Продължете към съдържанието

Българските новини

Спомням си не толкова далечното минало, когато влизах в Интернет през шумяща и пукаща аналогова телефонна линия, с модем със скорост 14,4K. Тогава единственият български сайт, за който знаех, беше прадядото на Гювеча – една страничка, направена от Павел Калинов (който тогава още живееше в Пловдив), хоствана безплатно от пловдивския Интернет доставчик „Техно-Линк“. Тогава бях далече от мисълта да използвам Мрежата като източник на информация за каквото и да е, ставащо у нас, тъй като новинарски сайтове нямаше. Сега, седем години по-късно, ситуацията, за моя (и на сънародниците ни, най-вече в чужбина) голяма радост, положението е различно: у нас има доста на брой онлайн медии. След като установих, че и аз самата им губя бройката, реших да им направя обзор тук, който се надявам и да бъде от полза на хората, които опитват да се ориентират в морето от сайтове, предлагащи новини. В този обзор ще включа най-добрите (според мен и с едно изключение) новинарски сайтове на обща тематика, които предлагат съдържанието си на български език. Пропускам специализираните портали и представям онези, в които можете да прочетете новини като коя партия какъв цвят бюлетина ще има на изборите или кой „бизнесмен“ е бил застрелян наскоро, например. Също така, пропускам онлайн версиите на български вестници и списания и ще се съсредоточа върху медии, които са изцяло (или предимно) онлайн.

  • Агенция „Фокус“. Новини „от извора“. Тази новинарска агенция предлага най-актуалните новини от всички точки на света, обикновено минути след като събитията се случат. Недостатък е платеният архив – безплатни за четене са само новините от текущия ден.
  • Mediapool. Новините, макар че не изпреварват по актуалност тези на „Фокус“, са добре написани и подробни. Има и възможност за коментиране на публикациите. Коментарите явно се модерират – сред тях рядко се срещат безподобни глупости или нещо нецензурно (справка – ред по-надолу).
  • News.bg. Другото му име, с което го наричам „между себе си“, е празник на журналистическата и коментаторската глупост. Нямам нищо против журналистите, но в този сайт те никак не се представят добре. С глас съм се смяла на фрапиращи грешки и неточности, както и на граматически и правописни фльонги, или на безумни коментари и завихрящи се в полетата за коментиране кавги, пълни с лични обиди и откровени простотии. Не го препоръчвам, но все пак влезе в този списък както за контраст, така и защото е популярен, а и може да се ползва в краен случай, ако искате да научите някоя пикантерия по тема, която вече сте чели другаде.
  • BulFoto Пресфото агенция – новини в картинки. На сайта ще намерите снимков материал към актуални събития от цялата страна. Самите новини не са особено подробни, като към някои снимки дори липсва обяснителен текст (освен заглавията и описание на заснетото с 3-4 думи).
  • Всеки ден. Въпреки че има сайтове с по-актуални и навременно поднесени новини, в този интересни са коментарите, анализите и интервютата. Количеството им е изобилно, а качеството – високо.
  • Индимедия – алтернативните новини. Тук ще научите за събития, за които другите медии ще премълчат, било защото са провокативни, било защото не ги намират за достатъчно интересни. Ще прочетете и анализи и коментари, които повечето големи медии не биха публикували. Разнообразието на този сайт идва от това, че всеки може да изпрати свой материал за публикуване. За щастие, не всичко излиза на сайта, което ще ви спести четенето на глупости и ще ви осигури различен поглед върху нещата, които се случват у нас, през очите на интелигентни независими журналисти.
  • И за десерт оставям няколко сайта, които са добри, предлагат актуални новини (макар и да не са първи), качествено съдържание, но никой от тях не изпъква с нещо повече от това, за да го описвам по-подробно. Това са НетИнфо, BGFactor и новият Actualno.com.

Списъкът, разбира се, приема допълнения. Приятно четене на новини! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.