Сигурно в почти всеки офис има по един такъв екземпляр – някой, който се старае да работи колкото може по-малко, а ако може – и никак, но в същото време не се свени да си взима заплатата и да товари останалите от екипа със своите задължения. Обикновено не го прави явно, но на всички около него им става ясно, че ако искат дадена работа да се свърши, ще трябва да си я свършат сами – дори това да е негово задължение. Вдъхновена от подобни ситуации, реших да споделя някои опции, които можете да използвате, за да намекнете на кръшкача, че не сте особено доволни от това му поведение. Дали ще се промени то след прилагането на тези идеи е спорно, но нищо не пречи да ги пробвате – поне вие ще се почувствате по-добре.

  • Измислете някакъв сутрешен или вечерен ритуал в офиса, например съвместно пиене на кафе или нещо друго, което харесва на кръшкача. Провеждайте го винаги, преди той да е дошъл (ако закъснява за работа сутрин) или след като си е тръгнал (ако гледа да се измъкне преди всички). Дайте му да разбере, че единственият начин да участва в купона е да идва на работа първи и да си тръгва последен.
  • Въздържайте се от импулса да му правите услуги. Например: фирмата ви редовно изпраща важна информация по електронната поща до всички служители и той единствен в офиса не смята за нужно да я чете, въпреки че това влиза в задълженията му. Да не сте посмели да му кажете за намалението, което ще получат всички служители, ако отидат на почивка в определени бунгала в Синеморец! Да си е чел пощата и да е разбрал. Изключение от правилото: ако през септември срокът на въпросната възможност за евтина почивка изтича, може небрежно да споменете нещо за нея някъде около 2.09.
  • Ако сам помоли за услуга, отказвайте му. Най-наглите разновидности кръшкачи гледат да се възползват максимално от „безплатните“ Интернет достъп, телефон, офис техника и каквото друго фирмата предоставя. Ако кръшкачът поиска помощ за използване на някое от въпросните средства, не пропускайте да го попитате във връзка с кой работен проект му трябва помощта. Как защо? За да му бъдете максимално полезни, разбира се. Ако не даде задоволителен отговор, внезапно си припомнете някой неотложен ангажимент, който трябва да свършите на секундата, и отложете услугата за по-късно. Въпросното по-късно разтеглете до неопределено дълъг период в бъдещето.
  • Установете каква музика не харесва. Слушайте я в офиса по цял ден. (Не със слушалки на ушите, разбира се.)
  • Почерпете го с кафе. Със сол вместо захар.

Списъкът приема всякакви допълнения, които изпратите. Не се стеснявайте. 🙂