Продължете към съдържанието

Книги за незрящите или за алчността

Не мина много време от показната акция на НСБОП срещу филмовите пирати и други хора решиха да последват примера им. Този път, обаче, въпросът опира доста повече до морала.

Виктор Любенов, незрящ от дете, но човек, който въпреки това се занимава с компютри и дори поддръжа уеб сайтове, е създател на bezmonitor.com. На този сайт се предлагат полезни програмки, статии и текстове, приспособени за възможно най-лесно четене от слепи потребители чрез програми за изчитане на текста от екрана. Именно за текстовете иде реч. На 9 май Виктор е получил „любезно“ писмо по e-mail от представителка на издателска къща „Труд“, според която публикуването на текстовете на книги, издавани у нас от въпросната къща, е пиратство и ако Виктор не ги свали незабавно от сайта си, го очаква съдебно дело. Подробностите можете да видите в блога на Григор. В коментарите се е получила добра дискусия с интересни идеи, особено много ми допада тази и се надявам да мога да помогна с нещо за осъществяването й.

А издателска къща „Труд“ бих искала да попитам: не ви ли е срам от „акцията“, която водите? Чак толкова ли ще намалеят приходите и заплатите ви от това, че покрай незрящите може и някой зрящ да прочете издавани от вас книги? Май че по-скоро си осигурихте гореспоменатото с нападението си над сайта на Виктор. Аз, като любител на книгите, бих могла да споделя с вас, че имайки късмета да нямам сериозни проблеми със зрението, предпочитам да чета книги на хартия, лежейки си на дивана или в леглото. Обичам често да разглеждам книжарниците за нещо ново и ако някоя книга ми допадне, купувам си я. Не и от ваша книжарница, обаче. Нито пък ваше издание. Заслужихте си бойкота и в мое лице.

1 коментар за “Книги за незрящите или за алчността”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.