Продължете към съдържанието

avtorentacar – финалът

Ето, че дойде и краят на SEO състезанието avtorentacar. Равносметката: в конкуренция с общо 92 регистрирани участници първото място спечели Огнян (не се и съмнявах, че ще бъде той, откакто заяви участието си), второто – домейнът avtorentacar.com, а на трето се класира icat2006.org. В Топ 10 остана един от моите сайтове – avtorentacar.silvina-bg.com, който завърши на девето място. Участвах и с още един – avtorentacar.bg, за който обаче не ми остана почти никакво време да го оптимизирам и след като от плановете ми за него не се получи нищо, той така си и остана на опашката на резултатите в Google по търсене на avtorentacar сред български сайтове (в момента би трябвало да се подвизава някъде из Топ 30).

Съдейки по представянето ми този път, основните ми задачи за следващото състезание, което според Огнян се задава на хоризонта, ще бъдат:

 1. Създаване на смислено съдържание. И двата сайта, с които участвах този път, бяха единствено сбор от текст и изображения „от кол и въже“, което очевидно не свърши особено добра работа.
 2. Отделяне на повече време за оптимизацията, а в случай, че отново го нямам в излишък – участие в отбор (а защо не и сформиране на нов такъв).
 3. По-сериозно следене на конкуренцията – в това състезание почти не обръщах внимание на методите и стратегиите на останалите участници, отново поради липса на време.
 4. Относно закупуването на линкове все още се колебая. Тъй като е официално забранено от Google, ако се прави единствено със SEO цели, не го направих в това състезание (макар да имам свидетели, че сериозно се изкуших в един момент, но ме разубедиха). Винаги съм смятала, че е за предпочитане да се използват само и единствено white hat методи, но май за кратък период от време и ако не се търси дългосрочен ефект, и купените линкове вършат работа…

Интересно състезание се получи, а сега… остава да чакаме следващото.

7 коментара за “avtorentacar – финалът”

 1. Честито на Оггин! 😉

  Честно казано, тези SEO състезания напоследък ми се струват доста глупави… Дори аз си мислех да участвам в един момент, но после размислих. Причината? Всеки участник освен че трябва да направи супер-добре SEO оптимизирана страница, с която да излезе на първо място, трябва и да линкне явно организаторите. Забранение са ‘nofollow’ и JS линкове. Което показва явно следното:

  Единствената цел на „състезанията“ е да се събират „сиви“ линкове към определен сайт, като цената е доста малка – първата награда за победителя. Останалите хора, които участват, просто без пари си „продават“ линковете и това е…

  Чудя се, дали google ще вземат да се усетят и те вече…

 2. И си взела .bg домейн само заради едното състезание?

 3. @Michel Много си прав. Но пък състезанията са забавни и трудно устоявам на изкушението да се пробвам. А и както казва Оггин, „защо да не им вземем парите“? 😉
  @Филип Защо не? След като условието беше, че търсенето ще бъде локално за България, при добра оптимизация един .bg домейн би имал сериозен шанс срещу останалите. За съжаление, именно за въпросната оптимизация не ми стигна времето поради ред причини.

 4. „защо да не им вземем парите“ – защото парите има са за сиво-черно SEO… ето затова. Колкото до oggin, след като малко се поразрових в Интернет архивите, познай кой е бил „спонсор“ на „яицазимитпо лъгуга“, с платени линкове към dao.bg?… Уф. Колкото повече се разравям, толкова по-грозни стават историите, които изкопавам… засега ще си мълча, но ще видим… :-/

 5. Pingback: Блогът на Силвина» Да посрещнем новата и да изпратим старата (година)

 6. Pingback: Да посрещнем новата и да изпратим старата (година) | Сайтът на Силвина

 7. Pingback: Да посрещнем новата и да изпратим старата (година) - Сайтът на Силвина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.