Продължете към съдържанието

Победа!

Брей, какви работи ставали, докато ме няма! Днес се прибирам и що да видя – подетата от open-source общността акция е дала резултат. „Virtual Card Services“ са превели парите, които дължаха на организаторите на OpenFest, и даже са измислили официално становище по случая.

Поздравления на всички блогъри и съфорумци за победата, постигната за броени дни! Доказахме, че една подобна кампания може да има резултат и че думата ни се чува. Браво и благодаря и аз на всички, които писаха по темата!

Междувременно, скандалът и крайният резултат от него са в Google. Всеки е свободен сам да си прави изводи по него. Моят е, че ще се старая да стоя на разстояние от подобни фирми. Те платиха, но дали щяха да го направят, ако не бяхме вдигнали шум? А и не ми трябва да имам каквито и да било взаимоотношения с фирми и лица, които вършат обещаното от тях, само ако бъдат притиснати до стената. Най-важното за мен в този случай не беше това дали фирмата ще плати въпросната сума или не. Фест, и то страхотен, имаше и без тази сума, а хората от „Virtual Card Services“ показаха истинското си лице и стана ясно колко тежи думата им. Не мисля, че колкото и пари да дават оттук нататък, за каквото и да е и под каквато и да било форма, ще могат да изчистят името си. Поне не и пред мен.

Между другото, докато дискутирах темата за „Virtual Card Services“ в някои форуми, ми направиха не особено добро впечатление изказвания от типа „Организаторите сами са си били виновни, защото не са сключили договор“. Тъжно ми е, че има хора, които не държат на честната дума и които дори са склонни да оправдаят някого, който се е възползвал от доверието на една общност и я е измамил. Независимо дали става дума за цяла общност или за отделен човек, който е бил излъган, не мисля, че има оправдание за подобна постъпка. Който няма пари, да не предлага спонсорство. Ако въпросните господа нямаха средства за спонсорство и искаха да спестят 1000 лв., можеха да потърсят разработчици в Интернет пространството, а на OpenFest да дойдат като посетители, да се запознят лично със заинтересувалите ги хора и да направят предложения за работа. Вярно, нямаше да съберат голямо количество CV-та на самия фест, но вероятно щяха да създадат ценни контакти, а и да спечелят дългосрочна подкрепа и поддръжка. Ако бяха направили нещо подобно, в open-source общността у нас пак щеше да се говори за тази фирма, но по съвсем друг начин. Разбира се, всеки има право на избор. Г-н Бисер Димитров и екипът му избраха да рискуват да паднат в очите на общността, което и се случи. Погрешен избор, според мен, но щом така са решили…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.