Продължете към съдържанието

Защо журналистите не идват?

Тази седмица един приятел разочаровано сподели, че на организирана от него проява преди около година присъствали дори национални медии, а на второто й издание, въпреки че отново поканил всички, не дошъл никой. Този проблем стои пред повечето хора, които искат да предизвикат вниманието на медиите по някакъв повод. Затова реших да блогна съветите, които дадох на този човек, с надеждата да свършат работа както на него, така и на някой друг.

  • Не бъдете стара новина. Независимо дали провеждате второ (или което и да е следващо) издание на някаква проява или взимате за пример нечия идея, която развивате, трябва да предложите на медиите нещо ново и интересно. Ако те вече са говорили за вас или за онова, с което се занимавате, вероятността отново да се заемат със същия въпрос граничи с нулева. Разбира се, това не означава автоматично, че ако се занимавате с ежегодно събитие, трябва да отпишете медийното присъствие на всички прояви след първата. Просто се постарайте да имате отговор на въпроса „Какво ново тази година?“
  • Не избирайте за проявата си ден, който съвпада с нещо друго. Например, ако се намирате в малък град и знаете, че в определен ден ще има посещение на министър-председателя в някое училище в града, ясно е, че всички медии ще се насочат натам и никой няма да обърне внимание на вас, освен ако не се самозапалите на централния площад или нещо подобно.
  • Поддържайте контакт. Обаждайте им се по няколко пъти във връзка с конкретната новина, но също така поддържайте контакт с журналистите и заради самия контакт. Обаждайте се от време на време на онези, които са проявии най-голям интерес към вас, за да ги осведомите за новостите, с какво се занимавате в момента, какви са плановете на фирмата или организацията ви (ако, разбира се, не става дума за еднократно проведено събитие, след което вече ви е все едно дали ще пишат за вас отново).

1 коментар за “Защо журналистите не идват?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.