Продължете към съдържанието

Какво да правим с некоректен работодател. Част 3 – ако не ни изплатят трудово възнаграждение

Както споменах в предишния пост по темата, днес ще се опитам да обхвана всички действия, които можете да предприемете, ако при напускане на работа не ви изплатят цялото трудово възнаграждение или част от него. В такъв случай, имате право да съдите работодателя, за да ви изплати дължимото.

Преди това, обаче, ви препоръчвам да подадете жалба в регионалната инспекция по труда, която обслужва населеното място, в което сте работили. В жалбата посочете от коя до коя дата сте работили, при коя фирма (с пълните й данни, включително и адреса, на който сте извършвали дейността и адреса на регистрация на фирмата, ако са различни), при какво трудово възнаграждение и каква част от него не ви е изплатена, както и вашите лични данни, включително пощенски адрес и телефон за контакт. Най-добре е да занесете жалбата си лично, като не забравяте да поискате входящ номер от служителя, който я приема – по този начин впоследствие ще можете да търсите отговора й, ако той не ви бъде изпратен. В случай, че не можете да я занесете лично, изпратете я по пощата, задължително с обратна разписка, за да сте сигурни, че е получена.

След като сте подали жалба, инспекцията е длъжна да направи проверка на работодателя и да ви отговори писмено какви действия е предприела и какво е установила при проверката. Запазете този отговор – той ще ви послужи, ако се наложи да заведете дело.

Преди да се обърнете към съда, препоръчително е да прибегнете към медиация. Медиацията е доброволна, т.е. не можете да накарате бившия си работодател да се яви на сесия по медиация, но в случай, че той се съгласи, с помощта на медиатора можете да се договорите за разрешаване на спора. Последвайте линковете от статията за медиацията в Wikipedia, за да намерите медиатор близо до вас, при когото ще ви бъде удобно да се явите.

В случай, че бившият ви рабодотател откаже да се яви на медиация или не постигнете споразумение, имате пълното право да го дадете под съд. При това, тъй като неизплатеното възнаграждение по трудов договор представлява трудов спор, вие не дължите никакви такси по това дело. Заплащате единствено хонорар на адвоката си, като впоследствие съдът ще ви присъди възстановяване на разходите за адвокатски хонорари, обикновено изцяло. Относно размера на адвокатските хонорари и задълженията на адвоката трябва да подпишете договор, който адвокатът ще ви предостави и в който трябва да бъде ясно разписано какви права има адвокатът (напр. да се явява сам на делото, ако вие не можете да присъствате на всяко явяване и да действа от ваше име), колко често ще му заплащате (обикновено за всяко явяване пред съда) и каква сума. Прочетете договора внимателно, преди да подпишете и ако има нещо в него, което не ви е ясно, настоявайте за разяснение. Ако адвокатът не ви предложи договор, дори след поискване от ваша страна, не се занимавайте с него, а потърсете друг!

Колкото повече материали във връзка със случая дадете на адвоката си, толкова по-добре. Разкажете всичко и предоставете копие от трудовия си договор, копие от вашата жалба към инспекцията по труда и от нейния отговор (ако не сте го получили, потърсете го по входящ номер или по номера на обратната разписка – от инспекцията трябва да могат да го предоставят), информация за това дали сте се опитвали да уредите спора извън съда, по какъв начин и т.н. С помощта на тази информация адвокатът ще състави искова молба от ваше име, която ще ви предостави за одобрение, след което ще я внесе в съда и ще очаквате назначаване на дата за гледане на делото.

Уточнете също така дали адвокатът ви ще има право да се явява в съда от ваше име или задължително ще трябва да присъствате и вие. При всички случаи, ако за изхода от делото се изисква да вземете някакво решение, адвокатът няма да го вземе вместо вас – ако го упълномощите да се явява, само ще си спестите ходенето до съда няколко пъти, често за незначителни неща.

Когато бъде насрочена дата за първото гледане на делото, вие и ответникът (т.е., бившият ви работодател) ще получите призовки да се явите в съда (а ако сте упълномощили адвоката да се явява вместо вас, призовка ще получи само той). При гледането на делото, съдът ще разгледа вашите доказателства (трудов договор, кореспонденция с инспекцията по труда и други, ако разполагате с такива), а ответникът ще трябва да докаже с документи, че ви е платил възнаграждението – т.е., да представи подписан от вас документ за изплащане на сумата, която твърдите, че не ви е платена. Обикновено след първото гледане на делото се назначава т.нар. вещо лице, което посещава офиса на бившия ви работодател, за да провери на място дали имате трудово досие към тази фирма, дали във ведомостите фигурира вашата заплата, кога и колко ви е било плащано и т.н. В почти всички случаи, подобни спорове се печелят – ако не сте взели пари, ответникът няма как да представи документ, че сте. (А ако представи нещо, уж подписано от вас, можете да изискате експертиза на подписа, с която да докажете, че е фалшифициран.)

В повечето случаи, след максимум 4-5 явявания в съда ще сте спечелили делото. За съжаление, дори след това има хора, които не изпълняват съдебното решение. Следващия път ще споделя опита си с това, какво можете да направите в такъв случай, за да получите парите, които са ви били присъдени.

77 коментара за “Какво да правим с некоректен работодател. Част 3 – ако не ни изплатят трудово възнаграждение”

 1. Георги Данов

  Благодаря затова, че са останали хора като теб! Написаното от теб е страшно полезно! Приеми моите най-искрени пожелания за здраве и успехи!

 2. Подробно и отлично разяснено!!! В момента съм в подобна ситуация, т.е. ще подавам жалба срещу работодателя си и ще ми бъде от полза. Желая ти успехи и късмет!

 3. Здравей, благодаря за хубавата статия.
  Имам два въпроса. 16 човека напуснахме една фирма поради не изплатени заплати, но проблема при нас е, че по ведомост сме осигурени на минималния работен праг за длъжността, а дефакто трябва да взимаме 2-3 пъти по-големи заплати. Та въпроса ми е дали при 16 човека свидетели ще имаме успех в съда?
  И другия въпрос е съда гледа ведомостите на които сме се подписали или разходните ордери, по които са ни давали пари?

