Продължете към съдържанието

Коледно-новогодишно настроение

Днес попаднах на много хубава публикация на Гори, където тя описва нещата, които й създават коледно настроение и се вдъхнових да събера на едно място и моите. Тъй като не съм от най-религиозните хора (макар че отбелязвам Коледа и Великден), за мен Коледа и Нова година се сливат в една хубава поредица от зимни празници, през които се радвам на следното:

  • Почивка. Където и да работя и с каквото и да се занимавам, гледам да си организирам нещата така, че освен през лятото, да си взема и отпуск между Коледа и Нова година. И без това не съм особено продуктивна, когато току-що съм се върнала отнякъде, където съм празнувала Коледа и чакам с нетърпение Нова година. По-добре да неутрализирам натрупаната през изминалите 12 месеца умора и да започна новата година свежа и отпочинала. (В .net въпросът беше решен кардинално с коледна ваканция за цялата редакция – препоръчвам го горещо.)
  • Любими хора. Кога, ако не сега, мога да се видя (или поне да поговоря по телефона) на спокойствие с всички, които искам да видя и чуя? През лятото отпуските рядко съвпадат, а големите празници са по едно и също време за всички. 🙂
  • Пътуване. И тази година прекарах Коледа в Пловдив. Тази Нова година пътуването ще ми се размине, но догодина – кой знае? 😉
  • Украса. Задължително поне една елха вкъщи и един гирлянд светещи лампички на прозореца. Оттам нататък, както е казал Мечо Пух, „колкото повече, толкова повече“.
  • Баници с късмети. Имам и на Коледа, и на Нова година, а тази година имахме и офисна баница, от която ми се падна… мързелът. 🙂
  • Избиране на подаръци. Още към края на ноември започвам да се оглеждам и да си правя планове и сметки кой какво ще получи от мен в края на годината. Много е забавно да видиш радостта на някого, чиито предпочитания си улучил и си го изненадал приятно.
  • Честитки. Освен да получавам и изпращам празнични честитки, обичам да обикалям блоговете, които по принцип следя, за да се порадвам на това кой как е решил да поздрави читателите си. Тази година най-свежата публикация от този тип открих при Гари Маршъл, един от любимите ми сътрудници на британското списание .net. И така и така съм на тази тема – най-сладурската „корпоративна“ картичка, която видях през 2009, е на ABC Design & Communication.
  • Поглед назад. В края на годината е много полезно да погледнеш какво ти се е случило през нея, какво си постигнал, кое си могъл да направиш по-добре… За смисъла от плановете за идващата година се колебая, но обзорът на старата винаги си струва. Тези дни ще го блогна – има тръпка в това човек да се похвали с постижения (за да се надъха за нови през идващата година) и да отчете с какво не се е справил (за да се самостимулира да не повтаря публичната изглагация и през следващата година :)).

И за финал – една от песните, които винаги ми създават коледно настроение…

2 коментара за “Коледно-новогодишно настроение”

  1. Много е идейна и симпатична. Пожелавам и аз на всички вас, които сте на картичката, много здраве, щастие, любов и сайтове! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.