Продължете към съдържанието

Каква е съвременната библиотека?

Както споменах и по-рано, случват се множество интересни неща, имам куп снимки за подреждане и постове за писане – по това време на годината се получава струпване на ИТ и уеб събития, кое от кое по-интересни… Не че се оплаквам… 🙂

Преди това обаче бих искала да споделя с всички, които ме четат, въпросите от едно импровизирано проучване, което провеждаме в Програма „Глоб@лни библиотеки“ (това е новото ми работно място и отговарям за портала на програмата – в случай, че е останал някой, на когото не съм се похвалила, пояснявам и тук ;)). Възможно най-кратко казано, програмата се занимава с оборудване на обществените библиотеки в цяла България с компютри, интернет достъп и обучения по информационни технологии и съвременни библиотечни услуги. В момента работим по рекламна кампания и обновяване на портала и във връзка с тях сме подготвили няколко въпроса, чиито отговори събирам днес и утре. Колкото повече получа, толкова по-добре, така че ако въпросите ви се струват интересни, ще се радвам да получа вашите отговори – или като коментари, или на служебния ми e-mail s.furnadzhieva@glbulgaria.net. В петък ще разгледаме всички отговори и ще ги вземем предвид. Благодаря предварително на всички! А ето и въпросите:

 • Какво е за мен библиотеката?
 • Помага ли ми интернет?
 • Ще изяде ли мишката книжката?
 • Как си представям съвременната библиотека?
 • За какво и как ще използвам компютрите в библиотеката?
 • За какво ще ползвам достъпа до интернет в библиотеката?

8 коментара за “Каква е съвременната библиотека?”

 1. Привет,
  предлагам отговора ти така (съхранение на лични данни, ала бали и частен живот)
  * Какво е за мен библиотеката?
  Работно място
  * Помага ли ми интернет?
  Администрацията на целият процес по заявяване, приемане, регистриране, квалифициране, заемане, движение, връщане и наличност на материалите (книги, музика, видео, игри) се извършва в интернет.
  * Ще изяде ли мишката книжката?
  Днес знаем че мишката е необходима както клавиатурата.
  В съвсем близко бъдеще, екраните са допир. Книгите и днес се четат в различни формати. Също така се поръчват в различни формати.
  * Как си представям съвременната библиотека?
  Работя в съвременната библиотека, която е информационен, културен, социален и политически център. Новите роли са предизвикателство и отговарят на демографията.
  * За какво и как ще използвам компютрите в библиотеката?
  Това сигурно е някакъв майтап, но рс са просто инструменти. Всичко е софтуер за управление на знанието.
  Този който ползвам е от 20 години и е шведски.
  * За какво ще ползвам достъпа до интернет в библиотеката?
  За достъп до професионална информация, така че да съм на „ти“ с новостите в специалността си.

 2. Мнго благодаря за отговора! Няма проблем, че не се идентифицираш – това не е задължително.
  Още някой? 🙂

 3. Без да измисляме дълбоката чиния отново и отново, просто бг може д азаеме скандинавския модел на библиотека.
  Жюстин има нужната информация, ако се стигне до позитивно решение.
  Успех !

 4. Дано отговорът ми не е закъснял. Отдавна не работя в библиотека, по онова време интернетът още правеше първите си стъпки в световен мащаб, но имахме достъп до базите данни на други библиотеки, които бяха по-напред с техниката (не точно през интернет, а през „дядо“ му, макар че може да бъркам родословието). Това – в рубриката „любопитни исторически факти“ 🙂
  – Какво е за мен библиотеката?
  Първата ми любов 🙂 Не мога да си представя какво щеше да бъде животът ми без библиотеките. Смятам, че ако ги нямаше библиотеките, нямаше да го има и Google – търсачките използват много неща от библиотечната теория.
  – Помага ли ми интернет?
  Естествено. Най-напред, помага ми да си „изчистя“ търсенето – да филтрирам точно какво ми трябва и да отсея информацианния шум. Второ, помага ми да видя коя книга в коя библиотека би могла да бъде намерена. Трето, спестява ми време – ако намеря нужната книга в електронния каталог, мога да я поръчам веднага.
  Може би трябва да поясня, че ползвам предимно НБКМ и интернет ми е от полза само до момента, до който ми дава сигнатурата и другите библиографски данни. Което може би не изглежда достатъчно от скандинавски ракурс, но и това е нещо.
  – Ще изяде ли мишката книжката?
  Колкото я е изяло и книгопечатането. Идеята за книга не е като за книжно тяло. Книжното тяло е въпрос на развитието на технологиите. Книгата си е книга, независимо дали е хартиена или електронна.
  – Как си представям съвременната библиотека?
  Не знам. За мен е важно да имам достъп до текстове. Понякога, дали поради възрастови особености или по други причини, предпочитам да боравя с напечатан текст. Друг път ми е по-удобно да разполагам с дигитализирана версия. Честно казано, важните за мен текстове предпочитам да ги имам и в двата варианта. Би било добре съвременната библиотека да може да ми осигури бърз достъп до всичко, което ми е нужно. Може би дори с нещо като центрове, където биха ми отпечатали книга при поискване. След като книги, издадени на този принцип, могат да се купят от Amazon за около $15, значи не е невъзможно. Със сигурност би могъл да се уреди въпросът с авторските права.
  – За какво и как ще използвам компютрите в библиотеката?
  Не знам. Веднъж пробвах да използвам компютър в НБКМ, но мишката не работеше, а нямаше help, който да ми помогне да се оправя само с клавиатура. Предпочитам домашния си компютър. Поне на този етап. Иначе, добре би било да имам достъп до фондовете на други библиотеки. И до текстове, съхранявани в тези други библиотеки, които по една или друга причина не могат да бъдат общодостъпни в интернет.
  – За какво ще ползвам достъпа до интернет в библиотеката?
  Ако в библиотеката има безплатен безжичен интернет достъп, мога да ползвам лаптопа си. Така ще мога да уточнявам дали дадена книга ще ми е полезна, преди да изчакам половиния час да ми я донесат от хранилището. Така ще спестя и труда на библиотекарите.

  Изхождам от опита си с научните библиотеки в България. Разбира се, що се отнася до т.нар. масови библиотеки, нещата със сигурност стоят по друг начин. Там има и по-голямо поле за действие, много по-разнообразни форми за приложение на интернет-базираните технологии. Особено що се касае до децата и тийнейджърите. Но аз, за съжаление, твърде съм се отдалечила от тази проблематика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.