Продължете към съдържанието

Жюстин Томс за БГ Сайт

Предстои поредната много интересна откъм уеб събития есен, в която ще има както нови, така и традиционни събития, свързани с уеб. Към втората категория спада БГ Сайт – конкурсът, който много хора очакват с нетърпение всяка година през ноември. По случай неговото 11-о издание реших да продължа с категорията Интервю… и се получи много интересен и приятен разговор, който си струва да прочетете. 😉

Жюстин ТомсЖюстин Томс е много неща: Интернет предприемач, автор на книги, преподавател по онлайн маркетинг… В тази публикация поговорих с нея в качеството й на организатор на конкурса БГ Сайт и й зададох няколко от доста многото въпроси, които ме вълнуват около тазгодишното издание на конкурса. 🙂

Как възникна идеята за конкурса БГ Сайт? Колко време отне организирането на първото издание на конкурса и как протече то?
Беше 1999. Хората, които правехме сайтове, бяхме една шепа, а самите сайтове бяха малко повече от това – говорим за сайтове на български език. В по-честия случай, ако фирма имаше случайно сайт, то той беше на английски. По това време вече бяхме стартирали Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън. И ми се искаше да подканим хората да инвестират повече в родни сайтове. В България дойде моят уеб-гуру Алън Дженкинс и споделих с него, че ми се иска да организирам конкурс за сайтове, с което да стимулирам повече хора да правят по-качествени сайтове. Той хареса идеята и каза, че ще помогне финансово това да се случи. И настина, получихме 1000 долара помощ, инвестирахме още толкова от Ей Би Си Дизайн, случайно се запознах и с много талантливия Иво Арнаудов, който създаде първите три статуетки за БГ Сайт 1999 и така … Беше март 1999, бяхме в залата на „Самуил“ 32. Целия ден имахме уеб семинар, беше уникално – всички уебаджии за първи път събрани на едно място! Алан имаше вдъхновяваща лекция. После, следобеда, помня, имаше дискусия за онлайн разплащанията, аз модерирах, а Георги Маринов от Датамакс и Васко Томанов, който тогава разработваше подобна система, също говореха. Залата не беше малка, но имаше много хора, доста правостоящи. Беше наистина вълнуващо! Веднага след семинара раздадохме и наградите – тогава 3 категории и 2 допълнителни награди. Имаше много усмивки, много аплодисменти и като цяло – хората бяха щастливи да са заедно офлайн. Така разбрах, че БГ Сайт трябва да продължи да се случва всяка година. От днешна гледна точка ми се струва голямо приключение и имам наистина мил спомен за този ден.

Състезанията 20-20-2 са много интересна идея. Как се появи тя? Колко регистрирани участници има до момента?
БГ Сайт тази година има своето 11-о издание. Миналата година имахме лъскава церемония, 10-и юбилей и наистина силно издание на Конкурса. Което вдигна летвата. И така трябваше да мислим нещо ново, за да не се повтаряме. В същото време ми се искаше някак да стимулирам младите. Да видим новите попълнения, да издирим нови таланти. Така решихме фокусът да е изцяло върху младите. Въведохме категорията Startup, с любезното съдействие на Вальо от Start Up, който ми помогна при дефиниране на правилата за участие в тази категория, където, важно е да се знае, няма такса участие. В търсене на още начини да видим младите стигнахме до идеята за 20-20-2 – състезания по различни уеб-теми за хора до 20 години. Иска ми се на 12 и 13 ноември във Факултета по математика и информатика на СУ да видим наистина най-мислещите и креативни младежи, занимаващи се с уеб. Намерихме голяма подкрепа на идеята си сред хората от бранша и имаме 5 състезания, яки награди и вече над 35 регистрации, само за няколко дена, откакто обявихме състезанията. Крайният срок за включване е 20 октомври, а в категориите, в които има повече от 20 записани, ще има и предварителна задача, за да изберем най-добрите 20, които ще участват в състезанието на БГ Сайт.

А ще издадеш ли още нещо ново, което ще се случи на 11-ото издание на конкурса, освен вече официално обявеното?
Заедно с JobTiger.bg правим Job Fair на 12-и и 13-и във ФМИ, което е супер! Успоредно ще текат състезанията 20-20-2 и традиционната семинарна програма на Уеб семинара към БГ Сайт. Самата програма ще анонсираме съвсем скоро. Има наистина разнообразни и много интересни лекции и дискусионни панели. Награждаването ще е в Модерен театър и водещите ще са обути с кецки – все пак мотото ни е „Крачка напред“. 🙂 Вярвам, ще се получи добре.

С какво друго се занимаваш в момента, освен с организирането на БГ Сайт?
С традиционните си задачи – маркетингови консултации, уеб проекти, развитие на онлайн медиите от Аз Медиа, скоро започвам лекциите си в НБУ – чакам ги с нетърпение и любопитство да срещна новите си студенти, а освен това довършваме с Денис новата ни книга, посветена на онлайн присъствието. Май това е всичко.

6 коментара за “Жюстин Томс за БГ Сайт”

  1. Pingback: състезанията 20-20-2 и БГ Сайт 2010 at Smiling

  2. Pingback: Justine Toms' blog » Blog Archive » нескромно. напоследък за БГ Сайт и мен

  3. Pingback: Честита Нова година (и какво се случи през старата) | Сайтът на Силвина

  4. Pingback: Пламен Петров за б(л)огатството и други неща | Сайтът на Силвина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.