Продължете към съдържанието

Искрено и лично с Надя Вълева

Изглежда, който говори, го чуват. Известно време, след като създадох специален блог, в който описах случая с неизплатената ми заплата от Национална камара за мода – Пловдив с председател Надя Вълева, случаят беше забелязан от екипа на предаването „Искрено и лично“ на bTV. Получих покана, приех я и ще гостувам в студиото им като част от предаване, което ще се занимава с некоректните работодатели и кражбите на труд. Ще бъде интересно да се видим с г-ца Вълева и в телевизионно студио, не само в съда (където делото за нашия трудов спор вече е в ход).

След като приех поканата за участие, у много хора отново възникнаха въпросите защо все още се занимавам с тази госпожица, с нейните фирми, с Камарата и защо шумя толкова – дали пък не е от лична злоба към нея? Отговорът си е все същият: защото не е редно законът да се погазва по подобен начин. Не е редно някой да работи, а да не му се заплаща (особено при настоящата икономическа ситуация в България, където за някого една неполучена заплата може да бъде въпрос на физическо оцеляване). Не е редно това да бъде практика, а не изолиран случай само с един служител във фирмата. (И с един служител дори не е редно, нито законно, но поне би имало някаква логика, ако той не си върши работата добре.) Не е редно хората, които си търсят правата, да бъдат заплашвани със саморазправа, ако не си замълчат. Също така, не е редно при нарушаване на правата му (каквото е и правото да получава възнаграждение за труда си) човек да си мълчи. Не е редно и да знае, че някъде работи некоректен човек или некоректна фирма, и да не направи нищо, за да предпази околните. Не е задължително това да се разгласява публично и еднолично от всеки – сред хората, пострадали от Надя Вълева, много остават анонимни, но и без да се появяват по медиите, помагат за разгласяване на историята. Аз, обаче, мога да действам по този начин, затова и го правя.

Не ме е страх от заплахи и бих искала повече хора от хилядите в България, които не получават заплатите си, също да не се страхуват. Ако работите, трябва да получавате вписаното в трудовия договор възнаграждение за труда си в уговорените в същия този договор срокове. Кратко и ясно. Ако работодателят не ви го изплаща, вие сте в правото си, а не той и никакви заплахи или лоша оценка на труда ви, обвинения в некадърност и пр. не могат да променят този факт. Ако работодателят не е доволен от труда ви, съществуват законови начини за санкциониране. Неизплащането на заплатата не е един от тях. Удръжките без влязла в сила законна санкция – също.

А дали не изпитвам злоба към г-ца Вълева? Дали не й завиждам и не искам да съсипя бизнеса й, та вече толкова време я преследвам и масово разгласявам нейните действия? Отговорът ми е не. Нямам лично отношение към нея. Не я мразя, нито изпитвам злоба. В началото на нашите взаимоотношения дори ми беше много симпатична, беше ми приятно да работя с енергичен и емоционален човек, който обича работата си, като нея и бях ентусиазирана да направя списанието, за което работехме, едно успешно модно издание на българския пазар. Сега си търся правата – и само това, без лично отношение. Искам бизнесът й да върви, но при условие, че се спазват законите и че на хората, които работят с г-ца Вълева, се плаща. Както сега разгласявам по всеки възможен начин нейната некоректност, така и ще разглася, и то с голяма радост, ако тази некоректност бъде прекратена. С нетърпение чакам деня, в който ще мога да напиша в блога си и във всички известни ми форуми, че Национална камара за мода е изплатила всички дължими заплати на своите служители, че коректно се е разплатила с всичките си бизнес партньори и че е връчила обещаните награди на хората, спечелили организираните от нея конкурси за моден дизайн. Дано този ден да дойде.

Дотогава, ако се интересувате от развитието на случая, гледайте bTV на 20 юни от 10 до 11 часа. Тогава ще бъде излъчено предаването, за което стана дума в началото на поста ми. Между другото, ще съм благодарна, ако някой от четящите тук, който се намира в София, има възможност да запише предаването и да ми го предаде на CD (за съжаление, не разполагам нито с DVD устройство или домашен плеър, нито с възможност да направя запис на предаването). Разбира се, готова съм и да си платя за услугата, ако и колкото е необходимо.

13 коментара за “Искрено и лично с Надя Вълева”

 1. Николай Кубарелов

  Здравей, Силвина! На този тип „блогване на истини“ аз казвам „Google досиета“. Адски много се радвам, че има положителен резултат. Това ме мотивира, а съм сигурен и други, да непреставам да пиша за премеждията си.

  Успех в „Искрено и лично“ макар, че дамата в червено не ме кефи.

  Досиета, които съм писал:
  http://niko.gramophon.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=486

 2. Благодаря за подкрепата. 🙂 А създаването на Google досие също е една от причините да пиша често за развитието на случая с Надя Вълева.

 3. Предаването "Искрено и лично" с участието на Надя Вълева срещу хора, които е ощетила, ще се излъчи, както беше планирано първоначално – на 20 юни, вторник, от 10 до 11 ч. Няма да издавам точно кои са останалите гости, но ще ви кажа, че снимките минаха много добре и си струва да го гледате.

