Продължете към съдържанието

Как да не се притесняваме, когато презентираме

В последно време в Телецентър Пазарджик водих пилотно обучение по компютърна грамотност на служители от Държавната администрация. Макар че съм водила курсове и изнасяла презентации и преди, започнах с известно притеснение от аудиторията. За щастие, успях да го преодолея. Днес реших и да си запиша основните правила, които следвах по време на обученията и които ми помогнаха да завърша курсовете успешно. (Ако бях си припомнила тези правила и преди откриването на OpenFest 2005 в Пазарджик, въпреки че бях развълнувана, едва ли по време на откриването щях да сменя фамилията на Кшищов Заразка със Зазка.)

  • Преминете предварително през цялата презентация, за предпочитане с облеклото, което ще носите по време на истинското представяне. Говорете на глас, пред огледало или пред познати или колеги, които биха приели да ви бъдат „тестова“ публика. Репетирайте основните неща, които ще говорите, така че да си кажете приказката гладко и без запъване. Помислете за всички възможни въпроси, които аудиторията би могла да ви зададе, и си подгответе отговори.
  • Почивката и пълният стомах са от първостепенна важност, за да бъдете в максимално добра форма в деня на презентацията. Наспете се добре и не пропускайте хранения през деня. За самата презентация си осигурете бутилка с минерална вода, до която да прибегнете, ако ви пресъхне гърлото. Ако се налага да пътувате до мястото, където ще изнасяте презентация, пътувайте в деня преди презентацията или ако нямате възможност за това, постарайте се да пристигнете поне няколко часа, преди да дойде вашият ред, за да имате време да си починете от пътуването.
  • Бъдете в залата за презентацията най-малко половин час преди началото. За предпочитане е да сте сами. Свикнете с интериора, преминете набързо през основните точки на изказването си и ако ще ползвате презентационна техника, проверете поне два пъти дали всичко работи както трябва. Когато сте сигурни, че сте направили всичко въможно за избягване на евентуални гафове, ще говорите пред аудиторията с по-голяма увереност.
  • Повтаряйте си (наум), че вие сте презентаторът и сте компетентният човек в залата, който представя нещо на останалите, както и че сте желязно подготвени. Звучи глупаво, но при силна тревога неколкократното повтаряне на самовнушение от рода на „Аз съм голям специалист по тази тема“ върши работа.
  • Ако има възможност и ако е приемливо (например, ако водите курс или изнасяте няколко последователни презентации пред сравнително малка аудитория от 10-15 души), поканете хората да се представят, преди да започнете с основната част. Освен че така ще имате възможност да напаснете по-точно онова, което казвате, към хората, на които ще го кажете, ще видите и че те се притесняват не по-малко от вас, което ще повиши собственото ви самочувствие. За съжаление, този подход не работи при кратки презентации – няма особен смисъл да се запознавате с хора, пред които ще говорите само около час и вероятно няма да ги видите никога повече, – но е много полезен при курсове и обучения.
  • Класическите подходи, като да си представите всички хора в залата по бели гащи или много по-дребни от вас, също помагат.
  • За следващия метод е необходим малко тренинг, но можете да го усвоите с времето, ако си го поставите за цел. Говорете малко по-бавно от обичайното и следете мисълта си и това, което казвате. Ако направите грешка на езика, опитайте се, вместо да прекъсвате изложението си и да се поправяте, да конструирате следващата си фраза така, че да вплетете грешката в потока на изказването. В зависимост от точните ви думи, това невинаги е възможно, но когато успеете да приложите този трик, ще създадете (включително и у себе си) впечатление за човек, който почти никога не греши.
  • Повече от достатъчно съвети за справяне с някой досадник, който се опитва да саботира презентацията ви, ще намерите в този пост от блога Presentation Zen. Ако често ви се налага да презентирате, следете този блог – той съдържа чудесни идеи. Насочен е предимно към дизайнерските въпроси, но съдържа и полезни съвети относно вашето представяне, а не само за външния вид на слайдовете, които аудиторията вижда на екрана зад вас.

Ако и вие имате съвети за презентиране, които бихте искали да споделите, заповядайте – ще ги прочета с интерес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.