Продължете към съдържанието

Ованес Ованесян за Уеб Експо 2010

От известно време мислех да започна нещо ново в блога: интервюта с интересни хора относно интересни неща, свързани с българското (а защо не и с международното след време) уеб пространство. Първият човек, когото поканих за участие, е Ованес Ованесян – организатор на множество събития. От тях най-интересно за българския уеб бранш е Уеб Експо, чието второ издание предстои през лятото на 2010.

[fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“]

Ованес Ованесян
Ованес Ованесян

Ованес Ованесян се занимава активно с уеб проекти, онлайн маркетинг и организиране на събития. Организатор е на Уеб Експо, Форум „Кариера в България. Защо не?“, Форум MICE България и Eventex. След тези успешни прояви неговата фирма  «Web&Events» бързо набра популярност.

Реших да задам на Ованес въпросите, които са ми най-интересни във връзка с предстоящото издание 2010 на Уеб Експо и ето какво ми отговори той.

Ще разкажеш ли накратко за Уеб Експо – как ти дойде идеята, каква е историята и целта му?

Идеята всъщност беше на Симона. Говорихме си и се чудихме как е възможно да няма изложение за уеб бранша в България. Наистина бе учудващо, защото има много уеб събития, но не и изложение. Решихме, че след като няма такова събитие, нищо не пречи ние да го организираме, при положение, че вече имахме опит в организирането на събития.

Миналата година събитието се проведе само в Пловдив. Беше първото по рода си и събрахме 32 изложители и над 1200 посетители. Мисля, че най-важното бе, че успяхме да променим нагласите на хората за уеб изложение, които бяха, че уеб браншът няма какво да покаже „физически“. Конкуренцията е сурова и уеб фирмите вече се отвориха за други методи за реклама – участие в изложение определено е един от тях. Целта на изложението е да наблегне на личния контакт. Социалните медии напредват, но това не трябва да се случва за сметка на личния контакт.

Тази година очакваме над 60 фирми изложители, както и над 5000 посетители за трите града.

Какво предстои през 2010 г.?

Тази година наистина събитието ще е впечатляващо. Не знам да е правено досега подобно мероприятние за уеб бранша. Преди всичко Уеб Експо ще обхване основните градове на България – София, Пловдив и Варна. Така ще даде възможност на хора от всеки край на България да вземат участие. Събитието ще се проведе от 31 май до 4 юни – по един ден във всеки град.

Програмата на Уеб Експо 2010 ще включва уеб изложение, семинарна част, фирмени презентации, кариерни и start up консултации, нетуъркинг бар и уеб вечери.

Тази година с цел популяризация на събитието сме подготвили силна „viral“ кампания с много награди. Всеки, който желае, може да се регистрира и помагайки за популяризирането на събитието, да спечели лаптоп, смартфон или някоя от другите хубави награди. Ще има награди за първите 50 места, така че си струва да се участва.

Как беше взето решението тази година да има и семинарна част? Ще издадеш ли част от програмата и имената на някои лектори?

Семинарната програма е много ценна. Тя винаги придава един специален облик на събитията. Възможността да се научат нови интересни неща и да се дискутират най-обсъжданите теми е наистина ценна. Ключовото в случая е, че наблягаме на български лектори и българския пазар. Професионалситите в бранша искат да знаят как се работи успешно в български условия. Цените за участие са символични.

Все още имаме само няколко потвърдени теми и лектори. Съвсем скоро ще имаме пълна програма, така че, който се интересува, може да следи сайта на събитието.

С какво друго се занимаваш, освен с Уеб Експо 2010? Какво още да очакваме от «Web&Events» през 2010?

Работим паралелно и върху Eventex 2010 – изложние за организатори на събития и браншовете, които ги обслужват. Това е първото и единственото изложение в България, насочено към ивент индустрията.

През есента отново ни очакват стандартните форум „Кариера в България. Защо не?“, форум MICE България, както и едно ново много голямо събитие, за което ше споделим по-нататък. 🙂

Паралелно работим и по голям онлайн хипермаркет. Ще бъде платформа, на която всеки може да създаде свой собствен онлайн магазин. Тези, които искат да научат при стартирането му, могат да оставят имейл на http://emarket.bg.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

4 коментара за “Ованес Ованесян за Уеб Експо 2010”

  1. Силно Интервю, а и събитието обещава да е страхотно – see u all there!

  2. Още миналата година беше много хубаво, предполагам, че сегашното издание няма да отстъпва на миналогодишното. 🙂 Ще се видим там!

  3. Pingback: Честита Нова година (и какво се случи през старата) | Блогът на Силвина

  4. Pingback: Пламен Петров за б(л)огатството и други неща | Сайтът на Силвина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.