Продължете към съдържанието

Какво да правим с некоректен работодател. Част 1 – права на служителя при постъпване и по време на работа

От доста време насам възнамерявам да напиша, на база на опита си, какви права има човек, работил за фирма, която в края на заработения период откаже да му изплати трудовото възнаграждение. Възнамерявах да почакам, докато собствените ми одисеи преминат, но предполагам, че докато публикувам и последния пост от замислената поредица, вече ще съм спечелила делото срещу моя бивш работодател. Затова започвам с първи пост по темата, като ще се постарая да публикувам и останалите всяка неделя.

В този първи пост ще разгледам онова, което работодателят е длъжен да направи при наемането на нов служител, както и задълженията му към служителя след постъпването на последния във фирмата. Тъй като не съм юрист, ще се радвам на всякакви допълнения и уточнения по темата от специалисти.

Първото и най-важно правило при постъпване на работа е да настоявата да бъдете назначени на трудов договор. Той е вашето доказателство, че сте работили в дадената фирма за определения период. Ако възникнат спорове впоследствие, с трудов договор лесно ще можете да докажете кога сте работили, а без него това става почти невъзможно. Примерен трудов договор можете да видите тук.

При постъпване на работа трябва да предоставите на работодателя трудовата си книжка, в която той да отбележи кога сте станали негов подчинен, след което да ви я върне, освен ако вие не поискате тя да се съхранява при него до евентуалното ви напускане. Впоследствие, ако напуснете работата си, в книжката трябва да бъде отбелязан и краят на стажа ви при дадения работодател, след което да си получите обратно трудовата книжка.

Когато подпише договора с вас, работодателят трябва да го регистрира в НОИ, като по този начин декларира, че прави определените по закон осигуровки за вас като негов служител. Според закона, тази регистрация се прави няколко работни дни преди реалното ви постъпване на работа, като е забранено да бъдете допускани до работното си място преди тази регистрация. Масовата практика, обаче, по-често е да започнете работа на определена дата, а началникът ви да регистрира договора в близките няколко дни.

Неразделна част от трудовия договор би трябвало да бъде длъжностната характеристика. Тя описва до най-малката подробност вашите задължения на длъжността, която предстои да заемете, мястото ви в йерархията на фирмата и всичко друго, което би трябвало да знаете. Също така, когато постъпите на работа, трябва да ви бъде проведен инструктаж относно безопасността на работа.

Един от „любимите“ на българския работодател способи за създаване неприятности на служителя се нарича „прекалено много провеждани разговори по служебния телефон“. За да се застраховате срещу подобни обвинения, още от първия работен ден ясно попитайте дали имате лимит на служебния телефон (или телефони) и поискайте информацията за лимита да ви бъде предоставена в писмен вид в два екземпляра – един за вас и един за работодателя. Подпишете се върху въпросното уведомление и запазете единия екземпляр за себе си. Също така, ако работата ви включва работа с фирмено имущество, като ползване на мобилен телефон или пренасяне на техника от един офис в друг, например, винаги съставяйте приемо-предавателни протоколи както за получаването, така и за предаването на имуществото, в два екземпляра и пазете единия екземпляр за себе си. По този начин ще имате документ за това в какъв период от време сте разполагали с дадената вещ, от кого сте я получили и на кого сте я предали.

След като извършвате работа в дадена фирма, главното задължение на вашия работодател към вас е да ви изплаща възнаграждение. Размерът и периодичността на изплащането му се определят в трудовия договор, като е прието заплата да се изплаща всеки месец в определен диапазон от дати (например от 1-во до 10-о число на месеца). Работодателят има право да не определя точна дата, а диапазон от такива, като, обаче, е длъжен да ви плати най-късно на датата, определена като последна от диапазона. Също така, макар че изплащането на аванси от заплатата в средата на месеца е широко разпространено, то не се практикува навсякъде, така че бъдете подготвени за най-реалистичния сценарий: получаване на цялата заплата веднъж в месеца.

Следващия път ще разгледаме какво се случва, ако работодателят прецени, че не е доволен от служителя си или ако служителят сам реши да напусне работа. Междувременно, ако имате въпроси относно написаното дотук или за предстоящите постове по темата, можете да ми оставите коментар или да ми напишете e-mail.

22 коментара за “Какво да правим с некоректен работодател. Част 1 – права на служителя при постъпване и по време на работа”

 1. СИлвина случайно попаднах на твоя Blog
  чрез Google.
  Хареса ми.
  Полезна информация.
  Похвално.
  Чкам в „част 2“ да споделиш опит,че
  скоро май ще съм на това „дередже“.

