Продължете към съдържанието

Новости, полезни съвети и вдъхновение от DigitalK 2015

DigitalK е конференцията за нови технологии и стартъпи, организирана от Capital, Neveq и LauncHub, която тази година се проведе на 21 и 22 май в Sofia Event Center.

Двата дни на DigitalK бяха както много интересни, така и полезни. Лекторите бяха на изключително високо ниво, а презентациите им бяха точната комбинация от вдъхновение и практически съвети, приложими за всеки, който развива бизнес в „дигиталния“ бранш.

Сред любимите ми лектори от първия ден е Богомил Балкански, който сподели опит с начинаещите предприемачи. Както и повечето хора, работещи със стартъпи, той ги насърчи да се насочат към САЩ като голям и хомогенен пазар. Дори и да стартират от Европа и да разчитат на Европейския съюз, те трябва да имат предвид, че това всъщност са 28 отделни, малки пазара, всеки със своите специфики. Нещо, което рядко чуваме като съвет, е и това да не слушаме първите си клиенти, ако искаме да растем и да намираме нови. Причината: първите ни клиенти най-вероятно са наши фенове, които ни подкрепят и лесно биха ни простили недостатъци на продукта или услугата. Също така, възможно е те да настояват за развитие, удобно и изгодно за тях, но не и за по-големите клиенти, към които се стремим.

Присъствах и на двете сесии на Колет Балу – страхотен лектор, която сподели голямо количество безценен опит от своята PR практика леко, разбираемо и с чувство за хумор. В първата си сесия тя даде съвети за успешен нетуъркинг и за начините да поискаме услуга от професионален контакт по такъв начин, че не само да не сме досадни, а и да увеличим максимално шансовете си да ни отговорят положително. Вместо да ви преразказвам съветите на Колет, ще ви покажа слайдовете й, които съдържат основните точки.

Заедно с Робин Уотърс, главен редактор на Tech.eu, Колет проведе и един много полезен уъркшоп за PR на стартиращи компании и контакти с журналисти през втория ден на конференцията. Основните съвети на Колет от гледна точка на PR специалиста и на Робин от позицията на журналист бяха:

  • Преди да изпратите информация за публикуване до журналисти, помислете: това новина ли е? Смяната на килима в офиса ви не е новина. Направете нещо наистина впечатляващо и значимо и за външния свят, а не само за вашия екип, преди да го обявите като новина.
  • Подгответе си „домашното“. Масовото изпращане на един и същи текст до всички контакти в медиите, които имате, няма да ви осигури отразяването, на което се надявате. Отделете време да проучите работата на журналистите, които са най-важни за вас, да им представите новината от интересен за тях ъгъл и не забравяйте да се свържете с тях по начина, по който предпочитат (телефон, e-mail или нещо друго), ако знаете какъв е той. А ако не знаете, постарайте се да го научите.
  • Обръщайте внимание и на останалите събития, които се случват във вашата сфера и които журналистите отразяват. Възползвайте се от поводи като Коледа и други празници, но избягвайте да пускате прес съобщения в деня или седмицата, когато знаете, че се очаква обявяването на нещо важно от някоя голяма компания или когато се провежда конференция. Дори и вашата новина да бъде публикувана някъде, тя ще привлече много по-малко внимание в такъв момент.
  • В ранния стадий на развитието на бизнеса си правете PR сами. Ако сте създали интересен продукт или услуга, журналистите ще искат да говорят лично с вас и да чуят подробностите от вас. Наемането на PR на прекалено ранен етап може да изпрати погрешен сигнал и към настоящи или потенциални инвеститори, които да се разтревожат от липсата ви на пестеливост – плащате немалко пари на PR за нещо, което бихте могли да свършите и сами.

Дъглас Робаре от Generali говори на тема, която много собственици на бизнес смятат за скучна и за ненужна бюрокрация, докато не стане прекалено късно – застраховките – и ни напомни колко е важно да сме изрядни и от тази гледна точка, да се подсигурим срещу лошо развитие на нещата в бъдеще и да изпипваме цялата си документация, когато работим.

Magith Noohukhan от XING представи резултатите от проведена посредством платформата XING анкета, търсеща информация за нагласите на съвременните работещи хора спрямо офиса, начините им на работа и желаното от тях развитие. Той потвърди вече очертаващите се тенденции за все повече хора, работещи дистанционно или изцяло на свободна практика и за все по-голямо търсене на смисъл и удовлетворение от работата, а не само на финансови стимули.

Джонатан Макдоналд закри първия ден с вдъхновяваща лекция, посветена на промяната. Макар хората да сме устроени така, че никак да не обичаме промяната и да й се съпротивляваме с всички сили и средства, трябва да се научим да живеем с нея, защото в днешно време тя се случва по-бързо от всякога. Джонатан призова собствениците на бизнеси да се оглеждат за новостите, които биха могли да се окажат съществени за техния бранш и да ги въведат, преди някой стартъп да ги е изпреварил.

Бих могла да пиша още много, но не мисля, че дори и да ви преразкажа всяка презентация и панел, ще успея да предам напълно духа на това събитие. Вижте какво са писали по темата хората в Twitter и в други социални медии, един материал на InVentures, който обобщава всичко от конференцията, интересно за стартъпите и два страхотни обзора на Васи: на технологичната и на маркетинговата част от събитието… и се надявам да се видим на DigitalK 2016. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.