Продължете към съдържанието

Какво искат потребителите на Интернет търсачки?

Когато Google се появи на бял свят, той привлече вниманието преди всичко с минималистичния си дизайн: само едно поле за търсене, в което потребителят въвеждаше ключова дума и получаваше списък с резултатите от търсенето. Това беше много по-близко до онова, което потребителите на търсачки искаха, отколкото шарената и претрупана с какво ли не начална страница на Yahoo, например.

В днешно време Google постоянно предлага нови услуги, опитвайки се да даде на потребителите онова, което искат. Ако се регистрирате като потребител на Google, имате възможност след въвеждането на потребителско име и парола да си направите собствена претрупана начална страница, която да виждате при отваряне на www.google.com, като плюс това ще имате удобството предишните ви търсения да се запомнят, в случай, че се наложи да ги извършвате отново. Цялата тази работа ми изглежда като отказване от онова, заради което ползвам именно Google, а не някоя друга търсачка. Признавам, че минимализмът на „обикновения“ Google не е съвсем по мой вкус, но също така признавам, че едно от най-досадните за мен неща е да помня имена и пароли. Не мислех, че си струва неудобството само за да мога да повтарям предишни търсения (макар че това често ми се налага), така че продължих да си ползвам Google по обичайния начин, докато не попаднах на търсачката мечта за мен.

Mozbot е дело на трима французи, които през 2003 г. решили заедно да поекспериментират с идеи за подобряване на уеб търсенето, които им се въртели из главите. Известно време след началото си те подписали договор с Google, съгласно който Mozbot използва техните резултати от търсене и платени препратки. Това означава, че в момента Mozbot практически представлява Google с добавени всички функции, които средностатистическият търсач би могъл да желае. Аз го наричам „Google с шоколадов сироп и една черешка отгоре“.

Началната страница на Mozbot представлява поле за търсене, както и при Google. Първата разлика, която ще забележите, е симпатичното човече, емблема на Mozbot, което ви съпровожда из сайта. Другото, което ще ви направи впечатление, е възможността думата, която търсите, да бъде автоматично дописана (чрез т.нар. MozWords), което помага, ако ви мързи да тракате по клавиатурата или ако не сте сигурни в правописа на някоя дума. Полето с предложения под полето за търсене се обновява малко бавно, но свикнете ли му, няма да ви дразни особено много. Истински интересните опции, които отличават Mozbot от конкуренцията, се намират под иконката „Personalize“.

Първото и най-важно при споменатите настройки е това, че не се налага да се регистрирате – предпочитанията ви се записват в cookie. Неудобно би било това, че ако често сменяте компютрите си или ползвате Интернет най-вече от компютърни клубове, ще се налага да правите същите настройки на всеки компютър, на който седнете, но лично за мен това не е проблем – опциите не са много, а и ежедневно ползвам не повече от два различни компютъра.

Преди всичко ви се дава възможност да смените цветовата схема на търсачката. (Аз веднага избрах опцията Chocolate, за да отговаря на впечатленията ми от Mozbot като шоколадова глазура на Google.)

Следващата функция е много полезна и интересна, макар че невинаги работи на практика. Нарича се Thumbshots и позволява да видите предварително умалено изображение на всеки сайт в резултатите от търсенето, като придвижите курсора на мишката над заглавието му. Опцията е изключена по подразбиране, но ви препоръчвам да я включите. Така, например, ако си търсите фирма за уеб дизайн, която да ви изработи сайт, бързо можете да се ориентирате – ако собственият сайт на някоя фирма е грозен, няма смисъл дори да го отваряте, тъй като едва ли ще могат да измислят по-добър дизайн за вас. Подобна е и опцията за извеждане на иконка на сайта до заглавието му, ако сайтът има такава, макар че тази функция е по-скоро радост за окото, отколкото да върши нещо полезно. (Което, разбира се, означава, че при мен е активирана.)

Опцията за избор на език за търсене е подобна на тази в Google, макар че според мен тук полето за избор изглежда по-прегледно и семпло. Имате възможност да укажете на Mozbot дали по подразбиране да търси само на английски или в зададените от вас езици, които могат да бъдат няколко и се избират чрез отметки (българският присъства, разбира се).

Следват двете най-полезни функции на Mozbot. Първата е списъкът с изключения. Той позволява да зададете адресите на сайтове, които искате да изключите от търсенията си. Например, ако търсите винаги и само софтуер за Linux, въведете тук сайта на „Microsoft“, за да сте сигурни, че няма да ви бъдат пробутани кръпки за Windows при някое търсене. Втората извежда последните 20 търсения, които сте правили (също често ползвана от мен опция).

Ако вече сте пробвали търсене, преди да започнете с настройките, сигурно сте забелязали лентата с функции, предлагани под всеки резултат. Последната настройка определя дали ще виждате имената на тези функции като текстови етикети или като иконки, в които присъства човечето на Mozbot. Иконките са сладки, но ви препоръчвам да ги включите, след като свикнете с имената на функциите и с това коя къде се намира, тъй като картинките не са особено интуитивни.

След като зададете предпочитанията си за ползване на Mozbot и направите първото си търсене, ще откриете и другите благинки:

  • Над списъка с резултатите получавате предложения за други ключови думи, подобни на вече използваната от вас, с които да направите ново търсене. Функцията работи и при някои търсения с ключови думи на български, като дава изненадващо адекватни предложения.
  • Имате и информация за датата на последна промяна на всяка намерена страница. Това помага да отсеете сайтове, зарязани от собственика си през декември 2001. Можете и да покажете само страници, променяни в рамките на определен период.
  • Функцията Infos дава WHOIS информация за сайта и връзки към други сайтове на подобна тематика.
  • Exclude позволява веднага да добавите към списъка с изключения сайт, който ви е отвратил, така че да не го виждате повече, когато търсите чрез Mozbot.
  • History показва как е изглеждал сайтът при създаването си, както и какви промени е претърпял от началото на съществуването си до момента.
  • Пропускам очевидните Add to Favorites и Send by E-mail, но ще спомена, че познатата от Google Related Pages присъства и тук под името Similar Pages.

Черешката върху шоколадовата глазура е добавката за Firefox, която поставя Mozbot сред търсачките в полето горе вдясно.

Пробвайте Mobzot – може би ще се окаже, че това наистина е търсачката, която повечето потребители искат.

2 коментара за “Какво искат потребителите на Интернет търсачки?”

  1. Мариян Маринов

    Уау, как не ви доскучава със Алекс да пишете толкова дълги постове в блоговете? 🙂

  2. Хм, на мен даже къси ми се виждат. 🙂 Като седна да пиша, не се усещам как са минали 2-3 часа и винаги остава и още нещо, което съм искала да кажа, но не съм успяла да вмъкна така, че да се връзва с написаното. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.