 4. Здравейте,

  По принцип, можете да претендирате само за заплатите по ведомост, на които ви осигуряват. Също така, вещото лице, което съдът назначава да прегледа документите на фирмата, в която сте работили, гледа ведомостта, а само ако тя липсва, проверява за ордери и за други доказателства, че ви е било платено, и то само ако работодателят изрично посочи, че има такива.
  Не съм имала пряк опит обаче със случай като вашия, когато напускате повече хора и сте склонни да свидетелствате. Затова е най-добре да попитате адвокат дали все пак има шанс да се преборите за реалния размер на заплатите си.
  Успех!

 5. И аз благодаря за подробно дадената информация по въпроса :)Дано да ми бъде от полза…

 6. Zdravei,pro4etoh vsi4kite statii i razbrah 4e dosta ste prepatili i dosta ne6ta znaete . Iskam da popitam slednoto : slu4eq pri nas e sa6tiq , jena mi rabote6e pri EDIN takav mnogo 4esten i loqlen rabotodatel 3 godini i 4 meseca , za vsi4kite meseci ot qnuari do iuli 2010 g, toi ne i pla6ta6e zaplata s predlog 4e sega nqma pari ..tuka do dva ,tri dni 6te gi dade ..no minaha 7-te meseca i az q nakarah da napusne . Kakto i da e s mnogo peripeti napusna po vzaimno saglasie . No 4OVEKA kaza 4e nqmq da izplati zaplatite i nepolzvanite otpuski za6toto jena mi za tiq godini ne be6e polzvala i edin den i nikoi ni6to ne moje da mu napravi. Togava podadohme jalba v Inspekciqta po truda . Sled tqhnata proveka mu nalojiha zadaljitelno predpisanie v srok do 20 septemvri da izplati vsi4kite sumi . No i do sega 4OVEKA „6TOTO E NEDOSEGAEM “ taka kazva toi , ne se e svarzal s nas i ne iska da pla6ta . Kakvo trqbva da napravim po natatak da 4akame kakvo 6te napravi Inspekciqta li? ne znam.

 7. Здравейте,

  За съжаление, доколкото знам, Инспекцията не може да направи нищо повече. Ако дори и след направеното предписание работодателят не плаща, следващата стъпка е да се обърнете към адвокат и да заведете дело. То е безплатно за Вас – разходите Ви ще бъдат само за хонорар на адвоката, който съдът обикновено постановява да се възстанови от работодателя, когато спечелите делото. След като имате трудов договор и от Инспекцията е установено нарушение, мисля, че ще спечелите това дело. В моя случай, освен хонорар на адвоката, който беше общо около 50 лв., трябваше да платя и десетина лева, за да извадя удостоверение за актуално състояние на фирмата, която съдех, но тъй като фирмите вече не се регистрират в съдилищата, а в специален регистър, е възможно да нямате и такъв разход – адвокатът ще Ви каже това. Съдебното решение беше да ми се изплатят трудовите възнаграждения, обезщетенията за неизползвани отпуски и хонорарът на адвоката.
  След като съдът се произнесе по такова дело, което може да отнеме доста (при мен, доколкото помня, беше около 4 месеца), работодателят има някакъв срок (мисля, че беше около месец), в който може да обжалва решението и да продължите да се съдите още няколко месеца. Ако не обжалва, решението влиза в сила, а ако обжалва, след още няколко месеца се взема ново решение, което вече е окончателно.
  След спечелено дело, ако въпреки всичко работодателят не изплаща онова, което е осъден да плати, можете да се обърнете към съдия изпълнител, което също е безплатно за Вас, щом става дума за трудов спор. Той ще Ви помогне да извадите изпълнителен лист, с който ще изиска средствата от работодателя и той ще бъде задължен да му ги изплати, след което съдия изпълнителят ще ги предаде на Вас. Ако работодателят няма достатъчно средства, съдия изпълнителят има право да наложи запор на банковите сметки на неговата фирма или да продаде вещи на фирмата на търг, за да събере сумата, вписана в изпълнителния лист.
  Надявам се, че не съм Ви отегчила или уплашила с всичко това и Ви пожелавам успех!

 8. Ne ne ste . Blagodarq za iz4erpatelniq otgovor.Samo me pritesnqva tova 4e posledniq dogovor ostana v magazina v koito jena mi rabote6e \takiva bqha negovite iziskvaniq da bade na rabotnoto mqsto\ a te prez tiq godini dogovorite ne bqha edin samo , to ne be6e na osem 4asa , na 4etiri 4asa ,no se nadqvam 4e pred inspekciqta toi go e pokazal za6toto mislq 4e itoi trqbva da ima kopie nali. Za prednodnite godini gi pokazahme.Blagodarq 4e ima takiva hora kato vas da davat saveti ida uspokoqvat horata po nqkakav na4in .BLAGODARQ!!

 9. Дори и да няма копие от договора нито при работодателя, нито при Вас, при необходимост може да се провери в НОИ дали жена Ви е била осигурявана за този период и на каква заплата, след което да претендира пред съда за тази заплата. Радвам се, че съм Ви била полезна и Ви пожелавам успех още веднъж!

 10. Бих желала първо да ви благодаря за информацията. Добре, че има хора като вас, та да се сетим да си търсим правата и да не бъдем овце.
  Искам да попитам нещо малко по-странично- аз още не съм напуснала,в платена отпуска съм, но отказват да ми платят възнаграждението. Мисля да отида в ИНСп. По труда. Възможно ли е тогава работодателят ми да се ядоса и ми напише нещо лошо в книжката- че не съм се справяла с работата, че ме уволнява дисциплинарно или нещо такова и какво трябва да направя в такъв случай? Това би навредило на бъдещото ми търсене на работа. Сега иска да се разделим по взаимно съгласие, защото детето ми няма три години и по друг начин не може да ме махне.

