Продължете към съдържанието

Неща за четене по случай 24 май

Честит 24 май на всички, които са свързани по някакъв начин със създаването и разпространението на книги, както и на всички запалени читатели! 🙂

По случай днешния празник (който ми се явява двоен – от една страна, работя в организация, свързана с библиотеките, а от друга, обичам да чета) реших да събера на едно място книги и блогове, които отдавна мисля да представя  накратко. Ако последвате препоръките ми, ще имате доста за четене – и на празника, и след него.

Книги

Няколко, които съм чела и харесала напоследък – без определена подредба.

 • „Мисия Лондон“ на Алек Попов – много смешна и реалистична, смяла съм се с глас на доста места. Добре, че не ми се налага да ползвам услугите на български посолства в чужбина и да чукна на дърво да не се наложи в бъдеще… а ако все пак се случи, историята да е поне толкова забавна, за да имам какво да разказвам после. 🙂
 • „Създадени вечни“ на Джеймс Колинс и Джери Порас – полезна и вдъхновяваща книга за фирмената култура и за това как тя влияе на успеха на бизнеса. Би могла да ви бъде полезна, дори ако се занимавате с бизнес в България, колкото и невероятно да звучи в днешно време идеята, че българска фирма някой ден би могла да повтори успеха на описаните в книгата организации.
 • „Яж, моли се и обичай“ на Елизабет Гилбърт и продължението й – „Кажи да“. Много искрени и въздействащи автобиографии на жена, която търси (и успешно намира) себе си и любовта.
 • „Тайната“ на Ронда Бърн – интересни идеи. В случай, че досега не сте чували нищо за филма и книгата, те се въртят около идеята, че привличаме в живота си онова, за което мислим – ако е добро, ще привличаме към себе си позитивни събития, хора и случки. Дори и нещата да не се случват точно както са описани в книгата, повечко позитивно мислене, както се препоръчва в нея, не вреди, даже напротив.
 • „Най-добрият шеф, най-лошият шеф“ от Джеймс Милър – ако си мислите, че вашият шеф е ужасен, прочетете тази книга и пак ще си говорим. Тя се състои от разкази на най-различни хора за добрите и лошите (наистина лоши) практики и навици на истински шефове, изпратени като номинации в състезание, което да определи най-добрия и най-лошия началник в САЩ. Учудващо е колко много шефските хрумвания отвъд океана, били те добри или лоши, си приличат с нашенските. 🙂
 • „Четиричасовата работна седмица“ на Тимъти Ферис – намерих я случайно на английски език на една улична сергия за стари книги. Нямам представа дали е излизала някога на български, но си струва да я потърсите на „Славейков“ – поне още някое английско издание може и да се намери. Книгата е издадена и на български – благодаря на Майк Рам и Христо Блажев за информацията и линка. Както подсказва заглавието, авторът предлага идеи да намалите часовете, през които работите, но без да намалявате продуктивността и доходите си и да можете да пътувате и да се забавлявате, без да напускате работа. Идеите му са оригинални, на моменти дори леко шантави и някои от тях са неприложими у нас (едва ли има български работодател, който ще заподскача от радост, ако му предложите да работите дистанционно онлайн, докато се излежавате на някой плаж, дори и естеството на работата ви да го позволява), но книгата си струва да се прочете – по-голямата част от нея е полезна и ще ви даде интересни насоки за това как да организирате по-добре времето си, така че да успявате и да си починете качествено.

Блогове

Тук ще се постарая да споделя за блогове, които не са сред най-най-популярните в блог класациите, но са интересни и си струват четенето. Подредбата и тук е на случаен принцип.