 2. приятелката ми е освободена от работа на 9.01.2008г.по взаимно съгласие , но работодателят и отказва да и изрплати полагащото и се трудово възнаграждение за месец декември 2007г.и до 9 .01 2008г.- казва че последна заплата , не плаща на никой ,който напуска магазина му ( от тогава се крие и затваря телефона ) – не задържа при него работници за повече от 3-4 месеца и явно слага последното трудово възнаграждение на всеки от тях в джоба си.
  Моля , дайте някакъв съвет как да процедираме при такива ситуации и към какви инстанции е най добре да се позовем ?

 3. Здравейте, gandoni, съжалявам за станалото, но ако се въоръжи с търпение и здрави нерви, приятелката Ви ще успее да си получи заплатата. Тук можете да видите втора част на поста ми, а тук – трета. В тях описвам процедурите, които могат да се предприемат в случаи като Вашия. Ако приятелката Ви е имала трудов договор и ако си намерите добър адвокат, мисля, че лесно ще успеете да осъдите работодателя й. Процедурата може да се забави доста, особено ако той си намира причини да не се явява на гледанията в съда, с цел да протака делото, но в почти всички случаи такива дела се печелят от завелия ги служител. В моя случай аз спечелих делото, но и след него работодателят отказа да ми изплати парите. Следващата стъпка при такова развитие на нещата е да се обърнете към съдия-изпълнител, като в случай на трудов спор неговите услуги се заплащат от държавата, т.е. са безплатни за Вас. Той ще Ви разясни процедурата в подробности, но в общи линии тя се състои в следното: той ще се запознае с подробностите относно делото, ще Ви помоли да направите справка за неговото състояние в съда (или ще я направи сам, ако му издадете пълномощно за това) и ще издаде изпълнителен лист, на основание на който ще изиска заплатата от бившия работодател. Ако той няма парите в наличност, те ще бъдат иззети от банковата му сметка или ще бъде иззето негово фирмено имущество на необходимата стойност и продадено на търг, след което на приятелката Ви ще бъде предадена от съдия-изпълнителя сумата, присъдена й от съда (обикновено това е заплатата + обезщетения + някаква сума, предназначена да покрие част от хонорара на адвоката й – в идеалния случай целия хонорар, но в моя случай беше половината: заради протакане от страна на моя бивш работодател имахме няколко явявания, за които платих общо около 60 лв. адвокатски хонорар, от които съдът постанови да ми се възстановят 30). В крайна сметка получих парите си, но това стана три години, след като бях напуснала тази работа. Надявам се при Вас нещата да се развият много по-бързо и благоприятно и Ви пожелавам успех!
  Ако имате още въпроси, моля, пишете ми отново и ще се постарая да Ви помогна.

 4. Pingback: Блогът на Силвина» Блогът на Силвина

 5. Здравейте,
  Моят проблем е следният.Работих два месеца в една счетоводна кантора под адско напрежение и непрекъснати скандали от страна на работодателя към всички служители.Естествено напуснах, но не съм подписвала договор, а само справка от Нап за назначаването ми като се твърди, че назначаването ми е със срок на изпитване.Напускайки на 02.03.09 до сега все още не ми е изплатено трудовото възнаграждение за февруари.
  ходих два пъти да разговарям с работодателя, естествено първия път го нямаше, а втория ме увери, че до края на миналата седмица ще ми бъде платено, но уви – не.
  Моята следваща стъпка жалба ли трябва да бъде и къде да я подам?
  Благодаря Ви предварително.
  С уважение
  Христина Ичевска

 6. Здравейте,

  За съжаление, не знам точно какви са правата, в случай, че НАП са уведомени за назначаването Ви, т.е. би трябвало да имате трудов договор, но на практика нямате. Аз на Ваше място бих пуснала жалба до местната инспекция по труда във Вашето населено място – те са задължени да Ви дадат някакъв отговор, като или предприемат действие по жалбата, или ако не е в техните правомощия, да Ви обяснят какви действия да предприемете.
  Пожелавам Ви успех!

 7. Pingback: Блогът на Силвина» Какво да правим с некоректен работодател. Част 4 – получаване на неизплатено възнаграждение чрез съдия изпълнител

 8. Здравейте!
  Аз работя т.е работех до днес в един бутик от един месец. Документите ми за назначаване бяха предоставени на счетоводителката, но а днес, а утре да ми пуснат договор и… до ден днешен договор няма. Работодателят ми обеща да ми плати за нова година, но уви. След нова година си поисках парите и… същото като с договора – а днес, а утре и накрая й казах, че напускам, защото получих предложение за нова работа (естествено не и казах причината, заради която напускам). Работодателят ми каза, че не мога да напусна така изведнъж – трябвало предизвестие (аз договор нямам тя предизвестие ми търси). Както и да е. Аз тъпата се съгласих да поработя още 4 дни, но докато аз съм си стояла вкъщи милата ми шефка скрила два напълно еднакви панталона – мъжки, най-големите размери и ми ги писа липса (на стойността на заплатата ми) и отгоре на всичкото ме нарече крадла, а съпруга и ме заплаши, че така ще ме подреди, че и Бойко Борисов няма да може да ми помогне. Тя твърдеше, че има камера в магазина, но като отидох до СОТ да подам молба да ми дадат записа ПОНАЙТЕ какво стана – КАМЕРА НЯМА и сега не мога да докажа нищо. Въобще има ли смисъл да завеждам дело срещу работодателя си или ще е губене на време и средства?

