Продължете към съдържанието

Ноемврийските събития… и какво предстои

Не, няма да говоря за 10 ноември – през последните няколко години по това време се случват едни други събития. 🙂 Имам предвид това, че през ноември в уеб бранша става интересно – тогава се провеждат доста семинари и събития. Тази година бях на няколко, които ме впечатлиха:

  • Конкурсът БГ Сайт навърши десет години през 2009 и отбеляза това с подобаващо тържествена церемония (надявам се това поне малко да личи от снимките ми :)). Традиционният уеб семинар, който върви в комплект с конкурса (на деня след връчването на наградите) също беше интересен, а лично за мен – и по-полезен от миналогодишния. Една от най-готините презентации беше тази на Ники Бачийски, който говори за организацията на работата във фирма, чиито служители са пръснати (почти) по цялото земно кълбо, като се оказва, че това ни най-малко не пречи на съвместната им работа. Маги Лазова разказа много интересни и полезни неща за SMS разплащанията и за практическото им приложение в България. Огнян и Мартин Попов също бяха пълни с полезна и приложима информация – много жалко, че за Мартин остана съвсем малко време в края на програмата и му се наложи да „претича“ набързо по слайдовете си. С това е свързана и единствената ми критика към уеб семинара – много от лекторите (стори ми се, че това бяха почти всички, всъщност) просрочиха времето си и цялата програма се измести напред във времето, затова и за Мартин почти нямаше време.
  • Семинарът по ползваемост, организиран от „Лукрат“ като част от инициативата Световен ден на ползваемостта, също беше интересен. След като на пролетния семинар по ползваемост на списание .net и „Лукрат“ Огнян Младенов в ролята си на SEO за малко да предизвика сбиване между SEO спецове и такива по ползваемост, този път той имаше презентация – нещо като право на отговор. 🙂 Както обикновено при Огнян, тя беше практически насочена, с полезни съвети и с основното послание, че в крайна сметка разликите между SEO и ползваемост не са големи – крайната цел и на двете е на потребителя да му бъде удобно и да се чувства щастлив в уеб. Въпреки това, в аудиторията имаше хора, които „отвърнаха на удара с удар“, т.е. с предизвикване на спор, и боят пак се размина на косъм. 🙂 Особено интересни и полезни бяха и Борил Караиванов, който говори за процеса на създаване на типичен уеб проект в реални условия, по какво се различава той от това, което можем да прочетем в дебелите книги и къде е мястото на тестовете за ползваемост в цялата схема; Георги Варзоновцев, който даде конкретни съвети относно често срещани грешки и казуси; и Еленко, който в презентацията си със странното име „Кукувича ползваемост“ разказа как да се възползваме от вече готови и тествани за ползваемост услуги, като например Flickr, чрез техните API.
  • Записах се и на два курса, организирани от „Лукрат“. Първият е на по-обща тематика: ползваемост на уеб сайтове и софтуерни продукти, а вторият разглежда писането на четивни и информативни текстове за уеб. Останах много доволна и от двата – макар че са само от по два дни, за това време се научава много, правят се много практически упражнения и се получава полезна дискусия на реални казуси. Бих ги препоръчала и на хора, които имат опит в тематиката – и аз отидох с нагласата, че знам доста от нещата, които ще изучаваме, някои дори бях прилагала на практика, но и от двата курса научих множество нови неща. Макар че малка част от програмите им донякъде се припокрива (например, работата с персони), си струва да се посетят и двата курса – дори и там, където нещата се повтарят, те са поставени в контекст, а и затвърждаването им е полезно.

И още интересни неща предстоят през тази и следващата година:

  • Мартин Попов организира поредната неформална среща на уеб бранша на 26 ноември.
  • TEDx България – конференция за вдъхновение и споделяне на разнообразни идеи (казано накратко) е на 9 януари догодина. За първи път ще присъствам на подобно събитие и се надявам, че и на него ще се усети атмосфера, подобна на тази на оригиналния TED. Важно уточнение: българската конференция има два „официални“ сайта: tedxsofia.com остана от неуспешния първи опит за организиране на такава конференция в България, а актуалният, от който можете да се запознаете с програмата и да си купите билет, е tedxbg.org.
  • Една компания от симпатяги, част от които е Бого Шопов, подготвят за 19 февруари събитие, наречено Blog Masters, на което ще разкажат и покажат интересни неща за блоговете и социалните мрежи.
  • Хората от предната точка обявиха, че и през 2010 ще има P2P конференция във Велико Търново. Повече информация се очаква на официалния сайт на събитието.

Интересна нова година ни чака – който има време и желание да учи нови неща и да се среща с хора, няма да остане разочарован.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.