Продължете към съдържанието

Кой се страхува от 21 април и какво друго ново в SEO?

На 24 април отново дойде време за събитието, което всички SEO специалисти у нас чакат с трепет и билетите за които винаги се изчерпват няколко дни след пускането им в продажба, дълго преди да бъдат обявени програмата или дори имената на лекторите. Има защо – както и на всички предишни издания, дойдох натоварена с въпроси и си тръгнах с отговори, а също и с много приятни срещи с готини хора.

Въпросът, който вероятно интересуваше всички участници в конференцията, беше какво и как ще се промени в резултатите от търсене на Google след 21 април. Ако сте сред шепата хора по света, които още не са чули новината, от тази дата Google прави основна промяна в алгоритъма си, сравнима с ефекта от Панда и Пингвин, взети заедно и насочена към мобилното търсене. След тази дата предимство в търсенето ще имат сайтове с мобилни версии. Какво по-точно означава това, какви са критериите на Google за качествена мобилна версия на сайт и как ще се отрази всичко това на резултатите от търсене разказа Мария Моева от Google.

Критериите на Google за качествени мобилни сайтове

Независимо дали сайтът ви има отделна мобилна версия или е с responsive дизайн, алгоритъмът на Google ще оцени доколко е подходящ за мобилни устройства по следните критерии:

 • Съдържанието и останалите елементи на сайта да се побират изцяло във видимата област на екрана, без да се скролира хоризонтално.
 • Шрифтът да е достатъчно едър и четлив.
 • Активните елементи, като бутони и менюта, да бъдат достатъчно големи и да могат да се натиснат лесно и удобно с пръст.

Ако не сте съвсем сигурни дали сайтът ви отговаря на тези критерии, Google предлагат инструмент, с който да го проверите.

Мария направи още няколко важни уточнения относно новия алгоритъм:

 • Съдържанието се проверява за удобство само за смартфони. Ако сайтът ви не се вижда добре на по-стари телефони с WAP браузъри или на Blackberry, нямате проблем.
 • Всяка страница от сайта се оценява за удобство поотделно. Ако на сайта ви има страници, които не са подходящи за мобилни устройства, те няма да попречат на тези, които са, да се класират добре.
 • Новият алгоритъм обръща сериозно внимание и на Android приложенията, като ги показва в резултатите от търсене заедно с бутон за инсталирането им направо от страницата с резултатите, индексира страници вътре в самите приложения и може да класира сайта ви по-високо, ако с него е свързано качествено мобилно приложение.
 • За момента промени в резултатите от класирането вследствие на новия алгоритъм ще има само при търсене от мобилни устройства, но след време промените ще се отразят и на резултатите от всички търсения, независимо от какви устройства търсят потребителите.
 • От въпросите след презентацията на Мария чух за плъзнал форумен слух, според който сайтовете без мобилни версии ще изчезнат от индекса на Google. Мария потвърди, че това е само слух и че нищо такова няма да се случи.
 • Също така, новите критерии за мобилна достъпност не отменят всички досегашни за качество на съдържанието, тежестта на линковете към вас и всичко останало, което имаше значение за добрата оптимизация преди заветната дата 21 април. Ако сайтът ви е зле оптимизиран или няма достатъчно добро съдържание, не разчитайте да го класирате добре, само като му направите перфектна мобилна версия.

Вече успокоена, че сайтовете, които поддържам, отговарят на изискванията на Google, с леко сърце тръгнах да обикалям четирите зали. 🙂 Ето какво още гледах и слушах.

Борислав Арапчев разказа какво представлява негативното SEO и как да се предпазим от него. Важно е да следим за лоши линкове към сайта си и да използваме Disavow Tool, за да помолим Google да не  ги взима предвид, когато ни класира. Има множество инструменти, с които можем да следим за лоши линкове, като Борислав препоръча Monitor Backlinks като свой любим такъв. Той напомни и да не забравяме, че ако положението е много зле, може би е по-добре да започнем отначало с нов домейн и нов сайт, отколкото да се мъчим да поправим класирането на стария.

Инструменти за проследяване на линкове

Едуард Димитров изнесе много полезна презентация за SEO копирайтинг. Той говори за разликите между копирайтинга, насочен към хора и предназначен да продава и този, който е писан само за добро класиране в търсачките. Колкото и Google да ни убеждават, че текстове, насочени към потребителите, а не към ботовете, се класират по-добре, практиката показва, че SEO копирайтингът, макар и да звучи малко изкуствено, дава по-добри резултати. Няколко съвета за качествени и уникални текстове, които се класират добре:

 • За да не изглежда текстът като спам, той трябва да съдържа призив към действие (call to action), към него да има социални сигнали (линк към него да е споделен в социалните мрежи) и най-много 3.5% от съдържанието да е ключови думи. За ключови думи се считат и синоними на основната дума или фраза, за която оптимизираме, т.е. „дамски дрехи“, „поли“ и „дамски блузи“ заедно не бива да превишават 3.5% от обема на текста в сайт, продаващ дамски дрехи.
 • Поредица от 4-5 думи, която не съвпада с друг текст, се счита за 100% уникално съдържание.
 • Брандирайте текста си, като споменавате името на фирмата или собственото си име, ако оптимизирате личния си сайт. При сайт на магазин за дрехи в София например, шансът изречението „фирма Х предлага дамски дрехи в София“ да бъде открито и на друг сайт в индекса на Google е минимален, следователно това изречение е уникално.
 • Добавяйте смайлита и цифри към текста.
 • Ползвайте прилагателни (напр. „продаваме качествени дамски дрехи“ вместо само „продаваме дамски дрехи“).
 • Смесвайте уникален текст с неуникален, ако все пак ви се налага да ползвате от втория вид.

Следобеда прекарах предимно в приятни разговори по коридорите, отбих се и в залата, където част от лекторите правеха анализ на сайтове и попаднах на представянето на една интересна книга – SEO Help: 20 Semantic Search Steps that Will Help Your Business Grow на Дейвид Амерланд.

Вместо заключение – вижте видеото на Васил Тошков, което отразява атмосферата на конференцията и ако ви хареса, се надявам да се видим догодина на SEO Conference 2016. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.