Продължете към съдържанието

Капитализмът в действие

Съвсем случайно попаднах на една интересна новина. В събота собственикът на НеСиПрав.com правил инсталация на Windows XP и когато посетил сайта на Umax, за да свали драйвер за скенер Umax 2000P, му поискали да си плати, за да изтегли драйвера! Човекът се е справил с проблема и е написал как, за което му свалям шапка, но тази политика на Umax ми се стори много, много странна. Направо си прилича на изнудване. Питах Google дали може да ми каже нещо повече по въпроса и ето какво открих.

През последната седмица на месец май хората от Umax решили, че не им стигат парите, които клиентите им дават за скенери, и решили да прекратят възможността от сайта им да се изтеглят драйвери за Windows XP и Macintosh за повечето модели скенери. На потребителите, които имат нужда от драйвер, се предлагало да си го купят на CD на цена от минимум $15 до $60 за по-екзотичните драйвери. По това време ограничението важало за САЩ, Канада и Южна Америка, но имало възможност драйверите да се изтеглят безплатно от сайтовете на Umax в Европа и Япония. Разбира се, журналисти от различни новинарски сайтове били възмутени от случилото се и започнали да пишат мейли на Umax и да им звънят по телефона, но без резултат – Umax USA нямали PR агент, не фигурирали в телефонни указатели и никой от техническата поддръжка, с която журналистите успели да се свържат, не успял да отговори на въпросите им. Един особено упорит сътрудник на The RegisterАндрю Орловски – успял да се свърже с Уен Лин, който се представил за мениджър на Umax за САЩ. Английският на Лин бил доста лош (колко удобно в случая), та двамата едва се разбрали. Ето какво било обяснението на ситуацията според Лин (превод от неговия кухненски английски): „Това не е драйвер, а програма. Програмата е 30 MB, много е голяма – ако я сложим на FTP сайт, ще се изтегля прекалено дълго. Затова решихме да я променим. Нашият драйвер е част от цялата програма, така че не разграничаваме драйвер и програма“. Пак според този човек, повечето клиенти на Umax имали dial-up достъп до Интернет, та този начин за разпространение на драйвери бил по-удобен за тях.

И не само това – след като новината излезе в Интернет, Крег Мороу от Umax Великобритания заявил, че не знае нищо за въвеждане на платени драйвери в Европа и че въпреки промените, които се правели по европейските сайтове на фирмата в момента, драйверите нямало да стават платени. Да, ама не! Ако сега посетите сайтовете на Umax във Великобритания и Германия, няма да ви изнудят да си купите CD, но търгнете ли да дърпате нужните ви файлове, ще ви поздравят със съобщение, че трябва да си платите, преди да можете да теглите. Цената на драйвер за гореспоменатия скенер е 2,99 евро. Междувременно японският сайт весело ни поздравява с добре дошли в бъдещия сайт на Umax Япония. Явно още имат проблеми с въвеждането на системата за разплащания…

Е, що за грижа за потребителя е това? Да не говорим и за това, че по този начин Umax най-много да станат за смях – по-техническиграмотните потребители и така ще успеят да си изтеглят драйверите, а останалите ще си ги намерят в Kazaa или някоя друга P2P мрежа. Но алчността явно няма граници… и съчетана с глупост, води до подобни случки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.