Всички, които познавам, ме описват с различни думи, но сред тях винаги се повтаря една: „организирана“.

Такава съм още от малка – когато бях на 7, не познавах друго дете, което да иска да стане учителка, за да може да казва на другите какво да правят. 😀

Малко се отклоних от мечтаното призвание, когато станах на 12 и получих първия си компютър и влязох в Интернет. В началото ми беше любопитно как работят сайтовете, които разглеждам, а след известно време напълно осъзнах цялата комуникационна сила, която тази мрежа дава на всеки. Започнах да изучавам онлайн материята, а не след дълго (през 2001 г.) и да работя с първите си клиенти и да създавам първите си сайтове. Така стартираха моите малко повече 10 години в света на уеб разработката и онлайн маркетинга.

За тези години работих с множество клиенти (над 50). Правих уеб сайтове, създавах и изпълнявах онлайн маркетинг стратегии. След няколко години на свободна практика и работа при някои от най-интересните работодатели у нас, основах онлайн агенция (една от малкото в България, работещи с изцяло дистанционен екип), след нея – свой онлайн проект (след като преди това бях участвала в няколко като съосновател), водих обучения. Но… нещо все ми липсваше, за да съм удовлетворена от работата си напълно.

Постепенно осъзнах, че за мен технологиите са само инструмент за постигане на дадена цел, но това, което истински ме мотивира, е постигането на целта по оптимален начин. Годините опит на дистанционно работно място, когато сама съставях дневния си график и на работа по няколко неща едновременно, ме научиха да съм свръхорганизирана и да постигам резултати с много малко време и почти никакви финанси. През цялото това време нямах търпение за края на работния ден… за да прочета поредната книга или да премина поредното обучение за продуктивност или управление на времето, екипа или процесите. Междувременно хората продължаваха да ме питат как успявам да се справя с толкова много работа и да намирам и време за почивка, а повечето ми консултации по онлайн маркетинг естествено преминаваха в такива за управление на времето, така че хората да имат достатъчно, за да поддържат сайтовете си и присъствието си в социалните медии.

Най-сетне ми стана ясно, че точно със съветите за организиране на работата съм най-полезна на хората. Е, и с външна помощ стана, важното е, че се случи. 🙂 Събрах досегашния опит с наученото и в началото на 2018 започнах да правя консултации и обучения за оптимална продуктивност. Този път „официално“. И така… детската ми мечта да казвам на хората какво да правят и те да ми плащат за това вече е реалност. 😀

За финал, ето някои любопитни факти и числа от пътя ми досега. (Подреждането е абсолютно произволно.)

  • Бях съосновател на пет стартиращи компании.

  • Управлявала съм близо 10 различни дистанционни екипа, най-големият от които се състоеше от 30 души.

  • Работих в Програма „Глоб@лни библиотеки – България“, финансирана от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, където ръководих изграждането на онлайн портал, посветен на българските библиотеки и в написването на ръководство с добри практики за създаване на библиотечни сайтове в сътрудничество с уеб експерти от 5 държави.

  • Бях редактор на списание .net – първото и единствено списание за уеб технологии в България (по лиценз на едноименното британско издание).
  • Участвах в онлайн старта на значими общественополезни проекти като dogovor.at и „Заслушай се“.
  • Водила съм обучения по компютърни умения и използване на социални медии за клиенти като Програмата за развитие на ООН в България, БДЖ и Министерство на образованието и науката.

  • Преводач съм на няколко технически и бизнес книги.

  • Заедно с колегите ми от екипа на 120000.bg помогнах на десетки организации да получат финансиране на стойност 10 хиляди щатски долара месечно за своите проекти.

  • Първата ми „истинска“ работа в офис беше радиоводеща.

За цялата ми професионална история, проекти, обучения и препоръки можеш да видиш LinkedIn профила ми.