Продължете към съдържанието

На парад

Sofia Pride 2010

Много се изписа и изговори за и против Sofia Pride 2010. То не бяха призиви да се забрани или обяснения как гейовете на никого не пречели, обаче ако можело, да се криели и да не парадирали…

Вместо да си пиша мнението, реших да отида и да видя на място какво чак толкова има в едно подобно събитие, че така пречи на хора, които по принцип нямат нищо против, но де факто… 🙂 Много се радвам, че го направих – беше истинско удоволствие да видя хора, които по принцип се страхуват да се разкрият пред околните, толкова щастливи. Заредих се с позитивна енергия сигурно поне за седмица напред. 🙂 Зарадвах се да срещна и други хора, които (както и аз) не са гей, но подкрепят правото на всеки да бъде различен, да не се крие и да не се срамува от това, което е.

Sofia Pride 2010 - шествието

Радвам се и че малкото провокатори бяха по-скоро смешни, отколкото опасни и че се готвеха да хвърлят яйца, а не камъни или коктейли „Молотов“. Освен това, бяха и спрени навреме от полицията.

Sofia Pride 2010 - провокатори с кора яйца

Освен весело обаче, на няколко пъти ми стана и тъжно: когато видях колко много полиция се налага да охранява мероприятието; когато купонът завърши зад заграждения в Борисовата градина; когато на привършване организаторите, след като благодариха на всички присъствали и отправиха покана за афтърпарти, предупредиха всички да се прибират само на групи и с такситата, които бяха предварително поръчани. Организацията беше перфектна, мерките за сигурност – също. Но дали някой ден подобни събития ще могат да се провеждат в България, без участниците да се страхуват, без да има нужда от полиция и заграждения? Кога ли мнозинството българи ще станем достатъчно толерантни, за да не обиждаме, подиграваме и нараняваме тези, които са по-различни от нас, независимо дали заради ориентация, раса или каквото и да било друго?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.