С извинение за огромното закъснение, най-сетне намерих време да напиша обещаната част 2 от поста ми за справянето с некоректен работодател, която да разглежда напускането на работа.

Ако решите да напуснете работа и работите на безсрочен трудов договор или ако в договора е посочен срок за предизвестие, трябва да го спазите. Примерно предизвестие можете да видите тук, а на този линк ще намерите вариантите, при които трудов договор може да бъде прекратен без предизвестие. По същата тема може да ви бъде полезна и тази статия.

Възможно е работодателят да обяви, че не е доволен от работата ви и да ви уволни. Затова имайте предвид и процедурите и вариантите при уволнение. Ако те не са спазени, уволнението ви се счита за незаконно и можете да търсите правата си в съда.

Един особено разпространен проблем, който се наблюдава при напускане (или който става причина за напускане), е неизплащането на последната заплата. За да не ви се случи, в никакъв случай не се подписвайте върху ведомости, фишове или какъвто и да било друг документ за получени пари, без реално да сте ги получили. Този документ ще бъде доказателството, което работодателят би могъл да представи пред съда, ако впоследствие го съдите за неизплатено възнаграждение. А ако такъв документ липсва, ще можете да осъдите вече бившия си работодател да изплати това, което ви дължи. Дано не ви се налага, но ако се случи, следващия път ще опиша как се прави това.