Пушенето забраненоИзчаках известно време, за да ми мине възмущението от тази случка, но… не ми минава. Затова, ето я тук накратко.

Преди няколко дни с още един човек, непушач като мен, решихме да вечеряме в пицария „Добро“ в софийския квартал „Лозенец“. Изрично попитахме за маса за непушачи и ни настаниха в дъното на подземния етаж. След известно време обаче на съседната т.нар. маса за непушачи седна компания, която извади пакет цигари и веднага получи пепелник от сервитьора. Оправданието му на въпроса ми „Защо?“ беше, че ние уж не сме разбрали колежката му – отделението за пушачи било само „до колоната“, а тя ни била показала по-удобна маса, която обаче била за пушачи (за което не бяхме предупредени, преди да седнем). Доста неправдоподобно ми прозвуча, но какво да се прави… освен непушачите да чакаме 1 юни и да се надяваме, че пушенето на обществени места най-сетне ще бъде забранено. Не виждам друг начин да се спазва това ограничение, след като има места, където пушачът получава пепелник и разрешение да дими, независимо къде в заведението е седнал, стига да си плаща сметката. В случая ни беше предложено и да се преместим, ако искаме – въпреки че според мен би било по-логично току-що дошлите да се настанят на друга маса, а не ние, които вече сме поръчали и се храним.

Жалко – храната в „Добро“ беше много вкусна, но едва ли ще седна отново там преди въвеждането на пълна забрана за пушене на обществени места.