Продължете към съдържанието

Какво е OpenFest и какво не е?

OpenFest е празник на свободата, започнал като ден на свободния софтуер. Провежда се всяка година в средата на есента – така тръгна традицията и така продължи. Миналата година празникът се проведе в осем града в цялата страна, като централната проява в София беше двудневна – за втора поредна година. За първи път през 2005 OpenFest беше празник и на свободната култура, с което се доближи още повече до идеята да бъде ден на свободата по принцип – не само на софтуера, не само на свободната култура.

OpenFest е и празник на приятелството и на споделените идеи. Всяка година той се прави от доброволци. В екипа почти винаги има хора, които не са участвали в предишните издания, но имат желание да се включат и го правят. Не заради облаги (материални такива няма), не и заради слава (такава организаторите на фестове придобиват, но тя не е причината, заради която година след година продължават да карат OpenFest да се случи).

OpenFest не е място за лична изява. Не че някой ще попречи на лектор или организатор да каже: „Аз свърших това и това“, напротив. Но не с такава идея се участва в организирането на проява в рамките на OpenFest.

Тази година подготовката започна достатъчно рано и се надявам OpenFest 2006 да бъде също толкова успешен и интересен, колкото и досегашните издания. Надявам се и тази година той да изпълни основното си предназначение – да събира хората, а не да ги скарва и разделя. Всички, които по някакъв начин помагаме на този празник да се случи, имаме една и съща идея и искаме едно и също – да празнуваме и да покажем свободния софтуер, свободната култура и свободата изобщо на хората, които не са запознати толкова отблизо с нея. Всеки, който би искал да помогне на идеята, е добре дошъл в екипа.

Толкова от мен по темата. (А който би искал да участва във феста в Пазарджик тази година по какъвто и да е начин, ще се радвам да ми пише на silvina@fsa-bg.org. Планирам начало на подготовката тук за по-късно през пролетта, но това не пречи да започнем отсега.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.