 11. И още нещо-как е по-добре според вас-първо да напусна по взаимно съгласие и тогава да си искам парите или да действам преди да съм напуснала? Защото ако му искам парите сега, той ще има време да ме освободи по някакъв лош за мен член от КТ.
  Предварително благодаря за отговорите!

 12. Здравейте, г-жо Желева. Решението на Вашия случай зависи най-вече от това дали Вие самата искате да напуснете – ако отговорът е „да“ и не Ви се занимава със спорове, докато сте още на работа, напуснете, изчакайте 30-ина дни да получите последната си заплата и ако това не стане, се обърнете към Инспекцията по труда, а след нея – и към съда, ако проверката не даде резултат. Ако държите на работното си място и ако имате възможност да останете на работа без заплата, в случай, че бавят изплащането й, бих Ви препоръчала да се консултирате с адвокат относно различните членове по КТ, по които биха могли да Ви съкратят – възможно е да Ви се полагат обезщетения, които няма да получите, ако напуснете по взаимно съгласие (тогава със сигурност не Ви се дължи нищо друго освен заплата и обезщетение за неползвани дни платен отпуск, ако имате такива към датата на напускане). Дисциплинарно уволнение не се прави лесно – за да бъде законно, преди да се стигне до него, работодателят трябва да Ви отправи писмена забележка, да приеме и разгледа Вашия отговор на нея и ако не се лъжа, имаше и още някакви процедури. Ако бъдете „уволнена“, без тези процедури (за които също е добре да се консултирате с адвокат) да са изпълнени, можете да съдите работодателя си за неправомерно уволнение и да бъдете възстановена на работа. Това обаче, както Вие посочвате, може да Ви създаде трудности при търсене на нова работа междувременно. Затова най-добре е да се консултирате с адвокат относно съкращенията и доброволното напускане, за да прецените кой вариант да изберете и какви действия би могъл да предприеме Вашият работодател, ако реши да Ви съкрати.
  Поздрави и успех!

 13. Изключително много Ви благодаря! Аз вече напуснах по взаимно съгласие. Сигурна ли сте,че от Бюрото по труда няма да ми изплатят никакво обезщетение, защото в кодекса по труда пише,че по чл.325 мисля ,че беше номера се изплащат 4месеца обезщетения?

 14. Още един въпрос ако нямате нищо против: ходих при адвокат и тя ми каза,че първо изпраща една покана към работодателя да ми изплати възнаграждението. Ако откаже, тогава преминаваме към дело. Чудя се, дали да прескоча Инспекцията по труда и да се захващам със съществената част с адвоката, или да отида първо в ИТ.Искам нещата вече да приключат.Предварително Ви благодаря!

 15. Здравейте отново,

  Доколкото знам, в случай на доброволно напускане от Ваша страна (каквото представлява напускането по взаимно съгласие), от Бюрото по труда Ви се полага обезщетение като на безработна, но то е различно от това, което бихте получила, ако бяхте съкратена. Това, на което имате право в момента, се изплаща от държавата и се взема от вноските към НОИ, които работодателят Ви е внасял, докато Ви е осигурявал. Освен него, при съкращение има и някакви обзещетения, които работодателят е длъжен да плати допълнително и еднократно при освобождаването и това е основната причина, поради която повечето работодатели предпочитат да оформят съкращенията като напускане по взаимно съгласие.

 16. Ходенето в Инспекцията по труда не е задължително, но когато водих моето дело, го направих и приложих жалбата си и отговора на Инспекцията към документацията към делото като допълнителен аргумент за некоректността на работодателя. Ще Ви забави, но би могло да помогне в този аспект – зависи от съдията дали ще го зачете. В моя случай беше взето предвид.
  Поздрави и успех в търсенето на нова работа и в делото!

 17. Благодаря Ви изключително много!Още веднъж-добре,че има хора като Вас да ни отворят малко очите и да не бъдем повече овце!
  И аз Ви желая успех в начинанията!

 18. Zdraveite

  Bix jelala da podam oplakvane ot mojt biv6 rabotodatel , nakratko istoriata e slednata:

  Na 02.02.2008 god. zapochnax rabota edna firma .
  Malko sled tova izleznax po maichinstvo do tazi godina na 13.09.2010 god.
  Sled maichinstvoto me osvobodixa ot rabota , za6toto mi predlojixa da me osigyrjvat na 4 4asa a az da rabotj 16 h. prez no6t ot 5 ve4erta do 10 sytrinta , estestveno otkazax vuv KT pi6e 4e njmat pravo na maika na dete do 3 god.vuzrast da j karat da raboti pres no6ta moeto dete e na dve godinki i 3 meseza ve4e.Estestveno osvobodixa me ot rabota bez da mi predlojat dryg variant s normalno rabotno vreme . Poiskax da mi isplatjt otpyskata za dvete godini 40 dni i preedi tova o6te 15 dni ob6to 55 dena platena otpyska . Sus mnogo tryd ot moj strana mi isplatixa samo 40 dni.
  Kato otidox da se registriram v buroto po tryda se okaza 4e sum bila na rabota ot 01.10 do 12.11.2010 na 4 4asa . Pitam kak taka kato az ne sum se vru6tala sled mai4instvoto na rabota i predi tova bjx osigyrjvana na 8 4asa . Po tazi logika za tezi dva meseza bi trjbvalo da mi izplatjt zaplati ????
  V dokymenta za otpysk pi6e 4e sam v otpysk ot 13.09 do 08.11.2010 god .
  Suotvetno po tezi danni ot buroto po tryda vsimat poslednite dva meseza koito sa me vodili na rabota a az ne sam bila i 6te mi pla6tat obe6tetenie na 4 4asa a ne na 8 kakto sum bila.
  Molj Vi napravete nyjnata proverka i mi kajete kakvo da napravj posle.
  Predvaritelno Vi blagodarj za vnimanieto
  Xybav den Vi jelaj
  Diana Atanasova

 19. Здравейте, г-жо Атанасова,

  Признавам, че тази история ми се видя доста сложна. 🙂 Не съм се сблъсквала с подобна досега и тъй като не съм юрист или инспектор, а обикновен потърпевш като Вас (макар и по друг случай, който съм споделила), бих Ви препоръчала да се обърнете към Инспекция по труда, които да Ви разяснят правата Ви в случая и какво можете да предприемете. Ипспекцията има горещ телефон – 0700 17 670, – на който можете да зададете въпроса си и да получите безплатна консултация.
  Поздрави, желая и на Вас хубав ден и успех!

