Продължете към съдържанието

Нова година – ново начало

Честита Нова година на всички, които още не са загубили търпение да ме четат. 🙂 Както обикновено, работата, а след нея и празниците, не ми оставиха време за писане.

Освен че през тази година се надявам да имам повече време за себе си, има и една промяна, на която не се надявам, а вече е факт: новата работа. От 31.12. след сериозен и труден размисъл напуснах Сдружение "иЦентрове" и започвам нова (и доста различна) работа. За новата работа ще пиша, когато събера повече впечатления, а дотогава ще се постарая да систематизирам нещата, които научих в "иЦентрове" досега. Нямам предвид чисто техническите, като например работата с някакъв софтуер или модел сървър, а опита, който придобих както от собствената си мениджърска работа, така и от тази на колегите ми и на моите началници. И така, ето какво не бива да забравям от тази страна на работата, защото лично се убедих, че има ефект:

 • Винаги слушай мнението на подчинените си, когато взимаш решения, пряко засягащи работата им (особено ако ти самата никога не си вършила точно тази работа). Не е задължително да го приемеш, но го чуй и имай едно наум за това, което чуеш.
 • Уважавай искрено хората, с които работиш. Във всеки може да се намери нещо, с което той да заслужи уважението ти. Колкото и добри да са останалите условия на работното място, ако хората усещат неуважение, няма да бъдат истински мотивирани да работят качествено.
 • Преумореният служител не може да работи добре, колкото и неговият шеф или самият служител да мислят, че може. Рано или късно преумората започва да вреди на качеството на работата. Този, който е измислил уикендите и отпуските, е бил много умен човек – не пренебрегвай изобретенията му, освен ако не е наистина, наистина наложително.
 • Винаги имай време, когато служител иска да говори с теб или има нужда от помощта ти. Това е сред основните ти задачи като мениджър. Работата ти е да имаш време за служителите си – ако нямаш, освободи си.
 • Открий какво най-много мотивира теб и служителите ти за добра работа (като не забравяш, че то може да е различно за всеки човек) и го използвай по предназначение.
 • Няма мързеливи хора – има неподходяща работа.
 • Оценявай приноса на служителите си по ясен и разбираем за тях начин. Благодари им, когато са се справили добре с някаква работа, като им дадеш ясна обратна връзка какво точно са направили особено добре. Ако им даваш бонус, те трябва да знаят точно как е формиран и за какво са го получили. Ако чуеш репликата "Ура, много пари съм получил този месец, но за какво?", служителят със сигурност е радостен, но не бъди толкова сигурен, че е мотивиран.
 • Информирай служителите си за всички новини в организацията, които ги касаят пряко. Най-малкото е проява на уважение и намалява стреса, който иначе би причинила, например, внезапната поява на нов проект, за който никой не е бил предупреден достатъчно рано, за да се подготви.
 • Накратко: никога не забравяй, че хората са тези, които вършат работата във всяка организация. Любимата ми реплика на колега: "Най-важни сте вие, хората. За какво са ни всички тези машини, ако ви няма вас, които работите с тях?"

Много неща ще ми липсват след "иЦентрове", но най-вече колегите. Ако погледна от добрата страна, обаче, все още ги има стотината души в цяла България, които мога да нарека приятели. 🙂 Това си е повод за радост и добро начало на новата година.

4 коментара за “Нова година – ново начало”

 1. Определено добри съвети!

  Остава да накараме и ръководителите, които имат нужда да се вслушат в тях наистина да го направят 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.