 • Алекс – пише много рядко, но за сметка на това има уникално чувство за хумор.
 • Ани – рисува хубаво, готви и прави красиви неща с ръцете си.
 • Георги Ангелов – занимава се с уеб дизайн (личи си веднага, когато отворите блога му) и пише интересни неща по темата.
 • Пламен Петров – пише за успеха, личностното развитие и от време на време по някоя злободневна тема със специфично чувство за хумор. Освен това, когато говори за рискове в бизнеса и за постигане на успех, е много вдъхновяващ, т.е., блогът му може да ви бъде полезен и за надъхване преди поемане на риск. 🙂
 • batpep – и за неговото чувство за хумор ще споделя, което е в изобилие във всяка негова публикация. Предупреждавам обаче, че на несвикналите може да се стори грубичко.
 • Илия Горанов – помня го още откакто пишеше под псевдонима Баба Илийца в клубовете на Dir.bg и до днес съм му благодарна за многото неща за правенето на уеб сайтове, които съм научила от неговите публикации и съвети. Пише отчайващо рядко (и не само за уеб дизайн), но написаното си струва да се чете.
 • Ирина Марудина – изключително принципен човек, който не се уморява да се бори за защитата на всевъзможни права на потребителите в България. Програмист е и пише и по тази тема.
 • Кирил Владимиров – програмира, прави уеб сайтове и пише интересно и приятно за четене.
 • Струва си! Това е блог за предприемачество и нови уеб технологии, който (доколкото знам) се поддържа от Николай Горчилов. Струва си да го следите, ако развивате или планирате да стартирате уеб бизнес и ви интересуват теми като рисков капитал и форуми за млади предприемачи.
 • Нора Цонева – пише с голяма доза оптимизъм за ежедневието и личностното развитие. Още един от блоговете, който чета за оправяне на настроението, когато ми е докривяло заради служебен проблем или когато си мисля, че няма да се справя с нещо в работата – написаното от Нора успява да ме убеди, че не съм права. 🙂
 • Apartment Therapy – интересни (и в доста от случаите – лесно изпълними) идеи за интериора.
 • Presentation Zen – как да правим уникални, грабващи и задържащи вниманието презентации.
 • На „ти“ с парите – полезни съвети за управление на домашния бюджет.
 • Нова работа – блог за търсенето на нова работа и за това как да се чувстваме добре на работното място, поддържан от Майк Рам.
 • Случайна – пише много красиво за всякакви неща от живота.

Книжарници

Както някои дами обичат да ходят на шопинг, така аз обичам книжарниците. Обикалям ги редовно и обикновено оставям там повече пари, отколкото съм планирала, дори когато вляза „само да разгледам“. Ето любимите ми книжарници у нас с богат асортимент и хубава атмосфера, които обаче се отличават по още нещо от обикновените.

 • И у нас вече има кафе книжарници, които позволяват да изпиете някоя напитка и да хапнете нещо леко, докато разглеждате книгите и на излизане да си купите това, което ви е харесало. Едната се намира в София, на последния етаж на Orange Center в София, ул. „Граф Игнатиев“ 18, а другата е книжарницата на „Сиела“ в Мол Пловдив на ул. „Перущица“ 8 (до Братската могила).
 • Пловдив си има и своя аналог на площад „Славейков“, макар и доста по-малък. Това е една книжарница, която се намира в Капана, на ул. „Абаджийска“ 7 и се казва „София-Т“. Книжарницата е малка, семейна и със свой чар. В нея можете да намерите както антикварни, така и нови книги и музикални дискове. Можете и да си поръчате почти всяко издание, за което се сетите и собствениците ще направят и невъзможното, за да го намерят. Ако сте от Пловдив, пробвайте да минете през тази книжарница, преди да се отправите към София, за да намерите някоя рядка книга.

Събитие

Днес в 16:30 започва Пролетният панаир на книгата в София, който, както обикновено, ще се проведе в НДК. Тази година ще продължи до 30 май и обещава големи отстъпки от страна на издателствата, което вероятно означава не че ще похарча по-малко пари на тазгодишното издание, а че ще си тръгна с повече книги. Интересно как ще ги пренеса до вкъщи, след като досега едва успявах… 🙂

Весел празник и приятно четене!

The 4-Hour Work Week: Escape 9-5, Live Anywhere, and Join the New Rich

5 коментара за “Неща за четене по случай 24 май”

 1. „4-часовата работна седмица“ я има издадена на български – невероятно митивираща книга! Горещо я препоръчвам!

 2. Не само за рискови инвестиции, а и за поемането на рискове във всякакъв смисъл – човек доста често има нужда от малко кураж и „надъхване“, за да успее…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.