 20. Da slojna e, v momenta 4akam re6enieto na inspekziata po tryda.
  No da Vi kaja 4estno mi se stryva ,4e njma da ima rezyltat.

 21. Пожелавам Ви успех и дано все пак да има резултат! Ако те самите не могат да направят нищо, попитайте ги имате ли шанс, ако се обърнете към адвокат и заведете дело – би трябвало да могат да Ви посъветват за това.

 22. Здравейте, Силвина!
  Благодаря Ви за този пост, изключително полезен е за мен! Бих искала да Ви помоля за консултация по следния казус: от 1г. и 3м. работя при един работодател, като до декември 2012г. бях в една от фирмите му, която той в началото на тази година продаде, а мен ме преназначи в другата си фирма. Дължи ми възнаграждения и по двете правоотношения. Възнамерявам да напусна с едномесечно предизвестие, като обявя искането си за изплащане на дължимата сума и тя не ми бъде изплатена в определен срок, да подам жалба в ГИТ. Въпросите ми към Вас са: 1. Две отделни жалби ли ще следва да подам (към двете юридически лица)? 2. При подаване на жалба мое ли е задължението да докажа, че не са ми изплащани съответните възнаграждения? Т.е. аз ли трябва да представя ведомости пред контролния орган? Досега заплатите са ми били изплащани на ръка, дори работодателят не ми е представял ведомости за подпис.
  Очаквам с нетърпение Вашия отговор!

 23. Здравейте!

  Съжалявам, че и на Вас се е случило да попаднете на некоректен работодател, но се надявам да успеете да си получите заработеното трудово възнаграждение. Ето и отговорите на Вашите въпроси от моя опит:

  1. Трябва да подадете отделни жалби срещу двете юридически лица, а ако и след тях нищо не се получи, вероятно ще Ви посъветват да заведете и две отделни дела.
  2. Задължението да докажете неизплатените заплати не е Ваше. Инспекцията е длъжна да направи проверка, след като има получен сигнал от Вас и да установи дали наистина не са Ви изплатени трудовите възнаграждения. Ако установеното не Ви удовлетвори, можете да заведете дело. Ако заведете дело, също няма да се налага Вие да доказвате нещо. Съдът ще назначи т.нар. вещо лице, което ще посети офиса на работодателя Ви и ще изиска подписани от Вас ведомости за заплати или друго доказателство, че парите са Ви изплатени срещу подпис. Ако работодателят предостави документи с подпис, който не е Ваш, можете да поискате графологична експертиза, с която да се докаже, че някой друг се е подписал вместо Вас. А ако не успее да предостави доказателства, че Ви е платил, би трябвало да спечелите делото.

  Още нещо важно: споменавате, че досега са Ви плащали в брой. Имате ли трудов договор? Ако не, най-добре ще е да се консултирате направо с адвокат, за да проверите дали има начин все пак да докажете, че сте работила във фирмата и че тя Ви дължи именно тази заплата. Това обикновено е доста по-трудно да се докаже, ако нямате трудов договор, но е добре да се консултирате – може и да имате такава възможност.
  Пожелавам Ви успех!

 24. Здравейте, искам да попитам, наскоро (15.07) за пръв път започнах работа в една фирма. Понеже е първата ми работа и не знам как стоят нещата със документи при освобождаване.. Направиха ми нещо като постановка и след това ме освободиха от работа, на другия ден отидох да си взема трудовата книжка и да си разпиша документите за освобождаване. В документите нямаше ведомост за последния месец в който работих(01.08-03.09), на трудовата книжка пише че съм била на работа до 04.09 а отказват да ми изплатят заработеното. Не помня дали съм подписала декларация, че фирмата няма задължения към мен. В случей, че съм подписала такава декларация, а не съм подписала ведомост мога ли да настоявам за парите си?

 25. Здравейте! Доколкото съм запозната, би трябвало тази декларация да не освобождава фирмата от задължението да Ви изплати заплатата, защото спрямо българското законодателство би трябвало да Ви я изплати, а подписан от Вас документ не би трябвало да отменя задълженията на фирмата по закон. Тъй като обаче не съм имала личен опит с такава декларация, а само предполагам как би трябвало да бъде, за по-сигурно Ви препоръчвам да се консултирате с адвокат. Пожелавам Ви успех с получаване на заработеното възнаграждение!

 26. и аз имам един проблем. И тъка работодателя ми не ми изплати три заплати и отказа да ми входира декларация за не изплатени задължения. след още три месеца ме водеше на договор и подадох жалба в инспекцията по труда, като ми отговориха, че е дал касови ордери с моя подпис и съм разписал по взаимно съгласие 13 дена след подаване на жалбата ми. Какво мога да направя в моята ситуация, Благодаря предварително!

 27. Във Вашия случай мисля, че може да се заведе дело за неизплатените заплати. Като част от делото може да поискате графологична експертиза на ордерите с „Вашия подпис“, за да се установи, че всъщност не сте ги подписали Вие. Най-добре е да се консултирате с адвокат, който да Ви насочи как точно да постъпите в този случай, но предполагам, че това ще бъде начинът.

 28. Ami pri men slucaq e po razlicen tay kato me osigurqvat na 4 casa I mi zakisnqwat zaplatata postoqnno I rabotq 8 casa kak moga da se spravq s toz problem

 29. Можете да подадете сигнал в Инспекция по труда (той може да бъде и анонимен, т.е. пред работодателя Ви няма да се разкрие кой е пуснал сигнала), които да дойдат на проверка и да наложат санкция на работодателя, ако установят нарушение. За съжаление, много работодатели продължават с подобни нарушения и след като са били санкционирани, затова се надявам да имате възможност да потърсите друга работа, ако това продължи.

