Продължете към съдържанието

Бихте ли плащали, за да използвате Facebook?

Плащане за Facebook?От време на време из Facebook плъзват слухове, че потребителските акаунти в него ще станат платени. Веднага след поредния подобен слух започват да се множат протестните групи, чиито потребители искат да защитят правата си (по техни собствени думи) и да покажат на хората, поддържащи Facebook, колко много потребители ще загубят, ако поискат заплащане за услугата. Наскоро ме поканиха в поредните няколко такива групи, и то няколко пъти.

Както вече се е случвало преди, и този път слухът е фалшив – потвърди го екипът на Facebook в блога си. Още по-лошо: при разцъкване насам-натам в страниците на някои подобни англоезични групи рискувате да прихванете някоя софтуерна гадина.

И все пак, тези покани ме накараха да се замисля. Отхвърлих ги не само защото знаех, че са фалшиви и могат да бъдат опасни, а и защото бих плащала за използване на Facebook, ако се наложи – независимо дали е за лични нужди или за тези на фирмата или организацията, където работя. Facebook ми спестява доста пари за телефон – от него получавам ежедневно някаква (макар и непълна) информация за това с какво се занимават приятелите ми в момента. Една такса от 10-20 лв. (такава щеше да бъде тя според последния слух) би ми излязла доста по-евтина от сметката за телефон, която щях да платя, ако се чувах с всеки от тези хора ежедневно. Да не говорим за това, че в такъв случай денонощието нямаше да ми стига само да поговоря с всички, камо ли да свърша каквото и да било друго. 🙂 И „служебното“ ползване на Facebook си има своите ползи: една добре направена и поддържана фен страница или група може да донесе повече пари под формата на продажби и нови клиенти, отколкото би била месечната такса за поддръжката й. Мисля, че си струва…

7 коментара за “Бихте ли плащали, за да използвате Facebook?”

 1. Аз и сега се чудя кога да си затрия акаунта… представяш ли си ако е платен ? 🙂

 2. Аз, в най-добрия случай, бих приел от Facebook, Inc., да ми плащат, за да ги ползвам. Дори не се шегувам… 😉

  Правих си веднъж тестов акаунт, и само защото Zeldman ме покани… Мдам, регистрирах се, поразцъках, и реших че май не си струва да ползвам това… бъгаво и неинтересно приложение. 🙂

  А като искам да знам, какво става с приятели и познати, си има Twitter… и блогове.

 3. Имаш късмет, че повечето ти познати и потенциални клиенти използват Twitter. 😉 Може би трябваше да направя по-разширен коментар за социалните мрежи и инструменти като цяло, а не само за Facebook – иначе, предполагам, че при толкова активно ползване на Twitter, ти би плащал за него, ако се наложи, тъй като той е инструментът, който ти върши най-добра работа?

 4. Ползвам безплатен Firefox, безплатен Twitter, безплатен мейл, безплатен Skype, безплатно ICQ, безплатен WordPress.

  Плащам на моя хостинг, и съм готов да инвестирам в някои продукти на Adobe (Fireworks, например, защото върши невероятна работа!).

  Не мисля, че бих плащал за безплатните по-горе изброени неща… 🙂

  За Facebook съм твърдо против, защото според мен приложението е калпаво направено, и глупаво; но това е лично мое мнение… Twitter е приятен, изчистен, за разлика от FB… и в него не пасеш виртуални овце, нито пък правиш групи „Да изпием 50 ракии за седмица“ и „Циганите на сапун“… 😉

 5. Предполагам, че имате предвид създаването на страница на фирма или някаква друга организация, а не личен профил, за който вече писах, че е безплатен. Създаването на страници на фирми и организации също е безплатно, но съществува възможност (незадължителна) да рекламирате създадената от Вас страница пред останалите потребители на Facebook срещу заплащане. Създаването и поддръжката на самата страница обаче са безплатни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.