Продължете към съдържанието

Какво е Телецентър

Връщайки се от работа след един ден, прекаран в инсталиране на операционни системи на компютрите в Телецентър Пазарджик, мисля, че е време да разкажа какво е Телецентър.

Телецентровете са обществени компютърни клубове, които предлагат достъп до Интернет и възможност за ползване на компютри от всеки желаещ в приятна обстановка. Също така, в Телецентровете се предлагат курсове по компютърна грамотност и чужди езици за начинаещи и напреднали, като преподаватели са най-добрите учители по съответните дисциплини в града, в който се намира центърът. Телецентровете са социално насочени. Идеята е услугите да бъдат максимално достъпни за всеки, но тъй като материализмът (под формата на сметки за ток, телефон и т.н.) надига грозната си глава при вида на подобни проекти, се налага услугите на Телецентровете да бъдат платени. За сметка на това, цените са възможно най-ниски.

В Пазарджик Телецентърът се намира в Централна поща (на улица „Екзарх Йосиф“ 11). В момента се работи с пълна пара центърът да отвори врати възможно най-скоро. За интересните неща, които се подготвят, ще пиша, когато бъдат осъществени (по дебиански казано ;)).

4 коментара за “Какво е Телецентър”

 1. Здравейte,

  Името „телецентър“ е доста подвеждащо – първото нещо, което роди в представата ми, бе местен център на националната телевизия. Така, както го описа, излиза че е модерен вариант на бившите центрове за техника и култура от 80-те. Добре е да има и такива места, макар че донякъде се покриват с по-модните кибер клубове. Но все пак за възрастните и улегнали хора, които не могат да стоят един до друг с някое крещящо хлапе което „бичи кънтъра“, това е прекрасна възможност.

  Интересно ми е, във връзка с моите лични интереси по отношение на интеграционните процеси на ромското малцинство, планирате ли предлагане на курсове на непълнолетни или пълнолетни лица от ромски произход? Не говоря за това да си оставите техниката на куцо и сакато, а да предложите една рядка възможност на интелигентни и амбициозни лица от малцинствата да получат знание, което няма да им бъде предложено по никакъв друг начин от друга обществане или частна институция.

 2. Здравейте.

  Относно кибер клубовете сте прав, макар че Телецентровете се откриват предимно в малки населени места, където точно такива клубове липсват и където единствената възможност за по-възрастните е да седят точно до въпросните крещящи хлапета.

  А относно интеграцията на малцинствата – имаме точно такива идеи, а също така всякакви допълнения по темата са добре дошли.

 3. Идеята наистина е много добра и пожелавам успех на начинанието, само където и мен в началото ме обърка няазванието „телецентър“.

 4. iko, единия ти коментар го трия, тъй като (явно поради бъг в Blogger.com) са излезли два напълно еднакви. А идеята на името е, че центровете са под обща шапка и се създават на места, отдалечени от последните технологии (напр. електронен подпис, е-търговия, модерно оборудвани езикови школи или Cisco академии) с цел да дадат достъп и на хората в тези места до техноблагинки, които се ползват в големите населени места. Имаме си и резервно име – iCentre, но лично на мен ми звучи непълно – като Интернет център, а основната идея е тези центрове да бъдат нещо повече от Интернет клубове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.