 30. Здравейте,благодаря за хубавата статия.
  Преди месец ме съкратиха от работа,като с работодателя се разбрахме да ми изплати заплатата за последният месец който съм работила и 10 дни платен отпуск,който не съм ползвала.Поради лошото финансово състояние на фирмата,като жест на добра воля се отказах от едномесечното обезщетение,което ми се полага.Сега ,когато дойде време да си получа заплатата,разбрах,че работодателя няма да ми изплати платеният отпуск,което много ме подразни.Договорките ни бяха устни и нищо не съм подписвала.Какъв съвет ще ми дадете?Благодаря Ви предварително.

 31. Здравейте! Въпреки че сте имали устна договорка, работодателят е длъжен да Ви изплати неизползвания платен отпуск или да Ви позволи да си го вземете преди напускането. Тъй като не е направил второто, би трябвало да го изплати. Може да опитате да проверите дали не е станала грешка. Ако са били коректни с Вас при напускането и са Ви изплатили заплатата, за която сте се разбрали, може да не са сметнали отпуска по грешка и ако повдигнете въпроса, да Ви го изплатят. Ако не желаят да го направят, можете да се консултирате с Инспекция по труда, които да Ви посъветват какви възможности имате да си изискате заплащането на отпуска, а ако прецените, и на обезщетението за напускане (ако решите, след като работодателят не е спазил обещанието си, и Вие да потърсите цялата сума, която Ви се полага).

 32. васил михайлов

  Работодателят може да не фалшифицира подписа ,а датата под стар подпис. Вещото лице формално ше констатира,че подписа е ваш, но датата не го интересува. Има много трикове. Дата и подпис вървят комплект.

 33. Здравей Силвина искам и аз да се обърна за съвет към теб.Края на 2013г. Работих 12 дена в една голяма фирма, но тя приключи дейността си с агенцията от която бях нает и нямах готов договор и иншуранс тогава беше ми начало все пак нищо не ми платиха наложи се да тегля кредит за да се прибера в Бг след това се свърза някаква госпожа с мен и ми каза, че не могат да ми ги пратят по никакъв начин а ми бяха издали няква onepay карта.Казаха ми, че само лично мога да си ги получа и като им казах, че съм в кралството отново спряха да вдигат Благодаря предварително!

 34. Здравейте! За съжаление, нямам никакъв опит с работодатели в чужбина и няма да мога да Ви дам съвет. Надявам се някой друг читател на блога да успее да помогне.

 35. Въпросът ми е дали мога да докажа, че шефа ми дължи пари ако има писмен документ в който пише това сумата и периода и се е подписал.

 36. Документът може да послужи за доказателство, но от неговия вид и от наличието и на други документи по случая зависи до каква степен ще бъде признат като доказателство от съда. Ако документът е т.нар. запис на заповед, той задължава шефа Ви да Ви плати вписаната сума, но се съмнявам, че ще е подписал нещо подобно. Ако е трудов договор, което е по-вероятно, също няма да имате проблем да го ползвате като доказателство. А ако е просто бележка, в която са описани обстоятелствата, споменати от Вас, вероятността да бъде призната като доказателство в съда също е голяма според мен, особено ако имате и подписан трудов договор, към който тази бележка е допълнение. За да сте напълно сигурна, препоръчвам да се консултирате с юрист, на когото да покажете документа и той да Ви разясни доколко може да се използва и как.

 37. Здравейте,
  Миналия месец напуснах фирмата , в която работих 10 месеца.Причината беше закъснението със заплатите всеки месец.Поради тази причина напуснах по чл.327 с право на обещетение в размер на една брутна заплата.До този момент аз не съм получила дори заплатата за Януари , т.е имама да взимам 3 заплати , обещетение и отпуск в размер на 15 дни.Естествено шефът ми не иска да ми плати дължимото и дори ме кара да му правя таблици след като съм напуснала , с аргумента че не съм си била предала работата.Аз направих това за него , с надеждата че ще се разберем нормално и без да се стига до съд , но той продължава да ми задържа парите и да иска още и още! Колко време се точи едно дело и дали имам шанс да го спечеля.Повече не ми се чака !

 38. Здравейте, Елеонора! Много жалко, че това Ви се е случило, но след като сте имали подписан трудов договор, а заплатите не са платени и не сте се подписала някъде, че сте ги получила, имате голям шанс да спечелите дело срещу работодателя си. Ако досега не сте му изпращали т.нар. нотариална покана, можете да опитате и с това като последна възможност преди завеждането на дело, като в поканата посочите, че ако парите не Ви бъдат изплатени, ще се обърнете към съда. Всеки нотариус би трябвало да може да Ви изготви и изпрати такава покана.

  В моя случай делото продължи около година. Казусът, както съм описала, беше същият като при Вас, но неплатената заплата беше само една. След спечелването на делото ми бяха присъдени заплатата, лихва за забавянето и разноските, които бях направила за адвокатски хонорар. Тъй като и след като загуби делото, работодателят отказа да ми плати, се обърнах към съдия-изпълнител, чрез когото успешно си получих присъдената сума изцяло. Друга добра новина е, че за трудово-правни спорове няма държавни такси, които да заплащате на съда, нито заплащате такси за съдия-изпълнител, ако се стигне до него. Пожелавам Ви успех!

 39. Здравейте отново !
  Тези дни разбрах , че шефът ми се готви за фалит.В този случай мога ли да си взема парите от фонд Гарантирани вземания за служители,тъй ако това действително се случи,делото се обезмисля.Имам познати , които успешно са осъдили работодателя , но тъй като е обявил фалит , три години по – късно все още не са получили парите си ? Фирмата е ЕООД и ако няма активи , най – вероятно нищо няма да му вземат.

