Ето, че дойде и краят на SEO състезанието avtorentacar. Равносметката: в конкуренция с общо 92 регистрирани участници първото място спечели Огнян (не се и съмнявах, че ще бъде той, откакто заяви участието си), второто – домейнът avtorentacar.com, а на трето се класира icat2006.org. В Топ 10 остана един от моите сайтове – avtorentacar.silvina-bg.com, който завърши на девето място. Участвах и с още един – avtorentacar.bg, за който обаче не ми остана почти никакво време да го оптимизирам и след като от плановете ми за него не се получи нищо, той така си и остана на опашката на резултатите в Google по търсене на avtorentacar сред български сайтове (в момента би трябвало да се подвизава някъде из Топ 30).

Съдейки по представянето ми този път, основните ми задачи за следващото състезание, което според Огнян се задава на хоризонта, ще бъдат:

  1. Създаване на смислено съдържание. И двата сайта, с които участвах този път, бяха единствено сбор от текст и изображения „от кол и въже“, което очевидно не свърши особено добра работа.
  2. Отделяне на повече време за оптимизацията, а в случай, че отново го нямам в излишък – участие в отбор (а защо не и сформиране на нов такъв).
  3. По-сериозно следене на конкуренцията – в това състезание почти не обръщах внимание на методите и стратегиите на останалите участници, отново поради липса на време.
  4. Относно закупуването на линкове все още се колебая. Тъй като е официално забранено от Google, ако се прави единствено със SEO цели, не го направих в това състезание (макар да имам свидетели, че сериозно се изкуших в един момент, но ме разубедиха). Винаги съм смятала, че е за предпочитане да се използват само и единствено white hat методи, но май за кратък период от време и ако не се търси дългосрочен ефект, и купените линкове вършат работа…

Интересно състезание се получи, а сега… остава да чакаме следващото.