Забавно

8 август 2004 | | Забавно | ИТ | 4 Comments

За какво служи клавишът Scroll Lock в Windows

Когато за първи път чух, че клавишът Scroll Lock може да се използва, за да накара Windows да блокира и да изплюе син екран, отначало не вярвах, но все повече хора го потвърждават. Все още не съм го изпробвала лично, но в една дискусия във форума на ComExGroup видях описание как се прави.

Функцията е пробвана в Windows 2000 и 2003, а на мен ми предстои да я изпробвам и в XP Professional, след като приключа с един архив, който правя в момента. Активира се от registry, клон HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\i8042prt\Parameters. Там се създава нов ключ с име CrashOnCtrlScroll (с Edit -> New -> DWORD в Registry Editor). След двойно щракване върху ключа в Registry Editor се указва каквато и да е ненулева стойност, например 1. След рестарт функцията ще бъде активна.

Сега, ако натиснете и задържите Ctrl и едновременно с това натиснете двукратно Scroll Lock, системата ще забие и ще изведе съобщение за MANUALLY_INITIATED_CRASH (0xE2). Това би могло да подейства в случаи, в които компютърът не реагира на Ctrl+Alt+Del.

Остава ми да го пробвам и аз и да пиша за резултата.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail

Silvina Georgieva Furnadzhieva
Родена съм в Пловдив, в момента съм в София, но най-точно би било да кажа, че живея и работя в Интернет. Правя уеб сайтове, най-вече с WordPress, занимавам се с онлайн маркетинг и ръководя виртуални екипи. Съосновател съм на виртуална агенция, изградена изцяло от фрилансъри, наречена Global Studio. Извън работа съм доброволец към проекти, които използват технологиите в обществена полза и пътувам много.

Leave a Reply


Comments (4)

emo » 08. Авг., 2004

Интересно дали когато Windows не е в състояние да разбере от натискане на Ctrl-Alt-Del, ще успее да изпълни Ctrl-ScrollLockX2. Трябва да се пробва..

Silvina » 09. Авг., 2004

Ако на теб първи се случи щастието Windows да ти забие и да не реагира и на Ctrl+Alt+Del, ще споделиш ли дали Ctrl+Scroll Lock x 2 действа? 🙂

emo » 11. Авг., 2004

Ами от днес вече ще да имам възможност да проверя, когато се случи, защото съм вече на работа с Windows, а вкъщи съм си с Линукс, така че нямаше как да проверя 🙂 Всъщност някой изпробва ли това добавянето на ключ в registry?

Silvina » 15. Авг., 2004

Аз пробвах ключа и току-що и комбинацията, но при мен не сработи. А при теб?

За някои от функционалностите на този сайт използвам кукита. Ако продължите да ползвате сайта, се съгласявате с тяхната употреба. Повече информация

Този сайт използва т.нар. кукита. Това са малки файлове, съхранявани от вашия браузър, които позволяват всички функционалности на сайта да работят, както са замислени. Чрез кукитата проследявам броя посещения на сайта (напълно анонимно за Вас и без да получавам Ваши лични данни) и Ви помагам да се ориентирате кои материали вече сте чели. Ако продължите да използвате сайта, Вие декларирате, че сте съгласни с употребата на кукита от него.

OK, разбрах