 40. Здравейте отново и от мен! За съжаление, нямам личен опит с ползване на фонда за гарантирани вземания и тъй като не съм юрист, а просто потърпевш от некоректен работодател, каквато сте и Вие, предполагам, че точно от този фонд ще можете да получите неизплатените си заплати, вместо да водите дело, но не съм 100% сигурна и предпочитам да не Ви подвеждам с този отговор. За да сте напълно сигурна, препоръчвам да се обърнете с въпроса към най-близката до Вас Инспекция по труда. Те би трябвало да могат да Ви консултират безплатно.

 41. Здравейте.На 13 юли ми изстича майчинството и днес бях до фирмата в която работя и обясних ,че искам да ми пуснат платения отпуск ,който ми се полага докато детето тръгне на ясла.Шефката каза ,че нея интересува другата седмица да се връщам на работа .Аз пак обясних ,ако трябва неплатен да си пусна тя пак отказа.Искам да попитам има ли право да ми откаже да ме пусне в платен отпуск .Незнам какво да правя ,ако можете да ми дадете съвет и да ме насочите към някой .Благодаря

 42. Здравейте! Тъй като не съм имала опит с казуси като Вашия, мога да Ви препоръчам да потърсите контакти на местната Инспекция по труда и да се допитате до тях. Те би трябвало да могат да Ви дадат безплатна консултация.

 43. Здравейте и добро утро! Предварително Ви благодаря за съветите и подкрепата -много често потърпевшите не предприемаме нищо именно заради незнание какво да правим , притеснение какво ще последва и разочарование от крайния резултат. Започнах работа на 3.05.2016 и понеже работата е кампанийна се работи с ненормирано работно време и много извънредни часове. Без почивен ден . Наложи ми се да си взема два дни , които и станаха причина за много грозен скандал по телефона между мен и работодателя. Тъй като бях обиждана , а и до този ден дори не ми бяха платили и един лев, а и работата и условията доста се различаваха от договореното , казах да ме освободят. Като се върнах , издадох работно облекло и служебен телефон и на 28.06.2016 съм освободена по чл.71.ал.1. До днес включително никой не се е обадил , за разплащане -поне заплатите по ведомост , а за извънредните ще пием по една студена вода. Имам ли право да търся възнаграждението си и какво мога да направя, защото работодателят е един от ония недосегаемите , и леко в тъмно сивия сектор , а много искам да разбере , че и ние имаме права и не сме роби.

 44. Здравейте, Светла! Доколкото съм запозната, без да съм юрист, имате право да търсите възнаграждението си, независимо от това по кой член сте освободена. След като не Ви го изплащат, първата стъпка, която Ви препоръчвам, е контакт с Инспекцията по труда. Те ще направят проверка на случая и ще отправят официална препоръка към работодателя да Ви плати, но не могат да го заставят да го направи. Ако след намесата на Инспекцията не получите заплатата си, следващата стъпка е да се консултирате с адвокат, който ще Ви посъветва как можете да заведете дело, каква е вероятността за спечелването му и кога може да се очаква резултат от делото. Ако след консултацията решите да заведете дело, има вариант да упълномощите адвоката да Ви представлява изцяло, така че Вие да не се занимавате с нищо относно делото, а само да получавате информация от адвоката как върви. Пожелавам Ви успех!

 45. Здравйте!
  Аз също имам нужда от съвет. Приятелят ми си намери работа на морето и не след дълго подписа трудов договор. Оказа се, че в трудовия договор фигурира по-малка сума от договорената. Сега, няколко месеца по-късно той решава, че иска да напусне работа, защото тя става все повече, а работодателя все по-некоректен обаче се притеснява, че не само, че няма да вземе договорената сума, но ще има и да връща пари (тук е момента да кажа, че работи на морето и никога не е получавал цяла заплата, а само аванси). Знам, че няма как да докажем, че имаме договорка за по-висока заплата, но има ли все пак някакви шансове да получи всичко изработено?
  Благодаря предварително!

 46. Здравейте, Наталия! Доколкото и аз знам, няма начин да се докаже друго договорено възнаграждение, освен това, което е вписано в трудовия договор. За допълнителна сигурност можете да се допитате и до Инспекция по труда. Техните консултации са безплатни и би трябвало да могат да Ви ориентират, ако все пак има някакъв начин приятелят Ви да претендира и за допълнителното си възнаграждение.

  Относно връщането на пари би било добре да се консултирате с юрист, който да прегледа всички подписани от приятеля Ви документи и да Ви каже дали работодателят има право да му изисква връщане на каквото и да било. Много е вероятно да се окаже, че няма как да бъде принуден да върне вече изплатени пари. Надявам се да се окаже така и това да бъде известна компенсация за него.

 47. Здравейте, Г-жа Силвина ! Работих 19дни в Холандия, Амстердам в салон за красота при българка,собственичка на салона . Уговорката ни беше 10евро на час,като през цялото време незнаех дали работя легално или не,но след като не ми превежда пари по сметка,а ми плаща на ръка,значи съм работила на черно,плати ми само 200 евро,при условие, че всеки ден съм работила средно по 10часа,защото имаше дни и по 11,12,или 7 часа. По мой изчисления имам над 170 часа. Тя не ми плати остатъка за периода, през които съм работила. Отношението и беше повече от нетърпимо, постоянно сипеше забрани ,забележки и команди,като че сме нейни роби ,аз и останалите работещи в салона. Въпросът ми е,към коя инстанция трябва да се обърна за съдействие,за да си получа парите и да се покаже като некоректен работодател за да не мами и други като мен ?

 48. Здравейте, Г-жо Силвина! Много Ви благодаря за труда, който сте положили да напишете в статията. Но искам да Ви попитам, една моя приятелка през лятото работи в една фирма за замразени плодове без договор(впрочем може би около половината от хората във фабриката работят така). Като приключи в края на лятото и даваха части от парите, но ето че преди няколко дена тя отиде за последната сума, и шефката и като я видяла се скрила в офиса си и казала на охраната да казва ,че я няма. Приятелката ми звъняла неколцина пъти, но не получила отговор. В крайна сметка и вдигнали и и казали да дойде в петък, за да си вземе парите.Опасяваме се, че пак няма да и дадат нищо. Какво можем да направим, ако се повтори случката, има ли вратичка в такива случаи? Благодаря Ви!