 4. Здравей, мила Силвина!
  Попаднах на твоя сайт, в момент, в който търся някой да ми даде съвет по подобен на твоя случай за неизплатени заплати и отпуск и заплаха от бивш работодател.
  Приятелят ми изпадна в същата ситуация:
  Предизвикахме проверка от Инспекцията по труда, която направи проверка и посочи изискуемите за него суми. Сещаш се, че още преди да е приключила проверката започнаха заплахи по телефона, с SMS-и и имейли, за които не ни е и минавало за миг пре ума. Сега е поканен да си получи лично тези суми, но аз не смея да го оставя да отиде. Дали не може те да бъдат изискани и пратени по банков път, като платежното е също документ за него, че сумите са изплатени.
  Моля те, ако имаш възможност, пиши ми, да знам имам ли надежда за малко спокойствие! Или да се ибърна към полиция, прокуратура?
  Предварително ти благодаря!
  С най-добри искрени пожелания!

 5. Здравей, Виктория,

  Може би имаш причина да се тревожиш, ако приятелят ти първо е получавал заплахи, а сега е поканен да си получи лично парите. Особено странно би било това, ако досега са му плащали по банков път (или ако не му е било платено досега, но такава е фирмената практика по принцип). Парите могат да бъдат изискани по банков път – това той трябва да направи чрез писмо с обратна разписка. Впоследствие, ако по някаква причина се стигне до дело, разписката може да послужи като доказателство пред съда, че работодателят е получил писмото (или съответно – че по някаква причина той е отказал да го получи или че не е стигнало до него). С официално писмо и впоследствие, ако е необходимо, по съдебен път обаче могат да се търсят само пари, които му се дължат официално съгласно трудовия договор. Т.е., ако той е бил осигуряван на една заплата, а е получавал друга, може да изиска да си получи само заплатата, на която е бил осигуряван – няма как да претендира за остатъка.
  След като изпрати писмото, ако не получи парите, най-добре е да се обърнеш към адвокат за завеждане на дело по трудов спор (за неизплатено възнаграждение по трудов договор). Този тип дела са безплатни – ти заплащаш само хонорар на адвоката, но впоследствие една значителна част от него (а в някои случаи и цялата) ти се присъжда за получаване от съда, т.е. работодателят бива осъден да изплати не само заплатата, а и твоите (в случая – на твоя приятел) съдебни разходи или някаква част от тях (каква точно е по преценка на съда). Сигнал в полицията приятелят ти може да подаде за заплахите, но там не съм съвсем наясно как стоят нещата (за щастие, точно такъв опит не съм имала :)). За получаване на заплатата обаче полицията не може да направи нищо, освен да те насочи към адвокат за завеждане на дело.
  Пожелавам ти успех и дано при вас всичко да е наред. Ще се радвам да пишеш пак, за да разкажеш как се развива историята.

 6. Здравейте! Участвах в ревю организирано от въпросната госпожа/госпожица Вълева, която както се сещате отказва да плаща :). Срокът в договора изтече говорих с нея, тя казва, че не можела въпросът ми е какви са моите евентуални законови стъпки?

 7. Здравейте! Зависи какъв е бил договорът Ви – ако е бил трудов, се обърнете към Инспекция по труда в Пловдив, които ще предприемат необходимите действия. Ако е бил друг тип, най-добре да се обърнете към адвокат – аз съм имала опит само с трудов договор към Национална камара за мода. А ако не сте сключили никакъв договор, опасявам се, че ще бъде много трудно (да не кажа невъзможно) да си получите парите, тъй като няма как да докажете с документи, че сте имали каквито и да било взаимоотношения и уговорки. Все пак бих Ви посъветвала да потърсите адвокат дори и в този случай – може и да е възможно да се направи нещо, все пак едно ревю е публична проява и е имало хора, които са свидетели, че сте били там.
  Пожелавам Ви успех!

 8. От личните си впечатления и съвместна работа с г-ца Вълева твърдя,че въпросната е една изключително компрометирана, залагаща единствено на лъжата и заплахите личност, която няма граници в неморалното си и некоректно поведение. Грешката, която направих, допускайки г-ца Вълева до себе си в един момент от живота си, ще ми служи и занапред като поука!

 9. Димитрина Пандурова

  http://podtepeto.com/article-defile.php?id=9296
  Днес имах среща с въпросната дама… да ми се чуди човек на акъла, при положение, че знам какво „прави“! Но… понякога човек не мисли – както виждам твоите отношения са били преди цели 7 години!!! През това време дамата продължава да вършее. Сега вече не издава списание, а организира курсове – набира лектори, които се мъчи да „впримчи“ с 3-годишни договори с няколко тънки клаузи, които в съда… ще се закопаете сами. И не мога да си обясня що за правосъдие такива дребни мошеници да продължават да мамят!

 10. Христина Мунчева

  Zdravei, V momenta ima podadena jalba sreshty vuproznata gospoja ot maika koqto postrada i v momenta obvinqva men koqto sushto bqh izmamena ot neq i v moemnta iska da mi opetni imeto i speshno se nujdaq ot suveti molq pi6i na emaila !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.