързани с него.

До скоро виждане на 20 и 21 ноември! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.