Продължете към съдържанието

Главоболието и как да се отървем от него

Хората, които ме познават отблизо, знаят, че слабото ми място е главата. Нямам предвид нещо в смисъл „потенциална притежателка на жълта книжка“, а това, че реагирам с главоболие на разнообразни дразнители. Днес, вдъхновена от пристъп на главоцеп, реших да споделя методите, с които успешно преборвам това състояние, с пожелание да не ви се налага да прибягвате до тях. Освен очевидните – беналгин, аналгин и аспирин, в този ред – има и други методи, които можете да приложите към болящата глава. Четейки ги, имайте предвид, че те не могат да заменят лечението и компетентното мнение на лекар, както и че аз не съм лекарка и не претендирам за изчерпателност или абсолютна точност. Методите, които съм описала по-долу, действат добре на моя организъм и доколкото съм запозната, и на повечето хора, за което обаче би могъл да гарантира единствено лекар. Ако главата ви боли редовно, минете лекарски преглед, за да се изключи някакво сериозно заболяване.

И така, боли ви глава. На първо място, е добре очите ви да си вземат почивка, тъй като много често главоболието идва от тях. Освен очевидното спиране на компютъра или на четенето, докато главата ви се отпусне, има и един прост и ефикасен трик, с който можете да ускорите отпочиването: гледайте около 5 минути в далечна точка, например нещо, което виждате през прозореца. След това фокусирайте около 5 минути върху близко разположен обект, като химикалката на бюрото ви. Сменяйте гледането на обектите няколко пъти един след друг, докато усетите подобрение. Друга вариация на този метод е да гледате в сравнително отдалечен и голям като площ зелен обект (не крещящо зелен, разбира се, а някакъв мек нюанс на този цвят). Можете и да опитате да полежите със зтаворени очи известно време, макар че в някои редки случай на особено брутално главоболие това не действа.

Ако тази стъпка не даде желания резултат, следващата е масаж на слепоочието. Масажирането на това място с бавни кръгови движения, без силен натиск, помага на повечето хора, но все пак имайте едно наум. При мен, например, при този масаж болката се усилва.

И това не помага? Време е за „тежката артилерия“ – студено-топъл компрес. За него ви трябват две големи памучни кърпи и място, където да можете да легнете и да се отпуснете. Навлажнете едната кърпа със студена вода, а другата – с гореща (но не чак толкова, че да се опарите). Легнете, като подложите под главата си мека възглавница с максимално комфортна за вас височина. Важно е вратът ви да не се напряга. Поставете студената кърпа като компрес на челото си, като я разстелете върху максимално голяма площ, а топлата – по същия начин на врата си. Останете така, докато спрете да усещате разликата в топлината на кърпите. Тогава повторете компреса още веднъж и след премахването на кърпите, полежете отпуснати още известно време. При мен това действа почти винаги в рамките на максимум 30 минути.

Ако болката е толкова силна, че ви се гади, един метод за преодоляване на това усещане е пиенето на вода на малки глътки, съчетано с дълбоко дишане.

Нещо, което не бива да правите, когато ви боли глава, е да пиете кафе. Макар че кофеинът помага на някои хора, в повечето случаи е по-вероятно да ви докара състояние, близко до махмурлука. Подобен ефект имат и горещите душ и вана – топлината разширява кръвоносните съдове в главата и я кара да настоява, че всеки момент ще се пръсне.

Една важна забележка при борбата с главоболието: преди да се заемете с нея, отстранете всякакви дразнители на зрението, слуха и най-вече психиката. Успокойте се, отпуснете се и едва тогава пристъпете към борбата. Нищо чудно тогава да се окаже, че болката вече е минала от само себе си. 🙂

4 коментара за “Главоболието и как да се отървем от него”

  1. Добър материал с полезна информация, който дублирах на сайта си. Отскоро отново започвам да посещавам блога ти и го намирам все тъй интересен както преди. Прекрасна работа вършиш.

  2. „Поставете студената кърпа като компрес на челото си, като я разстелете върху максимално голяма площ, а студената – по същия начин на врата си.“ МОЖЕ ЛИ ОТНОВО-ВСЕ ПАК КОЯ КЪРПА КЪДЕ????

  3. Студената – на челото, но ако е по-голяма и покрива и слепоочията или очите, няма проблем, даже може да се отрази добре на главоболящия. Топлата се поставя на врата. Извинявам се за грешката, ще я коригирам и в основния текст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.