Продължете към съдържанието

iLearning Global – що е то?

Миналата сряда присъствах на една презентация, част от интересните събития, за които по-рано споменах, че имам да разказвам.

Вече няколко пъти Пламен ме кани на презентация на системата iLearning Global, но все ми излизаше нещо спешно – кога извънредна задача в работата, кога час при зъболекар… Когато най-сетне ми остана малко свободно време, реших, че е крайно време да си запълня пропуска и да се убедя лично за какво става дума.

Ако сте отворили връзката по-горе, вероятно вече сте придобили представа за iLearning Global или накратко – ILG. Затова няма да обяснявам още веднъж какво представлява системата, а ще споделя личните си впечатления от това, което видях и чух на презентацията.

Отидох най-вече за да видя продукта „от първа ръка“ и да преценя дали ще ми допадне. Трябва да призная, че бях с известни резерви, тъй като ми беше ясно, че става дума за мрежов маркетинг. Последното ми посещение на презентация от този тип беше преди години и протече доста неприятно: група ентусиазирани (меко казано) хорица се опитаха да ми набият в главата каква невероятна възможност за собствен бизнес ми предлагат и каква неудачница съм, задето смятам, че предложението им не е за мен, от което според тях следваше, че нямам никакво желание да получавам добри доходи, да се развивам и да успявам в живота. Побързах да се измъкна още през първата почивка. Все пак реших да посетя презентацията на ILG обаче, тъй като и от блога на Пламен, и от личните ми срещи с него съм останала с добро впечатление… и не съжалявам, че отделих тази сряда вечер за това.

На презентацията, която продължи около два часа, Пламен представи системата накратко, след което пусна два демонстрационни видео урока, последвани от коментар и дискусия. И двата бяха интересни и полезни, а всички присъстващи – и Пламен, и колегите му, и хората от аудиторията – бяха много симпатични, усмихнати, позитивни… Особено много ми допадна това, че нямаше абсолютно никакъв натиск за покупка или каквото и да било от този вид – просто демонстрация на системата. Всеки можеше да види за какво става дума и да прецени сам, без външен натиск, дали му харесва и дали ще му бъде полезна.

Основните плюсове на системата, които видях за себе си, бяха:

  • Лекторите са признати специалисти в разнообразни области – човек, който си закупи абонамент, наистина ще се учи от най-добрите. Чела съм книгите на много от тях и наистина са ми били полезни.
  • Макар че ILG се рекламира предимно като система за бизнес обучение, тя съдържа и немалко уроци, посветени на личностното развитие и взаимоотношенията – области, в които май всички (особено в България) си мислим, че знаем почти всичко, а се оказва, че винаги има какво ново и полезно да научим.
  • Качеството на видеото и звука е високо, особено ако разполагате с HD телевизор или система за домашно кино, за да гледате уроците „в пълния им блясък“, ако мога да се изразя така. 🙂

Порових из Google в търсене и на други отзиви от потребители на ILG „по света и у нас“ и не открих обективни такива на недоволни потребители (малкото, които намерих, подозрително наподобяваха „черен PR“ от конкуренти). Ето няколко прегледа, които ми се струват балансирани и обективни: тук, тук и тук.

Единственото нещо, което лично за мен е недостатък, е това, че ILG акцентира прекалено много на видеото за сметка на четивата. Има и библиотека с електронни книги, но основната част от материалите са представени като видео лекции. Ако сте от типа хора, които запомнят учебния материал чрез гледане и слушане на преподавателя, ILG ще ви бъде много полезна. Ако обаче сте като мен и предпочитате учебник на хартия, в който да можете да драскате, да пъхате маркери между страниците и да го четете в градския транспорт преди и след работа, може би тази система няма да ви допадне. Като добавим и това, че вече съм изчела доста от нещата, дискутирани в демо видео уроците, в книгите на въпросните лектори и предполагам, че и ако се абонирам, значителна част от съдържанието ще ми е вече познато, реших, че ILG не е за мен и че (поне засега) ще се придържам към „старомодните“ книги. Въпреки това бих препоръчала на всеки да посети поне една от презентациите на Пламен (в блога му можете да намерите подробности за датите, местоположенията и часовете и да се запишете за участие). Ако решите да отидете, никой няма да ви навива да купите нещо или да ви промива мозъка – най-много да прекарате една приятна вечер в компанията на готини хора. 🙂

2 коментара за “iLearning Global – що е то?”

  1. Благодаря за „неплатената реклама“, Силвина! 😉

    Това, което най-много ме радва е, че си максимално откровена (така и трябва) – както за предразсъдъците си (почти всички идват с подобна нагласа), така и за истинския ефект на чутото и видяното (почти всички си тръгват от семинарите ни с усмивка – а за нас това е най-важното). 🙂

    Обещавам утре вечер (следващия ни уъркшоп) да бъде още по-интересно!

  2. Много хубав анализ, Силвина! Аз също харесвам семинарите, на които се събират много готини хора, но все още не съм се абонирал за основния пакет по същите причини като теб. Гледането на видео е твърде ангажиращо за мен, а книгите сякаш са ми по-присърце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.