Продължете към съдържанието

Linux в Ирак

Цитат от News.bg:

Както много други 20-годишни иракчани Ашраф Хасон и Хасанен Нафвал имат непреодолима страст към компютрите, но особен възторг у тях предизвиква операционната система Linux. С нейна помощ ентусиастите се надяват да възстановят страната си.

Преди година, след падането на иракския режим, те се запознават в Linux форум, организиран от иракски изселници и веднага разбрали огромното преимущество на системата, особено за тяхната страна: Linux има открит код, който може да се променя по желание.

Така преди година в Ирак бе създадена група потребители на Linux, на чийто сайт вече са регистрирани повече от 200 члена, повечето от които са имигранти.

Всичко не достига – електроенергията, водата, канализацията и последното, което е на ума на иракчаните е как да похарчат милиарди долари за много скъпи софтуерни продукти, заявява Набил Сюлейман от Канада, който е член на групата.

Но работата е не само в разходите. Ентусиастите смятат, че системата с отворен код може да помогне след време Ирак да създаде своя компютърна мрежа и ще даде тласък за изграждането на надеждна технологична база, коментира Би Би Си.

Проблемът се заключава и в това, че по-голямата част от иракчаните никога не са се докосвали до клавиатура.

Иракските ентусиасти признават разбира се, че много от техните идеи зависят от това колко бързо страната им ще се изправи на краха след войната.

Но те не смятат да се предават: целта им е в следващата година всеки иракски сървър да заработи с Linux.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.