 49. Здравейте, Никола! И аз благодаря, че ми писахте.

  Тъй като приятелката Ви е работила без договор, ще бъде много трудно да докаже, че изобщо е работила във фирмата и колко пари точно ѝ дължат. Тъй като не знам за начин, с който това може да се докаже със сигурност и да бъде признато от съда (ако реши да съди фирмата), препоръчвам да се допитате до специалист по трудово право или да питате в местната Инспекция по труда.

 50. Pingback: Какво да правим с некоректен работодател. Част 4 – получаване на неизплатено възнаграждение чрез съдия изпълнител - Сайтът на Силвина

 51. Здравейте, Силвина!Искам да напусна по чл.327,т.2 заради неизплатени заплати.Проблемът е , че никъде в трудовия договор не е посочена дата за получаване на заплата, а Вътрешните правила за работната заплата, където може да е описано това въобще не съм ги виждала.Те по всяко време могат да напишат нови и аз да изпадна в ситуация, че не съм имала право да се позова на този член от КТ и съответно да бъда уволнена дисциплинарно. Какво бихте ме посъветвали? Благодаря предварително!

 52. Павлина Димитрова

  Здравейте,искам да попитам ако си подписал документ за напускане по взаймно съгласие(въпреки че няма такова но нямаш избор)и нямаш молба за напускане подадена до работодателя и си освободен за един ден без бредизвестие какво може да се направи?Също и няма да ти изплатят заработеното,отпуска и обещетение ? Имаме ли законови права и какви?Благодаря п.д.Предполагам че вече сте писали по темата, но съм толкова афектирана и ядосана че директно питам съжалявам за което.

 53. Няма как да си вземете парите от работодател ,защото държавата няма да ви позволи да си вземете всичко ,което ви се полага по закон.Всеки е зависим от хора и локуми безмислени няма необходимост да лъжете хората.

 54. При заведено дело, ако работодателят има и задължения към държавата, по закон първо се изплащат те. След това, ако останат средства, се изплащат заплатите на служителите, а след тях – всички останали задължения. Така че в този смисъл сте прав. Ако не съм Ви разбрала и сте имали нещо друго предвид, моля да поясните.

  Аз съм описала мой случай, при който работодателят нямаше други задължения, така че ми изплати всичко, но тъй като не съм юрист, описвам само неща, които са се случили лично на мен или които съм научила от моя адвокат и нямам претенции да съм запозната с всички възможни варианти за развитието на подобно дело. Така че всеки споделен личен опит ще бъде от полза за всички, които четат тази публикация и коментарите към нея.

 55. Татяна Иванова

  Здравейте, имам проблем с вече бившия работодател. Работих година и два месеца като касиерка в една търговска верига. Наскоро управителка ми каза, че ме повишават в отговорник зала, подписах предназначение и след 5 дена ме уволни. Тя отдавна ме мрази и според мен се изплаши да не би да заема нейното място. Прецака ме, защото аз не знаех,че при смяна на длъжността отново влизам в изпитателен срок. Пуснах жалба в Инспекцията по труда и една до изп.директор на фирмата. Вчера ми се обадиха да отида да си взема документите, но аз отказах да се подпиша, защото там пишеше :“На лицето да се изплати обезщетение по чл.224 -15 дни в размер на _0 лв. Датата до която трябваше да сложа подписа си беше написана с молив -16.04. 2018, а договорът е прекратен на 16 . 07. 2018. Аз снимах всички документи и ги изпратих на адвокат. Днес трябва да отидем с него, но без да е упоменато каква сума за платена отпуска ми се дължи и на грешна дата няма да се подпиша. Лошото е, че утре е последният срок дасе запиша в бюрото по труда, а докато не съм взела документите не мога да го направя. Какво ще ме посъветвате? Доста съм притеснена и объркана. Благодаря Ви предварително!

 56. Здравейте! На Ваше място бих настоявала да си получа документите, но с вярна дата и не бих подписала документ с невярно съдържание, както се опитват да Ви накарат да направите. Много е добре, че работите с адвокат и че правите посещенията заедно с него. Надявам се всичко да е наред и адвокатът да може да съдейства на място. Понякога само присъствието му има очаквания благоприятен ефект.

 57. ЗДРАВЕЙТЕ ,

  ЧЕТОХ В ЕДНА СТАТИЯ ,ЧЕ МОЖЕ ВЕЧЕ ДА СЕ ПОДАДЕ ИСКОВА МОЛБА – ЗА НЕ ИЗПЛАТЕНИ ЗАПЛАТИ НАПРАВИ В СЪДА ,БЕЗ ДА СЕ ВОДИ ДЕЛО И ЩЕ СТАНЕ ПО БЪРЗО .АЗ В МОМЕНТА ЧАКАМ ОТГОВОРА НА ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА И СМЯТАМ ДА ПОДАМ ТАЗИ МОЛБА .ВЪПРОСЪТ МИ Е – ТРЯБВА ЛИ ДА ИМАМ НЯКАКВИ ДРУГИ ДОКУМЕНТИ ,ОСВЕН ТРУДОВИЯ СИ ДОГОВОР ?

 58. Здравейте! Това, което сте прочели, звучи добре, но за съжаление не съм запозната с него и не мога да направя препоръка относно документите. Предполагам, че в Инспекция по труда ще могат да Ви отговорят на този въпрос.

