Продължете към съдържанието

WordCamp Bulgaria 2010 – WordPress, блогове и още нещо

WordCamp Bulgaria 2010Интересно събитие за феновете на WordPress се проведе миналата събота (2 октомври) в София. WordCamp Bulgaria 2010 е част от международна инициатива, към която всеки, желаещ да организира неформална среща, посветена на WordPress, може да се присъедини. WordCamp се провежда за първи път в България – едно, бих казала, много добро начало.

Рядко успявам да се събудя преди 12 часа в събота и макар този път да направих изключение, все пак не успях да стигна навреме и пропуснах първите лекции. Остават ми надеждата, че видео от цялото събитие ще бъде качено на официалния му сайт и удоволствието от онези презентации, които все пак успях да видя.

Първата презентация, която успях да хвана от началото й, беше и сред най-интересните. Води я Стефан Кънев, който има богат опит като презентатор и програмист, но призна, че това е първата му лекция на тема, несвързана с програмирането. Нямаше нужда да се притеснява от това – презентацията му беше увлекателна, а основните точки от нея няма да повтарям, защото той ги е описал в собствения си блог.

След Стефан говори Николай Бачийски – неговата презентация „Какво се случва с WordPress“ беше сред най-очакваните от аудиторията. Той ни увери, че, ако мога да перифразирам, „WordPress нема умре“, а напротив – ще се развива като CMS система. В тази връзка, надявам се на следващия WordCamp да видим и повече лекции, които представят платформата в този й аспект, а не само като инструмент за създаване и поддържане на блогове.

Joost de Valk, представен от един от организаторите като „човека, чоето име не мога да произнеса“ (според самия Joost, правилното произношение звучи като „Йоуст“), говори за WordPress SEO и предложи много полезни техники. Основната му теза беше, че доброто съдържание се оптимизира лесно, а в обратния случай… цитирам: „If you optimize a pile of sh*t, what you get is a bigger pile of sh*t“. 🙂

Еленко Еленков също беше много свеж. Той разказа как от простичка платформа, написана специално за неговите нужди, е мигрирал към WordPress и разгледа начините, по които се променя блогването през годините. Тъй като в днешно време социалните мрежи като Facebook и Twitter набраха сериозна популярност, голяма част от съдържанието, което би влязло в блоговете, сега се намира там (заедно с много неща, които досега получавахме като спам по мейла, от типа на „Ако не препратиш това писмо на 500 души в следващите 5 минути, те чака пълна каръщина през целия ти съзнателен живот оттук нататък“). Струваше си да се чуе и ви съветвам да обърнете специално внимание на тази презентация, когато бъдат публикувани видеозаписите от събитието – ако видите само слайдовете, просто няма да бъде същото.

Бого изнесе (по свои думи, при това имаше истина в тях ;)) „най-полезната презентация“ на това събиране. Той говори за това как да изкараме пари от WordPress, и то не като въртим реклами, а като дописваме платформата и предлагаме услуги, свързани с нея. Даде и много полезна и поднесена с чувство за хумор информация и ценни съвети за различните типове клиенти и комуникацията с тях. По време на значителна част от описанията на клиентите се улавях, че кимам с глава в знак на съгласие и си припомням ситуации, в които съм била и които изглеждат забавни, погледнати отстрани, но докато човек е във вихъра им, се чуди да се смее ли или да плаче… 🙂 Наистина полезна лекция, повечето съвети от която са общовалидни за почти всякакъв тип работа с клиенти и шефове, които не са особено наясно с това, което вършите за тях, но искат да го направите веднага и за колкото е възможно по-малко пари.

Огнян Младенов имаше намерение да разкрие доста тайни относно създаването на сателитни сайтове в wordpress.com, но сподели, че в последния момент е бил сериозно цензуриран. Все пак, въпреки строгите погледи, които му хвърляше Ники Бачийски, той успя да разкаже за  доста полезни неща и „сиви“ техники, които според екипа на wordpress.com вероятно са на ръба на спама, но… след като все пак беше му позволено да ги представи, си струва да се пробват.

Последната презентация, която ме впечатли, беше на Веселин Николов, a.k.a. dzver, който говори за начините човек да затрие блога си, без да усети, че си вреди… докато не стане прекалено късно. Добра подборка от съвети – повечето познати и близко до ума, но човек е склонен да ги забравя в момента на писането и да съжалява по-късно. Също много полезна лекция.

Като цяло, WordCamp Bulgaria 2010 беше приятно, полезно и отлично организирано събитие, което с удоволствие бих посетила отново.

Още отзиви: в Twitter канала с веселия хештаг #wcbg и при siskata, Васи, Casper, Гонзо, Жюстин, Андон Иванов, Николай Галинов, Иво Апостолов, dzver.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.