Продължете към съдържанието

Успешният телефонен разговор

Налагало ли ви се е да водите телефонни разговори с цел да осъществите първоначален контакт с някого, за да му продадете нещо? Ако е така, прочетете този пост – в него ще споделя своя опит относно успешния първоначален контакт по телефона.

Първо и най-важно: подходящите часове от деня за този род разговори. Това е времето от 10 до 12 часа предиобед и от 14 до 17 следобед. Ако звъните прекалено рано, има вероятност хората още да пият сутрешното си кафе и да не са в настроение за работа, а след 17 вече да са прекалено уморени, за да имат желание да се занимават с „разни рекламни агенти“. Да не говорим и за вероятността изобщо да не ги намерите в офисите им по това време. Същото се отнася за събота и неделя – дори да знаете, че в тези дни фирмата работи, за предпочитане е да ограничите обажданията до работните дни, освен ако нямате уговорка за нещо друго.

Друг въпрос, който възниква, ако имате няколко телефонни номера на дадено лице, е на кой телефон да се обадите. Тъй като това е първи контакт, добре е да звъннете на номер, официално обявен в телефонния указател, в Интернет или в някоя брошура на фирмата. Ако имате директния номер на лицето или този на мобилния му телефон, в първия разговор попитайте дали е удобно да ги ползвате по-нататък за по-бърза връзка. Може би на човека няма да му е приятно да го търсите, без да е бил предупреден за това от секретарката си, или да го хващате, докато шофира или е на кафе с приятели в почивката си.

Самият разговор ще зависи от онова, което продавате, но най-вероятно ще представите себе си, фирмата или организацията, за която работите, и ще поискате среща. Когато се представяте, не забравяйте да кажете и името си, както и да попитате за това на събеседника си. В началото на работата ми често забравях последното и по правило това ми създаваше проблеми в следващи разговори, като се налагаше отново и отново да обяснявам коя съм и за какво се боря. А ако ме попитаха с кого съм говорила предния път… да не ви разправям. 🙂 По-лесно е и за вас, и за фирмата, с която контактувате, да работите с един и същи човек до сключване на договора (или докато се изясни, че фирмата не се интересува от вашата оферта, което не ви пожелавам, разбира се).

Възможно е човекът отсреща да е прекалено зает и да отклони предложението ви за среща, като вместо това предложи да му изпратите оферта по факс или e-mail. Споменете, че е добре да се видите лично, тъй като не всичко в офератата може да бъде представено в писмена форма, но не бъдете прекалено настоятелни. Ако клиентът държи на този вариант, изпълнете молбата му, но се уговорете да му позвъните отново най-късно след седмица, в удобно за него време.

И накрая – няколко думи за последващите обаждания. В първия разговор си направете уговорка кога ще е удобно да позвъните отново. Ако ви отговорят, че те ще ви се обадят, когато решат, вероятно това е учтивият начин да ви кажат, че не се интересуват от предложението ви. Ако много държите точно на тази фирма, може да звъннете още най-много веднъж, и то доста време след първоначалното ви обаждане. Но моят съвет е да се насочите към други. И не забравяйте: не затваряйте телефона, без да сте се уговорили с човека отсреща кога ще се обадите отново или ще го посетите, и не звънете (и още по-малко ходете на посещение) без предварителна уговорка, ако не искате да бъдете заклеймени като досадник.

2 коментара за “Успешният телефонен разговор”

  1. Изключително ми допадна статията ти. Макар и някои предположения да са твърде генерализирани, мисля, че човек може да извади интересен опит, а и смятам да проверя с познати дали наистина опита ти е приложим в друга среда. Дублирах материала ти на своя блог според условията на Creative Commons лиценза.

  2. Радвам се, че си харесал написаното от мен. Относно опита, въз основа на кайто съм писала, той е продажби на реклама – радиореклама и печатна в месечно списание. И за мен ще е интересно да разбера дали така стоят нещата и в други области.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.