Продължете към съдържанието

Големият брат ви следи… в Интернет клуба

Горното изречение важи за вас, ако влезете в Интернет клуб в Южна България. Аз скоро не бях ходила в какъвто и да било клуб, но преди два дни ми се наложи. Намирах се в центъра на Пазарджик и ми се наложи спешно да си проверя пощата, така че влязох в един клуб. Седнах на компютъра, който си бях избрала, и администраторката се приближи към мен с тетрадка, химикалка и засрамено изражение на лицето. Извини ми се, че се налага да запише трите ми имена, възрастта ми и колко време съм прекарала пред компютъра. Така било във всички клубове в Южна България. Имало издадена заповед от МВР администраторите в компютърните клубове да събират тези данни от посетителите и веднъж седмично да ги предоставят на МВР. Освен това, имало и издадена разпоредба, според която лицата под 18 години не могат да стоят пред компютър повече от един или два часа дневно – колко точно, зависи от възрастта на лицето. При условие, че това не се спази, се налагат глоби. А поводът за тази полицейщина бил „терористът“, който през лятото изпрати заплашителен e-mail до президента от Интернет клуб в Пловдив. Единственото, което все още не са разпоредили „грижовните“ полицаи, е следенето на сайтовете, които хората посещават, и на получената и изпратена информация, докато са били в клуба, но няма да се изненадам, ако започнат да проверяват и това.

На сайта на МВР не успях да намеря информация за подобна иницатива, но посетих и още един Интернет клуб в Пазарджик, за да сверя информацията. И там беше същото: поискаха ми лични данни, които, доколкото знам, имам право да не давам. Справка: в Закона за защита на личните данни.

7 коментара за “Големият брат ви следи… в Интернет клуба”

 1. И аз чух за тази заповед, но не съм ходил скоро в клуб да видя дали се изпълнява в Пловдив. Честно казано, не вярвах, че ще се спазва. От МВР сигурно са заплашили с големи глоби собствениците на клубове. Чудя се дали ще издържи тази заповед в съда, срещу закона за личните данни ?!?

  Ицо
  LiveJournal.com/users/ik0

 2. Едва ли ще издържи, но за да се стигне до съд, някой трябва да внесе жалба, нали? А доколкото видях, на повечето клиенти изобщо не им пука за това кой и за какво им иска личните данни. Хората масово си дават и ЕГН-тата, за да участват в игри от рода на „Треска за злато“, та какво са трите имена срещу няколко часа Интернет? :/

 3. Роси Димова

  Тази работа със закона е адски мъглява:-) Чисто принципно, ако искаш, имаш правото да откажеш на работодателя си информацията за личните данни. Ама нали се сещаш какво следва след това? Работодателят е длъжен да ти внася осигуровки, но след като ти няма данните, няма как да го направи. Обаче след това пък е подсъден по друг закон, че не ти е внесъл осигуровки 🙂
  По тази причина, всечки работодател и въобще човек/фирма, който борави с чужди данни, трябва да се регистрира като оператор. И пак чисто принципно, като започваш работа трябва да подпишеш декларация, че се съгласяваш твоят работодател да използва твоите лични данни. С цел – да речем, да ти внесе осигуровките 🙂

  Иначе – по мое скромно мнение имаш право да откажеш да си дадеш личните данни. И понеже нечия си наредба е подзаконов нормативен акт, а законът е над нея – тя би трябвало да следва да бъде нищожна. Обаче, за да бъде обявена за такава, трябва да има подаден сигнал и пр., и пр.

  Мътна и кървава.. Съчувствам ти за проблемите със залите. Ще взема аз да намина през такава зала събота и неделя, ама първо да си прочета пак закона.. Ако дойдат да ми взимат имена и ЕГН, ще те търся да подаваме жалба :-)))

 4. Добра идея. 🙂 Нищо не пречи да се пусне една жалба и да видим как ще реагират.

 5. По последна информация, полицейщината вече се прилага и в София. Някой да е чувал нещо подобно?

 6. Цитат: „Единственото, което все още не са разпоредили „грижовните“ полицаи, е следенето на сайтовете, които хората посещават, и на получената и изпратена информация, докато са били в клуба, но няма да се изненадам, ако започнат да проверяват и това.“

  Доколкото съм чувал, искат също и пълните логове от компютрите и прокситата. Впрочем, както от клубовете, така и от провайдерите на Интернет – и клубни, и всякакви… Накратко, крайно време е да не се изненадаш. Даже си закъсняла.

  (Hint: Има още доста неща в тази сфера, за които си закъсняла да не се изненадаш… :(( Личният ми съвет е: процедирай с връзката си така, както ако живееше в Китай или в Русия. Ако, разбира се, знаеш как следва да се процедира там.)

  Григор Гачев

 7. И аз научих за изискваните логове тези дни. Нямам думи (или по-точно имам, но не искам да пиша толкова нецензурни неща тук.) Учудвам се, че не са започнали и масово подслушване на телефоните или че когато вляза в пощата, не ме спират и не изискват да отворят пликовете, които нося, и да изчетат съдържанието на писмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.