Едва ли е останал потребител на Интернет у нас, който да не е разбрал за скорошните арести на трима души, споделяли „пиратско съдържание“ онлайн. От псувните на хората, които са по-наясно с материята, ушите на работещите в НСБОП вероятно вече имат цвета на сочни домати, а познатите, които не са съвсем на „ти“ с компютъра си, ме заливат с въпроси от рода на: „Като слушам музика на компютъра, могат ли да ме хванат?“ Най-разбиващата за мен реплика беше на познат, който обяви, че след случката носи харддисковете си постоянно у себе си от страх, че той ще бъде следващият арестуван.

Това са и единствените последици, които поредната показна акция ще има върху „пиратите“. Вече отдавна е ясно, че хората няма да спрат да споделят софтуера, който им е полезен, музиката и филмите, които им харесват – колко предишни акции имаха ефект? Ясно е, че пиратството не е и български феномен, макар да е особено засилен у нас. Ясно е и че у нас хората, които ползват компютрите си вкъщи, учениците, студентите, нямат и няма откъде да имат нужните средства, за да си купят лицензирани копия на софтуера, който ползват. А какво да кажем за случаите, в които дори да искат и да могат да си купят предпочитаната музика на оригинален носител, няма начин да я намерят, защото никой не я внася – нали у нас се продава предимно чалгата? След като това е така, защо държавата отново се захваща да плаши и стресира гражданите си? А защо ли и изобщо питам…?

Не съм „за“ кражбите и неспазването на законите. Старая се да използвам свободен софтуер (не само защото така мога да си позволя да съм спокойна за лиценза, а и защото работи по-добре от собственическите си алтернативи), слушам или радио онлайн, или музика под лиценз Creative Commons, но не приемам някой, който е избрал да ползва определен софтуер или да слуша точно определена музика (или пък да гледа даден филм онлайн), да бъде третиран като престъпник. Любопитството, желанието за забавление и най-вече – за учене – не са престъпления. Не в потребителите е вината и за това, че звукозаписните фирми и филмовите студиа не виждат по-далеч от носа си и не проумяват, че не могат да ограничат разпространението на произведенията си. Хората винаги ще споделят онова, което им е харесало. Ако нямат друга възможност, ще изпеят хубава песен на приятел или ще му преразкажат филма, който са гледали. Дано не доживеем до времето, когато НСБОП ще арестува и заради това (публично изпълнение без изричното разрешение на автора на произведението).