Както бях решила, днес дадох своя протестен вот. Поради липсата на пликове и размера на чаршафа, наречен интегрална бюлетина, не успях да пусна планираната протестна такава, така че моята беше празна.

Някои хора, научили за плановете ми, ме съветваха да отбележа всички квадратчета, защото това щяло да направи бюлетината ми невалидна, а в празната някой можел да отбележи квадратче по време на преброяването на гласовете. И така да е, за мен пускането на бюлетина със знак във всяко квадратче би означавало да твърдя, че всички кандидати ми допадат и не мога да избера за кого да дам своя глас. 🙂 Докато празната бюлетина е моят начин да покажа, че не смятам дори да хабя мастило от химикалката си за който е да е кандидат. Защо тогава не си останах вкъщи ли? Защото смятам, че е важно да изразя мнението си. И ако имаше кандидат, който да се е доказал в управлението на България или ако не е, да предлага смислена и реално осъществима програма, бюлетината ми нямаше да е празна.

Другата голяма маса бяха хората, които се опитваха да ме убедят да гласувам за Коалиция „Атака“ като алтернатива и знак за протест срещу досегашните управлявали. Че „Атака“ е алтернатива – така е. Вярно е и че българите напоследък са с доста смачкано национално самочувствие, както и че циганските набези трябва да бъдат обуздани, тъй като има много случаи, в които излизат извън всякакви граници. Но начинът не е чрез революция и хитлеристки лозунги, а чрез еволюция. Интеграцията на ромите няма да се случи от днес за утре, за това вероятно ще трябва да се сменят няколко поколения, но е възможно да се случи. Не всички ще бъдат интергрирани, но едно достатъчно мнозинство е напълно вероятно. „Атака“ е преди всичко представител на озлоблението и омразата, на лозунга „Другите са ни виновни“, а аз не съм съгласна с това. Нито вярвам особено много в световния еврейски заговор или съм така фанатично религиозна както лидера на коалицията Волен Сидеров. И на последно място, не бих подкрепила политик, който псува от трибуната по време на митинг.

Според предварителните резултати от изборите, все пак г-н Сидеров и хората му ще имат места в парламента. Интересно 40-о народно събрание ще си имаме.