 9. Здравейте,

  За съжаление, след като не сте имали трудов договор, няма как да докажете, че сте работили в този магазин, така че едва ли е възможно да заведете дело или да потърсите неизплатеното си възнаграждение по съдебен път. Това обаче означава, че и Вашата работодателка не би могла да докаже, че Вие сте работили при нея или че сте „откраднали“ нещо. След като тя и мъжът й си служат и със заплахи, най-добре би било просто да не се занимавате повече с тях, а на следващото си работно място да не започвате работа, докато не Ви бъде изготвен трудов договор.

 10. Много благодаря!
  Аз вече се посъветвах и с адвокат по случая. Всъщност мога да докажа, че съм работила там, тъй като при приемане на стока, т.е. на част от стоката се подписах на стоковата разписка, че я приемам в този и вид, но за останалата стока не съм се подписала, а „откраднатите“ панталони са вписани в тези стокови разписки, за които не съм се подписала, че ги приемам в този им вид. Така, че с договор или без договор аз не нося отговорност за тях. Адвокатът каза, че мога да заведа дело и във всеки един случай всичко клони в моя полза.
  Все пак много благодаря за съвета!

 11. iakam da te popitam kakvo trqbva da napravq 6efa mi zatvori magazina na 10.07/2010 kato imahme predizvestie do kraq na meseca no re6il taka i zatvori i uj se razdelihme dobre a ne iska dami prati trudavata knijka az iskam da se regestrram na borsata po truda no nali ne stava bez tr knijka znam 4e moga da otida i da kaja 4e nemi dava knijkata i da mu pratqt izvestie dami q prati no nali se stremim da badem dobri

 12. За съжаление, и аз не знам за друг начин да си върнеш книжката, ако работодателят не ти я дава доброволно. Жалбата за това се подава в Инспекция по труда, като ако и след като получи известието, той не ти върне книжката, Инспекцията ти издава нова, с която можеш да се регистрираш на борсата и да сключваш нови трудови договори в бъдеще. Надявам се обаче да ти я върнат и без да прибягваш до такива мерки. Успех!

 13. Здравейте,
  Знаете ли дали работодателя има право да изисква от служителите да се явяват на работа 10 мин. по-рано от официалното работно време от 8:00 – 17:00. Т.е ако се явя на работа в 8:00 го счита за закъснение. Също последните му изисквания са да излизам в обедна почивка в 12:10 и да се прибирам в 12:50. Има ли основания да изисква това от нас.

 14. Здравейте!Какво според вас цели работодател,който не връчва копие от длъжностна характеристика на работника,нито увледомление към НОИ при постъпване на работа?

 15. Здравейте, Милена! Възможно е да цели фиктивно сключване на трудов договор, който да не регистрира в никоя институция или да има планове да възложи на наетия служител допълнителни задачи, за които да не му заплаща допълнително и да разчита на това, че като не разполага с длъжностната си характеристика, служителят няма да може да се позовава на нея и да откаже да ги изпълнява. Каквито и да са целите му, служителят би трябвало да настоява да получи и двата документа, тъй като работодателят е длъжен да ги предостави като част от процедурата по наемане на работа.

 16. bqh nanachena na trudov dogovor no vposledstvie se okaa che e bil prekraten i fakticheski sam se vodila na rabota 5 dni a ne 3 meseca.iskam da sudq rabotodatelq si,vuznagrajdeniqta sa mii plashtan no osigurovki ne kakto i staj ne moje da mi se nanese. te predlojiha da mi dadat pari za osigurovkite. Moga li da gi sudq v tozi sluchai?

 17. bqh nanachena na trudov dogovor no vposledstvie se okaa che e bil prekraten i fakticheski sam se vodila na rabota 5 dni a ne 3 meseca.iskam da sudq rabotodatelq si,vuznagrajdeniqta sa mii plashtan no osigurovki ne kakto i staj ne moje da mi se nanese. te predlojiha da mi dadat pari za osigurovkite. Moga li da gi sudq v tozi sluchai?

 18. Бях назначена на работа във фантастико,подписах договор за 400 лв,но ми казаха че ще ми дават 625 на 4 часа и така и стана 5 месеца ми изплащаха вс както трябва от 6 до 9 ми плащаха 400 лв заплата и ме осигуряваха на 400 лв даже и ако е имало толкова към кого трябва да се обърна

 19. Здравейте! Мога да Ви препоръчам да се обърнете към Инспекцията по труда, която да назначи проверка и да Ви съдейства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.