Забавно

8 август 2004 | | Забавно | ИТ | 4 Comments

За какво служи клавишът Scroll Lock в Windows

Когато за първи път чух, че клавишът Scroll Lock може да се използва, за да накара Windows да блокира и да изплюе син екран, отначало не вярвах, но все повече хора го потвърждават. Все още не съм го изпробвала лично, но в една дискусия във форума на ComExGroup видях описание как се прави.

Функцията е пробвана в Windows 2000 и 2003, а на мен ми предстои да я изпробвам и в XP Professional, след като приключа с един архив, който правя в момента. Активира се от registry, клон HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\i8042prt\Parameters. Там се създава нов ключ с име CrashOnCtrlScroll (с Edit -> New -> DWORD в Registry Editor). След двойно щракване върху ключа в Registry Editor се указва каквато и да е ненулева стойност, например 1. След рестарт функцията ще бъде активна.

Сега, ако натиснете и задържите Ctrl и едновременно с това натиснете двукратно Scroll Lock, системата ще забие и ще изведе съобщение за MANUALLY_INITIATED_CRASH (0xE2). Това би могло да подейства в случаи, в които компютърът не реагира на Ctrl+Alt+Del.

Остава ми да го пробвам и аз и да пиша за резултата.

Silvina Georgieva Furnadzhieva
Родена съм в Пловдив, в момента съм в София, но най-точно би било да кажа, че живея и работя в Интернет. Правя уеб сайтове, най-вече с WordPress, занимавам се с онлайн маркетинг и ръководя виртуални екипи. Съосновател съм на виртуална агенция, изградена изцяло от фрилансъри, наречена Global Studio. Извън работа съм доброволец към проекти, които използват технологиите в обществена полза и пътувам много.

Leave a Reply


Comments (4)

emo » 08. авг, 2004

Интересно дали когато Windows не е в състояние да разбере от натискане на Ctrl-Alt-Del, ще успее да изпълни Ctrl-ScrollLockX2. Трябва да се пробва..

Silvina » 09. авг, 2004

Ако на теб първи се случи щастието Windows да ти забие и да не реагира и на Ctrl+Alt+Del, ще споделиш ли дали Ctrl+Scroll Lock x 2 действа? :)

emo » 11. авг, 2004

Ами от днес вече ще да имам възможност да проверя, когато се случи, защото съм вече на работа с Windows, а вкъщи съм си с Линукс, така че нямаше как да проверя :) Всъщност някой изпробва ли това добавянето на ключ в registry?

Silvina » 15. авг, 2004

Аз пробвах ключа и току-що и комбинацията, но при мен не сработи. А при теб?