Продължете към съдържанието

Какво да правим с некоректен работодател. Част 2 – напускане на работа

С извинение за огромното закъснение, най-сетне намерих време да напиша обещаната част 2 от поста ми за справянето с некоректен работодател, която да разглежда напускането на работа.

Ако решите да напуснете работа и работите на безсрочен трудов договор или ако в договора е посочен срок за предизвестие, трябва да го спазите. Примерно предизвестие можете да видите тук, а на този линк ще намерите вариантите, при които трудов договор може да бъде прекратен без предизвестие. По същата тема може да ви бъде полезна и тази статия.

Възможно е работодателят да обяви, че не е доволен от работата ви и да ви уволни. Затова имайте предвид и процедурите и вариантите при уволнение. Ако те не са спазени, уволнението ви се счита за незаконно и можете да търсите правата си в съда.

Един особено разпространен проблем, който се наблюдава при напускане (или който става причина за напускане), е неизплащането на последната заплата. За да не ви се случи, в никакъв случай не се подписвайте върху ведомости, фишове или какъвто и да било друг документ за получени пари, без реално да сте ги получили. Този документ ще бъде доказателството, което работодателят би могъл да представи пред съда, ако впоследствие го съдите за неизплатено възнаграждение. А ако такъв документ липсва, ще можете да осъдите вече бившия си работодател да изплати това, което ви дължи. Дано не ви се налага, но ако се случи, следващия път ще опиша как се прави това.

6 коментара за “Какво да правим с некоректен работодател. Част 2 – напускане на работа”

  1. Pingback: Блогът на Силвина» Блогът на Силвина

  2. Pingback: Блогът на Силвина» Какво да правим с некоректен работодател. Част 3 – ако не ни изплатят трудово възнаграждение

  3. Hallo! Писах ти на имейла, ще се радвам да ми отговориш. Имам проблем с работодател и не съм наясно как да подходя. Да уведомя инспекция по труда или?

  4. Zdraveite;Vaprosat mi e Trudoviat dogovor mi e prekraten na 25 .11.2015g.Ohte ne sam polu4ila zapovedta za prekratiavane na dogov ora.Zadarjat mu dokumentite umihleno.Neiskat da mi izplatiat polagahtata mi se otpuska za vremeto;koeto sam bila v mai4instvo.Kakvi prava imam i kam koi da se obarna za razrehavane na problema?

  5. Здравейте! Тъй като не съм била точно в същата ситуация, бих Ви посъветвала да се обърнете към Инспекция по труда, която да Ви разясни какви права имате и да Ви кажат дали те могат да Ви съдействат с нещо. Следващата стъпка, ако те не успеят да Ви помогнат, е да се консултирате с юрист. Пожелавам Ви успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.