 59. Здравейте г-жо Гурнаджиева, моля да съвет какво да правя. Работех с магазин за хранителни стоки като продавач-консултант, на 23.09.2018 напуснах по взаймно съгласие, но и до днес вече 2 месеца работодателят ми не ми е предоставил да подпиша документи за напускането. Има да ми изплати една заплата и отпуска около 24 дни, защото там не ги ползвахме. Проблемът, е че ми даваха 800 лева заплата, но ме осигуряваха на 560 лева минималната за тази длъжност. Постоянно му звъня или пиша, а той се е покрил. Продал е магазина. Ведомства за заплата не съм подписвала от април месец (парите ни се даваха изцяло на ръка). Мога ли да го осъдя да ми изплати заплати от април месец, при полоцение че не съм разписвала ведомства ?

 60. Здравейте, Златина! Моят случай беше подобен на Вашия: не бях подписвала ведомости за заплати. Именно това помогна в съдебното дело – по този начин вещото лице установи, че не ми е изплащана заплата. Предполагам, че и при Вас този факт ще бъде във Ваша полза. Имайте предвид обаче, че най-вероятно ще можете да осъдите своя бивш работодател да Ви изплати само сумата, на която сте била осигурявана. За останалата част няма как да докажете, че Ви е била обещана. Все пак, за да сте напълно сигурна, консултирайте се с адвокат – ако ще водите дело, най-добре е да имате предварителна юридическа консултация, както и да наемете адвоката да Ви представлява в съда. Можете дори да го упълномощите да се явява вместо Вас, така че Вие да не губите време за това, а след евентуално спечелване на делото разходите за адвокатския хонорар ще Ви бъдат възстановени от Вашия бивш работодател.

 61. Мартин иванов

  Здравейте имам и аз същия проблем вземах 1300 лв водя се на минимална заплата, по трудов договор след няколко дена минава 1 мес след кагато съм напуснал ще отида в ин по труда и ще пусна жалба до сега стана 25 дена след като напуснах не ми е дал трудовата книжка също така и заплата до съда ли трябва да стигна? Се едно е ми взема личната карта сега не могат да ме назначът в др фирма защото не съм дал тр книжка

 62. Здравейте! Пожелавам Ви жалбата в Инспекция по труда да даде резултат и да стимулира вече бившия Ви работодател да Ви изплати заплатата и да Ви върне трудовата книжка. Ако това не стане, следващият вариант е да опитате услугите на медиатор, а ако и той не успее да Ви помогне и се стигне до съд, Ви пожелавам делото да мине максимално лесно и бързо.

  Две неща, които е добре да имате предвид:

  1. Ако се стигне до дело, ще можете да съдите бившия си работодател само за заплатата, която Ви дължи по договор.
  2. Ако не успеете да си получите трудовата книжка, не се притеснявайте. Има възможност да отидете в НОИ и оттам да Ви бъде издадена справка за трудовия Ви стаж до момента, която да Ви бъде нанесена в нова трудова книжка. Разбира се, добре е да получите тази, която работодателят Ви задържа, но ако този опит се окаже неуспешен, имате и такава възможност, така че да можете да започнете нова работа.

 63. Ирина Трифонова

  Здравейте,да Ви разкажа нашата история.
  Мъжът ми е напуснал преди повече от месец една охранителна фирма, която трябваше да му изплати заплатата за април още на 29 май 2020г. Никой не му е се обадил за заплатата /носят ги по обектове/ и той почна да търси работодателя и заместника му по телефон. Никой не му вдига телефона. Няколко дни подред той е ходил до офиса, но и в офиса не е заварил нито един път бившия си работодател, на въпросите му къде е шефа всеки казва,че не знае. И до ден днешен никой не му вдига телефона. При това мъжът ми даже не е писал молба за напускане – пак по причина,че работодателят не си вдига телефона и няма го в офиса. Мъжът ми е много ядосан и вече ми е страх той да има лична среща с роботодателя /ако тя изобщо ще има/. Затова искам той да ми направи пълномощно,но и това не е гаранция,че ще изплатят неговата заплата на мене. /Щях да ходя до обекта му и да помоля да ме свържат със началството или,в крайна сметка да им оставя данните на банковата сметка на мъжа ми/. Какво може да се направи в тази ситуация, дали трябва веднага да подадеме жалба в Инспекция по труда?

 64. Здравейте! За съжаление, нямам информация какво може да се направи точно в такъв случай, затова бих препоръчала максимално бързо да се свържете с Инспекция по труда. Мисля, че правилно се ориентирате към тях и че те би трябвало да могат да съдействат.

 65. Zdravei te iskam da pipitam za moq slu4ai toi e sledniq rabotih v edna hranitelna veriga magazin polu4ih ortikariq vzeh bolni4en ne mi behe izplaten zahtoto nqmam 6 meseca sega sled 2 godini iskam otnovo da se vurna novite upraviteli me iskat no pri obajdane ot tqh polu4avat otgovot 4e dosieto mi vkarano v 4ernovi I ne mega da se varna kude trqbva da se oburna da mi opravqt dosieto za da se vurna na rabota a tova pre4i na kandidaturite mi v drugi mesta za rabota

 66. Здравейте! За съжаление, с такъв тип проблеми изобщо не съм запозната. Може би от местната Инспекция по труда ще могат да Ви дадат насоки, ако се свържете с тях.

 67. Росица радева

  Работихме в холандия завот (вион) четири човека одарихси ръката неми дадоха никаква помош даже на търмозеха като роби ина подиграваха две седмици работихме и после на уволниха усно нени платиха сега се чудим как дасе преберем

 68. Много съжалявам за случилото се с Вас! За съжаление, нямам точно такъв опит, но след като сте в Холандия, като първа стъпка, за да се приберете, бих Ви препоръчала да потърсите българското посолство в Хага на тел. +31 70 358 46 88 (всеки работен ден между 14.00 и 16.00 ч.) или на e-mail Consul.Hague@mfa.bg. В подобни случаи те би следвало да Ви съдействат. След като се приберете, може да потърсите юрист, който се занимава със случаи на българи, работили в чужбина, за да проверите какви права имате и дали можете да съдите бившия си работодател. (За съжаление, аз не познавам подобни юристи лично и не мога да Ви препоръчам.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.