Плащане за Facebook?От време на време из Facebook плъзват слухове, че потребителските акаунти в него ще станат платени. Веднага след поредния подобен слух започват да се множат протестните групи, чиито потребители искат да защитят правата си (по техни собствени думи) и да покажат на хората, поддържащи Facebook, колко много потребители ще загубят, ако поискат заплащане за услугата. Наскоро ме поканиха в поредните няколко такива групи, и то няколко пъти.

Както вече се е случвало преди, и този път слухът е фалшив – потвърди го екипът на Facebook в блога си. Още по-лошо: при разцъкване насам-натам в страниците на някои подобни англоезични групи рискувате да прихванете някоя софтуерна гадина.

И все пак, тези покани ме накараха да се замисля. Отхвърлих ги не само защото знаех, че са фалшиви и могат да бъдат опасни, а и защото бих плащала за използване на Facebook, ако се наложи – независимо дали е за лични нужди или за тези на фирмата или организацията, където работя. Facebook ми спестява доста пари за телефон – от него получавам ежедневно някаква (макар и непълна) информация за това с какво се занимават приятелите ми в момента. Една такса от 10-20 лв. (такава щеше да бъде тя според последния слух) би ми излязла доста по-евтина от сметката за телефон, която щях да платя, ако се чувах с всеки от тези хора ежедневно. Да не говорим за това, че в такъв случай денонощието нямаше да ми стига само да поговоря с всички, камо ли да свърша каквото и да било друго. 🙂 И „служебното“ ползване на Facebook си има своите ползи: една добре направена и поддържана фен страница или група може да донесе повече пари под формата на продажби и нови клиенти, отколкото би била месечната такса за поддръжката й. Мисля, че си струва…