За пръв път седнах на компютър, когато бях на 12, а в Интернет влязох няколко години по-късно. Оттогава съм силно впечатлена (меко казано) от възможностите, които технологиите предоставят и още тогава реших, че това е моята работа.

В началото ми беше любопитно как работят сайтовете, които разглеждам. Започнах да изучавам тази материя, а не след дълго (през 2001 г.) и да работя с първите си клиенти и да създавам първите си сайтове.

През 2003 г. концепцията за отворен код ме привлече дотолкова, че започнах да се занимавам с това, да участвам в организирането на събития, посветени на отворения код, да работя с операционна система Linux и да участвам в организирането на OpenFest. Част от екипа съм и до днес. Освен това, активно ползвам WordPress в работата си и понякога помагам с преводите.

През 2004 г. започнах да блогвам и открих, че ми се удава да пиша. През 2006 г. открих и че ме бива да обяснявам разни неща на хората и да водя обучения. Разбира се, веднага приложих и двете си умения. 🙂

2006 беше значима година за мен и защото тогава заех първата си ръководна позиция. Отговарях за развитието на 30 телецентъра, които се намираха в областите София-град, София-област, Перник и Благоевград и предлагаха разнообразни онлайн услуги и обучения.

През 2012 г. бях поканена да се включа в екипа от основатели на Kibti – онлайн приложение, което улесняваше любителите на пътешествия да споделят маршрутите си и информацията за местата, които са посетили, със своите приятели. Оттогава насам прилагам опита си и нещата, които ежедневно продължавам да уча за управлението и развитието на бизнеси и екипи, за да създавам онлайн бизнеси, които помагат на голям брой хора да подобрят живота си.

Някои любопитни факти и числа от пътя ми досега:

  • Бях съосновател на пет стартиращи компании. Последните две, Double Click Systems и Един въпрос, развиват дейност в момента.

  • Управлявах седем различни дистанционни екипа, най-големият от които се състоеше от 30 души.
  • Работих в Програма „Глоб@лни библиотеки – България“, финансирана от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, където ръководих изграждането на онлайн портал, посветен на българските библиотеки и в написването на ръководство с добри практики за създаване на библиотечни сайтове в сътрудничество с уеб експерти от 5 държави.
  • Бях редактор на списание .net – първото и единствено списание за уеб технологии в България (по лиценз на едноименното британско издание).
  • Участвах в онлайн старта на значими общественополезни проекти като dogovor.at и „Заслушай се“.
  • Водих обучения по компютърни умения и използване на социални медии за клиенти като Програмата за развитие на ООН в България, БДЖ и Министерство на образованието и науката.
  • Преведох няколко технически книги.
  • Заедно с колегите ми от екипа на 120000.bg помогнах на над 40 организации да получат финансиране на стойност 10 хиляди щатски долара месечно за своите проекти.
  • Бях радиоводеща.

За цялата ми професионална история, проекти, обучения и препоръки вижте LinkedIn профила ми.